Ziua Poliției Române la Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”

 

Poliția Municipiului Tecuci în parteneriat cu Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” marchează joi, 23 martie 2023, în intervalul orar 10 – 14, Ziua Poliției Române. Vor fi expuse autospeciale ale Poliției și organizate două ateliere educaționale: 

– Trupele S.I.A.S. Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale vor prezenta arme, autospeciale și echipamente de intervenție. 

– Atelier de criminalistică cu prezentarea instrumentalului de lucru utilizat în cazul acțiunilor de cercetare a infracțiunilor, accidentelor și crimelor. 

De asemeni, vor fi expuse documente de arhivă, uniforme de Miliție și echipamente de epocă din colecții particulare: 

– Colecționar Marius Diaconu 

– Colecționar Virgil Tudor. 

 Primele atestări privind Poliția Română datează din vremea lui Neagoe Basarab sau a lui Mihai Viteazul (crearea instituției agiei), continuă cu domnia lui Mihai Suțu (organizarea pazei Capitalei, emiterea primelor acte de identitate și reglementarea portului armelor) iar din 1806, organele de pază și ordine din Capitală primesc denumirea generică de Poliție. 

La 9 iunie 1850, domnitorul Ghica Vodă emite „Cronica polițienească” prin care, în cele 158 de articole, erau reglementate sarcinile „înaltei poliții” și ”obișnuitei poliții”, ceea ce a constituit momentul creării primei structuri centrale cu atribuții în organizarea și coordonarea activităților polițienești. 

Începând cu Legea de organizare a poliției a lui Alexandru Ioan Cuza (4 noiembrie 1860), urmată de Legea lui Vasile Lascăr (1 aprilie 1903) și de Legea pentru organizarea poliției generale a statului (8 iulie 1929), competențele organelor de poliție sunt extinse, iar raporturile cu celelalte structuri ale statului mult mai bine reglementate. 

Accesul la acest eveniment este complet gratuit. 

Vă așteptăm cu drag! 

 

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” 

 

You cannot copy content of this page