Dragobete a trecut și pe la Tecuci – FOTO

 

După ce joi, 23 februarie 2023, publicul tecucean, și nu numai, a avut ocazia să participe la un frumos spectacol de Folk dedicat, în principal, sărbătorii de Dragobete, iată că și vineri, 24 februarie 2023, Casa de Cultură a municipiului Tecuci, cu sprijinul Primăriei, a dăruit tecucenilor un nou spectacol muzical-coregrafic intitulat „De Dragobete… iubește românește!”.

Dragobete este o sărbătoare tradițională românească care se marchează în fiecare an pe data de 24 februarie. Legenda spune că Dragobete a fost fiul Babei Dochia. Sărbătoarea de Dragobete este replica tradițională a sărbătorii, mult mai moderne, a Sfântului Valentin.  

 Evenimentul a fost deschis de prezentatorul Mihail Vasilache care amintește cu mare plăcere faptul că și acest spectacol este oferit de Casa de Cultură cu sprijinul nemijlocit al Primăriei Tecuci. După ce face o scurtă prezentare a ceea ce înseamnă Dragobetele din punct de vedere istoric, dar și legendar, face cunoscut publicului faptul că și la spectacolul din acest an, la fel ca și în alți ani, se va desfășura un concurs cu premii de declarații de iubire, cele mai sentimentale fiind premiate de un juriu  alcătuit din Laura Hobincu, Claudiu Vișan și Dan  Vîță. 

Pentru început a intrat pe scenă apreciatul Grup Altița, prezentat ca o formație bine cunoscută pe plan local, județean, național și chiar internațional prin premiile obținute la diferite concursuri la care a participat, formația fiind pregătită de îndrăgita coregrafă Nicoleta Cucoaneș. A intrat apoi în scenă interpreta Ilaria Bejan care a  prezentat piesa „Așa-i Hora din Moldova”. A urmat Cristina Tonu care a ținut să ne anunțe prin cântec, faptul că „Ăsta-i moldoveanul”, după care Maia Drăghici ne-a prezentat piesa „Măriuță, Măriuță”.  

 Alexandra Zaharia ne-a spus, tot prin cântec că „A intrat la horă în sat”. A revenit apoi pe scenă Grupul Altița pentru un nou dans popular după care Sara Mihai ne-a cântat despre frumusețea sârbei românești. Alessia Avram ne-a prezentat o frumoasă piesă despre viață spunând „Ce bine ar fi / De n-am îmbătrâni / La 30 de ani să ne oprim / Și să nu mai îmbătrânim”! 

Micuțul Nikolas Gheorghiu ne-a prezentat o piesă despre „Sârba moldovenească” iar solista Elena Lupu ne-a spus prin cântec „Nu mă deochea!”. Formația Altița ne-a prezentat în continuare un Dans Ciobănesc după care Ana Maria Bulancea ne-a atenționat că „Asta-i sârba tuturor”. Apoi, Biatrice Munteanu ne-a spus prin cântec despre anii care au trecut după care micuța Anais Iftimie ne-a spus că „Își iubește portul și vorba”.  

 A urmat o surpriză plăcută pentru publicul spectator, prezentatorul Mihail Vasilache apărând pe scenă în rol de interpret de muzică populară, cu o piesă pe text și linie melodică aparținând binecunoscutei soliste de muzică populară, tecuceanca noastră Mitrița Cămară Velicu. Piesa s-a intitulat „Foiliță de trifoi”. Am urmărit o evoluție corectă, după care Mihail Vasilache a ținut să ne comunice faptul că „Omul cât trăiește învață” și,  astfel, acum este înscris la Școala populară de Artă din Galați, la clasa interpretei Mitrița Cămară Velicu, iar noi îi spunem și cu această ocazie să se bucure de succes în continuare.  

A fost apoi momentul acordării premiilor pentru așa zisele „Declarații de dragoste”, unde Maria și Liliana au obținut mențiuni, pe locul III s-a clasat Mirel, pe locul II  Georgiana și pe primul loc Mihaela C. Premiile au constat în cutii de bomboane. 

Mai menționăm faptul că am apreciat din nou Grupul Altița care a evoluat cum un număr de la 10 la 28 de dansatori.  

A fost un spectacol reușit, organizatorii, în grup, trebuie felicitați și le urăm mult succes în continuare!  

  

Iancu Aizic