Salonul Artelor cu tecuceni care și-au pus amprenta pe istoria țării

 

Sâmbătă, 11 martie 2023, la Ateneul Fundației Pelin din Tecuci s-a desfășurat un nou episod al Salonului Artelor. De această dată evenimentul principal a constat în lansarea cărții „Marele mozaic al vieții” autori fiind Mihaela Profiriu Mateescu și fiul său – Claudiu Simion. 

Mihaela Profiriu este născută la Tecuci, în vestita familie Culluri de origine venețiană și din care s-au ridicat arhitecți de notorietate mondială. Mihaela a moștenit darul de a transforma în frumos tot ce atinge, mai ales în domeniul artelor. A urmat cursurile Facultății de Arte plastice și Școala Populară de Arte Tradiționale. În anul 1993, a fost premiată de Centrul de cultură și artă din Republica Moldova, iar în anul 2000 a primit Distincția „Crucea Patriarhală pentru mireni”. Este strănepoata arhitectului Giovanni Culluri, cel care a construit alături de renumitul ing. Anghel Saligny Podul de la Cernavodă, considerat a fi unul dintre cele mai renumite poduri metalice din lume. 

 Sala Ateneului s-a dovedit, de această dată, a fi neîncăpătoare pentru numeroșii iubitori de literatură și artă dornici să asiste la eveniment. Președintele Fundației, primitoarea gazdă Eugen Doru Pelin, amplasa mereu scaune prin diferite colțuri pentru participanții la acest eveniment printre care, alături de oaspeți, am remarcat numeroși profesori, membrii ai Cenaclului literar „Calistrat Hogaș” în frunte cu președintele Dan Vîță dar și membrii ai Asociației Pensionarilor, conduși de președinta Nuța Donici.  

Manifestarea a fost deschisă și moderată apoi de directorul postului Radio Tecuci, Cristian Pohrib, care a început prin a spune că avem, acum, deosebita plăcere de a primi oaspeți de mare valoare. Continuă prin a aminti faptul că dacă în trecut, Tecuciul nostru se făcea mai mult remarcat prin cuvintele poetului Mihai Ursache „Un om din Tecuci avea un motor, și nu i-a folosit la nimic” sau celebrele versuri „Un’ te duci / La Tecuci / Ce să faci / Cozonaci / Cui să-i dai ? / Lui Mihai”, acum Tecuciul își are locul bine stabilit prin cei 18 academicieni. Ne vorbește în continuare de faptul că în domeniul economico-financiar Tecuciul nu a dat doar pe renumitul academician Anghel Rugină ci și pe Mihail Manoilescu, fost guvernator al BNR, dar și pe Alter Moisă, profesor universitar, care a format țării numeroși finanțiști și a contribuit la planul prin care, cu ani în urmă, România a scăpat de datoriile externe.  

 În continuare, moderatorul ne vorbește despre cartea „Marele mozaic al vieții”, după care o invită la cuvânt pe invitata specială Ioana Grosaru, președinte al Asociației Italienilor din România RO.AS.IT. Aceasta spune că a mai fost la Tecuci în urmă cu 15 ani și cunoaște Tecuciul doar prin faptul că aici se produce muștarul și că am avut o mare fabrică de conserve. Ne face în continuare o scurtă prezentare a cetățenilor italieni din România, care, prin anii 1947, au fost obligați să părăsească țara noastră. Se oprește apoi la legăturile pe care le are cu familia Culluri și ne mai spune că tatăl ei era din apropiere, din localitatea Mărășești. 

Moderatorul o prezintă pe Mihaela Profiriu Culluri, artista plastică care la vizita de acum 10 ani de la Tecuci avea realizate 60 de expoziții și acum a ajuns la 102 expoziții. Aceasta menționează că deținea mai multe amintiri, prin diferite caiete, referitoare la viața și activitatea familiei, dar nu a crezut că acestea pot fi adunate într-o carte. Construcția acestei cărți s-a materializat după ce a citit o carte despre familia ei, realizată de scriitorul Ionel Necula.  

 Autoarea ne povestește în continuare și cum s-a cimentat prietenia cu Ioana Grosaru, după care ne mărturisește faptul că cele mai plăcute și fericite momente din viața ei le constituiau vacanțele petrecute aici, la Tecuci, pe strada Vasile Alecsandri. Ne spune în continuare despre cei doi copii pe care îi are și de cei 14 nași de care se bucură. Își amintește cu drag de familia farmacistei Bossi și de alte familii, cu relații pline de căldură sufletească, de aici, de la Tecuci, în comparație cu viața de la București. Ne vorbește de Petrică Profiriu, de locul unde era un cazinou, amintind de mama ei, Ana și de sora mamei, Margareta. Nu au fost uitate nici drumurile ce le făcea periodic la Țigănești, vorbind de familia Cincu și mai ales de legăturile cu ziaristul Constantin Mille. Își amintește și de o expoziție care a avut-o aici, la Tecuci, acum 15 ani, care după aceea a fost expusă și la Chișinău. Vorbind de Chișinău, a intervenit și moderatorul Cristian Pohrib spunând că a remarcat în Republica Moldova o Școală ce purta numele Anton Cincu. Se vorbește în continuare de Ioan Culluri, vestitul pilot, om de bază în societatea în care a trăit, participând la discuții despre viitorul țării alături de numeroși guvernanți. Aflăm în continuare și de Nestor Culluri – sculptor, în ultimul timp fiind „mâna dreaptă” a marelui Ion Jalea, cel care a predat și la Facultatea de Arhitectură.  

 Moderatorul a rugat invitata, autoare a cărții, să ne vorbească și de momentul Caracas – Venezuela, loc unde artista plastică a făcut prima ei mare lucrare, pictarea unei bisericii. Ne spune că a lucrat încontinuu timp de șase luni și, la terminare, a avut ocazia să se întâlnească cu un alt mare tecucean, Petru Dumitriu. Discutând cu el avea să afle că a locuit la Tecuci, chiar în casa în care s-a născut. La finalizarea pictării bisericii din Caracas a fost premiată de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist. În continuare, Mihaela Profiriu ne mai vorbește de familiile tecucene Berza și Păunescu, care au fost trimise, politic, la Canal.  

A fost apoi invitat să ia cuvântul scriitorul inginer Claudiu Simion, coautor al cărții. Acesta este director la Schenker GBS Bucharest Company, o unitate cu circa 80.000 angajați în întreaga lume. Aflăm că aceasta este cea de a treia carte realizată, după „Să iubești un înger” și „Ghidul secret al succesului”. Moderatorul îl roagă să vorbească cum de a trecut de la afaceri la literatură, invitatul spunând că în viață trebuie prins momentul favorabil în orice activitate și în orice domeniu. Ne spune că în anul 2003 a plecat în Danemarca, dar în anul 2018 a revenit în România, considerând că aici îi este adevăratul loc.  

 Trecându-se la discuții cu publicul, scriitorul Ionel Necula apreciază lucrarea, dar și tot ce a făcut Mihaela Mateescu Profiriu pentru Tecuci propunând ca aceasta să fie recompensată cu titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Tecuci. Lucru pe care, toți cei prezenți, l-au apreciat. 

Consemnăm o nouă activitate culturală foarte reușită și aducem, și pe această cale, sincere felicitări organizatorilor, respectiv Fundației Pelin, care prin toate aceste activități promovează cultura și face cunoscut și mai mult municipiul Tecuci. 

 

Iancu Aizic 

 

 

You cannot copy content of this page