Comemorarea morților – Paștele Blajinilor

 

Astăzi, numeroşi creştini ortodocşi prăznuiesc Paştele Blajinilor.

Paştele blajinilor sau Paştele morţilor ori Paştele Mic reprezintă în sine amintirea tuturor celor ce au adormit întru Domnul, fie ei pregătiţi – spovediţi, împărtăşiţi şi cu lumânare, sau nepregătiţi.

Sărbătoarea este un prilej deosebit de comemorare a morţilor, este o zi în care familiile se reunesc, la cimitir, pentru a se bucura de Lumina Învierii, împreună cu cei dragi, plecaţi dintre noi. Se crede că de Paştele Blajinilor sufletele morţilor sunt libere şi pot gusta din mâncărurile pregătite special pentru ei şi date de pomană.

Ce să nu faci de Paștele Blajinilor

Cu toate că este cunoscută şi ca sărbătoare a morţilor, nu se pomenesc doar cei aflaţi în nefiinţă. În lumea Blajinilor sunt amintiţi cei uitaţi, cei neştiuţi şi Albii. Preotul citeşte pomelnicele în biserică, după oficierea slujbei. Se pot întocmi şi pomelnice personalizate: preotul se roagă în tăcere pentru cei aflaţi pe listă, binecuvântându-i.

Credincioșii nu trebuie să uite de copiii nebotezaţi sau avortaţi. Aceştia cer iertare în faţa lui Dumnezeu pentru păcatele mamelor care recurg la chiuretaj.

De Paştele Blajinilor nu ai voie să coci sau să speli haine. Nici să baţi covoare nu este acceptat pentru că zgomotul făcut îi poate speria pe blajinii care se întorc în această zi specială de pe lumea cealaltă pentru a se ruga şi a ţine post pentru cei vii. Se spune că spiritele blajinilor intră în biserică la Sfânta Liturghie.

Nu uita să împarţi ouă roşii celor necăjiţi, mai ales dacă sunt copii. Se dau şi bănuţi în anumite zone ale ţării. De asemenea, tot de Paştele Blajinilor este bine să faci pomană dacă ai avut un deces recent în familie.

Nu ai voie să îi vorbeşti de rău pe cei care s-au dus dintre noi, chiar dacă nu ai avut înţelegere cu aceştia. Se spune că morţii care sunt bârfiţi de Paştele Blajinilor pot face necazuri în casele oamenilor. La ţară se crede că blajinii pot da foc grajdurilor sau pot omorî animalele aflate în câmp, însetându-le chiar şi dacă beau apă.