Drama unor tecuceni sub administrația PSD: Au plătit impozite pentru terenuri de care nu au putut beneficia

 

Cu titlul „PSD ne pregăteşte o nouă deziluzie: Promisiuni electorale marca Hurdubae şi Grosu” în data de 16 septembrie 2020 semnalam faptul că tecucenii sunt induși în eroare pe ultima sută de metri a fostei administrații. Era vorba despre atribuirea unor loturi de teren într-o zonă a municipiului Tecuci. 

În ședința Consiliului Local Tecuci care a avut loc ieri, 27 aprilie 2023, după mai bine de doi ani și jumătate, tecucenii au aflat faptul că, din păcate, lucrurile semnalate de noi se adeveresc. Tinerii nu numai că nu au putut construi case, dar au mai și plătit impozite pe terenuri în a căror posesie nu au reușit legal să intre. 

Pe parcursul întâlnirii de ieri, consilierul local Tudor Cîmpanu a avut o intervenție în care solicita lămuriri în numele unor tecuceni ce au primit terenuri pe baza Legii 15 în zona Văleni. „Știți probabil despre terenurile de pe Văleni date de fosta administrație unor cetățeni tineri să construiască. Problema este că se plătesc impozite pe acele terenuri. De trei ani plătesc impozite pe acel teren. Nu-i sumă mare, 50 – 70 de lei, dar mi se pare incorect. Ei au hârtii, s-a dat teren, dar plătesc impozit pe ceva ce nu au”, a spus consilierul Cîmpanu. 

În spatele Oborului este zona Văleni, unde UAT are niște teren. Pentru a fi locuit sau transferat către zona de locuință trebuia să beneficieze de un PUZ, care nu există. Pe lângă acest PUZ, zona respectivă trebuia dotată cu energie electrică, apă, canalizare și toate celelalte. Primarul municipiului a precizat că toate sumele pe care le-au plătit se vor returna, adăugând că această „tactică” a fost o strategie de campanie a fostului primar.   

„Pe Legea 15, lege prin care s-au dat aceste terenuri către tineri, există obligația ca în termen de doi ani de zile să începi construirea casei. Dacă măcar unul dintre ei ar fi venit să solicite certificat de urbanism nu aveam cum să le dăm pentru construcție casă, pentru că zona respectivă nu are destinație de casă. Noi trebuie să dăm un act administrativ de anulare a tuturor acelor procese verbale despre care spun anumiți funcționari din Primărie că au fost date ilegal. Le anulăm pe toate și returnăm banii către persoanele care au plătit. Procesul verbal de la vremea respectivă s-a comunicat și către Serviciul de Taxe și impozite locale. Ei au impus persoanelor respective plata impozitelor, dar nu este corect să le luăm bani”, a declarat primarul Lucian Costin.   

În cazul în care cetățenii cu teren în zona Văleni cer la Primărie autorizație de construire conform Legii 15 aceștia nu pot primi autorizația. Soluția corectă este de anulare a tuturor acelor procese verbale, printr-un act administrativ, și returnarea banilor către cetățeni.  

„Dacă vrem și considerăm oportun să facem locuințe în zona respectivă pregătim un PUZ, facem o lotizare, încercăm să tragem măcar utilitățile de bază – apă, canalizare și curent, după care facem o atribuire de locuri pe Legea 15 sau poate vrem să le vindem sau să facem altceva acolo. Trebuie să știm exact ce vrem să facem, ca să nu-i încurcăm pe oameni”, a conchis edilul. 

Consilierul local Ionel Leonte a adăugat că există o Hotărâre a Consiliului Local Tecuci prin care s-au atribuit terenuri în zona Văleni, iar această hotărâre trebuie abrogată. 

 

PSD ne pregăteşte o nouă deziluzie: Promisiuni electorale marca Hurdubae şi Grosu