Casa de Cultură a municipiului Tecuci, împreună cu Muzeul de Istorie, Primăria și Consiliul Local Tecuci au organizat marți, 4 aprilie 2023, în Sala de spectacole „Ion Petrovici”, lansarea cărții „Eros, Logos, Agape” sau pe înțelesul tuturor „Dragostea în era Smartphone”. Este vorba de cartea scriitorului Mihail Neamțu, apărută la Editura „Marile Cărți” în luna ianuarie 2023.
Mihail Neamțu este scriitor, doctor în teologie și studii religioase, antreprenor, fondator al Clubului Marile Cărți.
Este născut la 16 martie 1978 la Făgăraș. A făcut studiile liceale la Arad și este licențiat în filosofie din anul 2000 dar și în teologie ortodoxă din anul 2005, absolvind studiile la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca. A fost și student Erasmus la Universitatea Ludwig Maximilian din Munchen în perioada 2000-2001. A obținut și titlul de doctor în teologie la Universitatea din Londra.
Realizează prima carte în anul 2016 – „Vârstele iubirii”, apoi „Republica literelor”, „În căutarea centrului pierdut”, „Geneză și Înviere”, „Exilat în România”, „Declin apusean și rezistență creștină”, „Isus la Niceea”, „Credință și rațiune”, „Visul României Mari. Cărturari, farisei și țărani” și altele. Din numeroasele prelegeri ale acestuia, am ales doar câteva cuvinte „Ca arhitecți ai viitorului, noi proiectăm neîncetat scenarii. Suntem la intersecția dintre timpul subiectiv și timpul istoric, plin de turbulențe. Nu putem trăi fără tensiunea dintre vis și realitate”.
Manifestarea a fost deschisă de profesor doctor Daniel Mazilu de la CNCH Tecuci, cu bucuria că realizăm acest eveniment cu o sală plină: „Ne bucurăm și pentru faptul că astăzi avem în mijlocul nostru un scriitor apreciat atât în țară cât și peste hotare. Deși este acum la vârsta de 45 de ani, a realizat până acum lucruri foarte importante în mai multe domenii de activitate. De altfel, și acum, cu aceste lansări de carte, este un iscusit călător prin țară, invitat în mai multe orașe, atât pentru lucrarea de față cât și pentru cele realizate până acum. Se mândrește cu faptul că lucrarea ce o lansăm acum a fost scoasă de sub tipar chiar înaintea marii sărbători de Bobotează a anului 2023. Este o carte cu foarte mulți auditori, distinsul invitat de astăzi cucerește aprecieri atât în sălile de lansare a cărților, în biblioteci și în aule universitare”.
Invitat să ia cuvântul, apreciatul invitat își exprimă bucuria că este aici, la Tecuci, în fața unei săli pline, cu spectatori de toate vârstele, dar dominând tineretul, despre care se poate spune, glumind, că acesta este cel care, în final, va plăti datoria națională.
Continuă prin a ne vorbi de marele sculptor Constantin Brâncuși, cu nemuritoarele lui lucrări – Poarta sărutului, Masa tăcerii, Coloana infinitului și altele, apreciate în toate colțurile lumii. Apoi, ne introduce în frumoasa lume a literaturii ruse, oprindu-se la marele scriitor Feodor Mihailovici Dostoievski și mai ales la acele evenimente din timpul țarului Nicolai I, de greutățile vieții întâmpinate de marele scriitor și de perioada condamnării lui, prima dată la moarte, apoi la 10 ani în Siberia, la minus 40 de grade, alături de ocnași, cu lanțuri la mâini și picioare. Acesta a fost omul care a reușit apoi în viață, a avut lucrări traduse în 170 de limbi, pe cinci continente. Ne vorbește în continuare de romanele scrise și mai ales, cum a fost realizat, la comandă, romanul „Jucătorul” terminat la data limita impusă, 30 octombrie 1866.
Sunt amintite apoi și romanele „Idiotul” și „Frații Karamazov” dar și „Crimă și pedeapsă”. Aflăm date importante și de cea care l-a ajutat enorm în viață și apoi i-a devenit soție – Anna Snitkina și de cei patru copii pe care i-au avut împreună. Dostoievski a murit în anul 1881, bolnav, la vârsta de 60 de ani.
A urmat un microrecital oferit de tânăra interpretă Nectaria Lungeanu, cu piese din repertoriul solistei Ștefania Iacob și versuri de Sorin Poclitaru.
În acest timp, din sală se adunau întrebări pentru distinsului invitat, la care acesta a răspuns cu multă plăcere. Interesantă a fost întrebarea bibliotecarului din Corod – Iancu Huzum, respectiv de ce nu mai este studiat Dostoievski în școli.
Cei interesați au putut procura cărți ale autorului, acesta spunând printre altele „Cartea este cărămidă pentru suflet”.
Autorul a oferit cu mare drag autografe, iar noi, în final, mulțumim organizatorilor acestui eveniment pentru lecțiile de viață pe care le-am primit în această frumoasă seară!
Iancu Aizic