Acțiune de prevenire a polițiștilor gălățeni

 

În perioada 4 – 5 martie 2023, polițiștii Serviciului Rutier Galați au desfășurat o acțiune care a avut ca scop prevenirea şi combaterea activităţilor ilicite săvârşite de către conducătorii de autovehicule destinate transportului de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 2,5 tone, a celor destinate transportului de vehicule defecte sau care sunt avariate în scop comercial, precum și cele destinate transportului de persoane cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri. 

În cadrul acţiunii au fost verificate 47 de autovehicule destinate transportului de marfă și transportului de persoane și cu masa totală maximă autorizată mai mare de 2,5 tone. Au fost constatate 15 contravenţii, în cuantum de 45.885 de lei, dintre care 4 contravenții pentru nerespectarea regulilor privind  perioadele de conducere, pauzele și perioadele de odihnă ale conducătorilor auto și utilizarea aparatelor de înregistrare a activității acestora, 3 contravenții pentru nerespectarea prevederilor H.G 69/2012, 2 contravenții pentru nerespectarea prevederilor Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie și 5 contravenții pentru nerespectarea prevederilor O.U.G 195/2002 Republicat, toate aplicate conducătorilor auto care desfășoară acest tip de transport, fiind reținut un certificat de înmatriculare pentru diferite defecțiuni tehnice. 

Totodată s-a dispus măsura imobilizării până la îndeplinirea condițiilor de legalitate pentru continuarea transportului, pentru un număr de 5 ansambluri de vehicule care efectuau activități de transport marfă, dintre care 3 înmatriculate în alte state, pentru nerespectarea prevederilor H.G 69/2012 și 1 pentru nerespectarea prevederilor Legii 132/2017. 

 Astfel, în data de 5 martie, în jurul orelor 17.45, a fost depistat un bărbat, cu vârsta de 35 de ani, din comuna Schela, județul Galați, în timp ce conducea un ansamblu de vehicule format din autoutilitară și semiremorcă pe DN2B, efectuând transport de mărfuri. Acesta avea montat pe impulsorul cutiei de viteze un magnet, prin intermediul căruia s-a intervenit asupra aparaturii de înregistrare, astfel încât a condus la alterarea datelor înregistrate precum și a informațiilor conținute în raportul imprimat pentru ziua în curs. Conducătorul auto a fost  sancționat contravențional, conform prevederilor O.G 37/2007, cu amendă în cuantum de 10.000 lei . 

S-a constatat faptul că atât autoutilitara, cât și semiremorca nu dețin polițe privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, fapt pentru care conducătorul ansamblului a fost sancționat contravențional pentru nerespectarea prevederilor Legii 132/2017, fiind reținute certificatele de înmatriculare și plăcuțele cu numerele de înmatriculare până la îndeplinirea condițiilor de legalitate pentru continuarea transportului. 

De asemenea au fost identificate trei ansambluri de vehicule înmatriculate în alte state care efectuau transport marfă, ai căror conducători nu dețin atestat/certificat care atestă competența/calificarea profesională conform activității desfășurate, fapt pentru care a fost dispusă măsura imobilizării, în conformitate cu prevederile art.12 alin.1 lit.A și art.14 alin.1 lit. B din H.G 69/2012, până la achitarea amenzii aplicate sau a unei sume egale cu amenda și îndeplinirea condițiilor legale pentru continuarea efectuării transportului, transmite IPJ Galați.