Activități dedicate Săptămânii Protecției Civile – 90 de ani de atestare documentară a Protecției Civile în România

 

Protecția civilă a luat fiinţă, în România, în data de 28 februarie 1933, prin Decretul Regal nr. 468. Acesta aproba „Regulamentul de funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”, având ca scop „limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor”. 

Numită şi „arma celor aflați în nevoie”, sub deviza „Cu viaţa mea, apăr viaţa”, Protecţia Civilă este o componentă a sistemului securității naționale și reprezintă un ansamblu integrat de activități specifice, măsuri și sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar și de informare publică, planificate, organizate și realizate, în scopul prevenirii și reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populației, bunurilor și mediului împotriva efectelor negative ale situațiilor de urgență, conflictelor armate și înlăturării operative a urmărilor acestora și asigurării condițiilor necesare supraviețuirii persoanelor afectate. 

Pentru a marca împlinirea a 90 de ani de la înființarea Protecției Civile, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „General Eremia Grigorescu” al judeţului Galaţi va desfășura, în perioada 27 februarie – 4 martie a.c., o serie de activități care presupun informarea preventivă a cetățenilor, cât și pregătirea acestora, în toate localitățile județului. 

Astfel, începând de luni, 27 februarie 2023 până în data de 3 martie 2023, la toate sediile subunităților de intervenție și punctele de lucru ale acestora se va organiza evenimentul „Zilele Porților Deschise”, în cadrul căruia cei interesați se pot bucura de expoziția de tehnică și mijloace de intervenție, de ateliere de muniție tip școală și pot asista la prezentarea unei expoziții cu aspecte din misiunile specifice protecției civile. 

În săptămâna 27 februarie – 3 martie 2023, pompierii gălățeni vor fi prezenți în cadrul unităților de învățământ din județul Galați, acolo unde vor desfășura activități teoretice, dar și practice de instruire privind tehnicile de acordare a primului ajutor și modul de comportare specific tipurilor de riscuri generatoare de situații de urgență. 

Marți, 28 februarie, începând cu ora 10, la sala „Auditorium” din cadrul Complexului Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță” va avea loc un simpozion dedicat Zilei Protecției Civile din România. 

ATENȚIE 

 Miercuri, 1 martie 2023, în intervalul orar 10 – 11, se va desfășura la nivel național exercițiul de alarmare publică „Miercurea Sirenelor”. Deși există posibilitatea de a se crea disconfort în spațiul public prin modul de acționare a mijloacelor tehnice de alarmare, dorim să aducem la cunoștință cetățenilor că astfel de exerciții sunt necesare și benefice. Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. 

Fiind vorba doar de un exerciţiu prin care se doreşte verificarea mijloacelor tehnice de alarmare și înțelegerea semnificaţiei semnalelor acustice care pot fi transmise prin intermediul sirenelor, vă rugăm să nu intrați în panică. 

Întrucât prin intermediul activităților desfășurate în permanență de ISUJ Galați se urmărește o mai bună pregătire a populaţiei pentru dezastre, prin cunoaşterea modalităţilor de comportare şi acţiune în cazul producerii acestora, în perioada următoare vor fi intensificate acțiunile de informare preventivă și va fi reluate campaniile naționale de informare preventivă, printre care amintim campaniile „Nu tremur la cutremur”, „RISC Siguranța nu este un joc de noroc”, „Flăcările Omoară Copii”. Mai multe informații pot fi obținute accesând platforma „Fii pregătit.ro”. 

În acest sens, în perioada 25 februarie – 4 martie 2023, pompierii gălățeni vor fi prezenți în spațiile cu afluență mare de persoane (mall-uri, centre comerciale, zone cu aglomerare de persoane), unde vor disemina materiale cu sfaturi preventive. De asemenea, atenția noastră se îndreaptă și către populația din mediul rural, acolo unde, aceste activități se vor desfășura prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență și vor avea ca teme principale incendiile la gospodării și incendiile de vegetație uscată. 

De asemenea, pe întreaga perioadă a Săptămânii Protecției Civile, cu ajutorul mass-mediei locale, vor fi difuzate materiale video referitoare la comportamentul populației recomandat înaintea, pe timpul și după producerea unei situații de urgență și doresc să le mulțumim jurnaliștilor pentru sprijinul acordat în acest demers. 

Protecţia civilă, prin structurile sale, reprezintă un garant, generator de încredere şi siguranţă, fiind permanent în slujba comunităţii, ca un element de bază al societăţii moderne. 

Această zi importantă ne oferă un nou prilej pentru a conștientiza că, în fața unei situații de urgență, trebuie să reacționăm calm, cu responsabilitate, să știm cum să ne protejăm și, în același timp, să îi ajutăm pe cei aflați în pericol. 

Ne dorim ca la finalul acestor activități să fim, așa cum spune sloganul „Împreună mai pregătiți”. 

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play. 

 

Colonel 

Eugen Marius Chiriță 

 

You cannot copy content of this page