La mulți ani, distinsă doamnă profesor Eleonora Stamate!

 

La 1 martie 2023 profesoara Elena Stamate împlinește o frumoasă vârstă – 70 de ani! 

S-a născut la 1 Martie 1953, la Craiova. A urmat cursurile primare, gimnaziale și liceale la Craiova și tot aici termină și Facultatea de Filologie și Istorie. După aceasta, s-a stabilit la Tecuci unde a predat Limba franceză. 

A colaborat la reviste importante cu ar fi Ramuri, Porto-Franco, Dominus, Antares, Dunărea de Jos Galați, Ateneu, Școala gălățeană, Academia Bârlădeană, Observator T, Viața Liberă și altele. 

Primele volume publicate au fost în anul 2001 „Simfonia crepusculară” și 2004 „Castelul îngerilor”. Are traduceri importante din limba franceză și este o renumită animatoare culturală. A înființat cenacluri literare, trupe de teatru și a organizat spectacole foarte apreciate. Are numeroase participări la Gala teatrului școlar. A fost redactor șef al revistei „Tecuciul cultural”, a fondat și conduce și acum revista „Tecuciul literar-artistic” dar și Editura „Eleonora”. Are numeroase participări la diferite festivaluri de poezie și de literatură obținând și importante premii.  

De la prima carte, apărută în anul 2001 – respectiv volumul de versuri „Simfonie crepusculară” – și până în prezent, a scos de sub tipar 20 de cărți. În anul 2022 i-a apărut romanul intitulat „Reverberențe cotidiene”, cu o prefață de Petre Isachi și a cărei cronică a apărut în revista „Tecuciul literar-artistic” nr. 66/ 2022 sub semnătura distinsului profesor scriitor Ionel Necula, purtând titlul „Eleonora Stamate – încercare de zbor planat”. De asemeni, poeta, profesoara și scriitoarea Eleonora Stamate are acum pe masa de lucru un nou roman cu titlul „Între mir și klavir” care va apărea în acest an. 

Este membră a Uniunii Scriitorilor din România și, în luna septembrie 2022, Consiliul Local și Primăria Tecuci i-au acordat înaltul titlu de Cetățean de Onoare al Municipiului Tecuci. 

 Personal, o cunosc pe prof. Eleonora Stamate de prin anii 2000, când dânsa era profesoară de franceză la Școala „Dimitrie Sturdza”. Venea mereu la Biblioteca „Ștefan Petică” la bunul meu prieten Ștefan Andronache, care atunci era director al bibliotecii. Se interesa mereu de istoria orașului și culegea date și materiale despre viața literară și cultural artistică a orașului Tecuci, care a adoptat-o cu mare plăcere. Apoi, o găseam mereu la toate manifestările literare și spectacole organizate la Bibliotecă, Casa de Cultură sau Muzeu. A îndemnat elevii, mai ales de la școala unde activa, să participe la Gala Teatrului Școlar, dânsa pregătind elevii, după cursuri, pentru aceste gale. De aici, unii elevi au îndrăgit chiar frumoasa profesie de actor, unul din elevi, Andrei Răileanu, urmând chiar cursurile Institutului de teatru de la Sibiu, devenind actor. A mai pus o „piatră de temelie” la formarea unui alt talent tecucean, remarcat tot prin Gala teatrului școlar, Bianca Mădălina Partenie, aceasta lucrând acum pe lângă Guvernul României. 

Nu se lasă doborâtă de greutățile vieții și mai ales ale sănătății, participând la numeroase activități literare, sprijinită în baston, cu o mare discreție și delicatețe, de poeta scriitoare Violeta Daniela Mândru, secretară a Cenaclului literar „Calistrat Hogaș”, lucru pentru care o felicităm și cu această ocazie! 

Nu putem acum, în final, decât să-i spunem distinsei profesoare, poet și scriitoare Eleonora Stamate un sincer La Mulți Ani Fericiți și multă sănătate, armonie alături de cei dragi! 

 

Iancu Aizic 

 

You cannot copy content of this page