Manifestare dedicată Unirii Basarabiei cu România la Casa de Cultură Tecuci – FOTO

 

Ziua Unirii Basarabiei cu România este aniversată anual pe data de 27 martie, în acest an fiind marcați 105 ani de la Unire. 

La Tecuci, acest lucru nu a fost dat uitării, miercuri 28 martie 2023, la Sala Studio a Casei de Cultură a municipiului Tecuci, având loc un spectacol care să marcheze evenimentul. Organizatori au fost Casa de Cultură în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Tecuci, Centrul Cultural „Dunărea de Jos” Galați.  

 Spectacolul a fost deschis și prezentat de Mihail Vasilache. Managerul instituției – Cristian Gabriel Călugăru a vorbit publicului despre acest eveniment, făcând o succintă prezentare a importanței faptului istoric spunând în final „Basarabia a fost tot timpul un pământ românesc”. 

Revenit la postura de prezentator, Mihail Vasilache a ținut să precizeze faptul  că „Muzica nu ține cont de granițe și că, de-a lungul timpului, artiștii basarabeni au unit prin muzica lor cele două maluri ale Prutului”. 

Au fost invitați pe scenă tinerii interpreți  Florinela Alexe, Sara  Baldigău, Loredana Oana și Gabriel  Măciucă care au prezentat piesa „Cântă cucu-n Bucovina”. 

 Despre acești tineri interpreți, pregătiți cu multă dragoste și mult profesionalism de renumită interpreta Mitrița Camară Velicu la Centrul Cultural Dunărea de Jos, am aflat că sunt la prima lor apariție în public, dar ei s-au descurcat foarte bine, neavând emoții. În timpul interpretării melodiei, și-au făcut apariția și cei 16 membrii ai renumitului Grup Altița al Casei de Cultură, pregătiți de coregraf Nicoleta Cucoaneș. În continuare, au intrat pe scenă Andreea David și Cătălina Mândrescu care au prezentat frumoasa piesă „România mea”. Au urmat interpretele Isabela Popa și Monica Ștefan care au prezentat piesa „Român voi fi mereu”. A fost apoi rândul interpretelor Maria Ojoc, Andreea Rață, Sara Vasilache și Elena Cernica, acestea prezentând melodia „Țara mea”. 

Apreciatul Grup Altița, care a cucerit numeroase trofee la competițiile din țară și de peste hotare unde a participat, impunându-se prin prestanță, interpretare și mai ales costume, au prezentat dansul „Hora Basarabiei”. 

 În continuare, prezentatorul ne-a vorbit despre invitatul de onoare al spectacolului, solista Maria Stepovenco, profesoară de canto la București, originară din Republica Moldova. Ea și-a început activitatea la vârstă de 10 ani în calitate de solistă a Studioului Muzical Coral „Lia Ciocârlia” din Chișinău sub bagheta compozitorului și dirijorului Eugen Mamot, după care urmează Liceul de Muzică „Dinu Lipatti” din București și Universitatea Națională de Muzică din București, fiind apoi laureată a mai multor concursuri  din țară și de peste hotare. În anul 2013 obține Premiul de Vocalitate la concursul de operetă și în prezent colaborează cu numeroase unități de cultură din țară. Este conducătoare a Școlii de muzică „Tra-La-La School”. 

Solista Maria Stepovenco a intrat pe scenă cu piesa „De la Nistru mai departe”, după care a mulțumit din inima pentru invitația de a sărbători împreună acest important eveniment, spunând că „Basarabia este un suflet mare, rupt din trupul românesc, și să nu uităm că suntem cu toții români!”. 

 În continuare, din repertoriul solistului Ion Paladi, ne-a prezentat piesa „Bine-i șade mesei mele” pentru ca apoi să ne introducă în repertoriul îndrăgitei soliste Zenaida Julea – prezentând piesa „E sărbătoare și răsună muzica”. Apoi, din repertoriul lui Ion Suruceanu a prezentat melodia „Ce seară minunată”. Nu a fost uitată nici solista Anastasia Lazariuc din repertoriul căreia am ascultat frumoasa piesă „Flori de liliac”. Interpreta ne-a spus că, fiindcă ne aflăm încă în luna martie, a mărțișorului și a ființei cele mai dragi tuturor, ne prezintă o compoziție proprie dedicată mamei. 

A urmat o altă piesă a unei renumite interprete din R. Moldova și care a făcut cu adevărat istorie în muzică – Nelly Ciobanu cu a ei nemuritoare „Hora din Moldova”, remarcată la Eurovision. Ultima piesă din frumosul ei recital, a fost intitulată „La nunta asta” din  repertoriul interpretei Lia Tăburcean. Sala a cântat împreună cu interpreta la majoritatea melodiilor. 

Felicitări tinerilor interpreți, Grupului Altița, invitatei speciale și organizatorilor! 

 

Iancu Aizic