Minivacanță în siguranță

 

În timpul minivacanței de 1 Mai, polițiștii gălățeni vor fi la datorie alături de celelalte forțe din sistemul integrat de ordine publică, pentru a asigura menținerea unui climat de siguranță publică. 

Zilnic vor acționa peste 170 polițiști din structurile operative ale IPJ Galați, precum şi luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale. 

O atenție deosebită se va acorda locurilor cu mare afluență de public, respectiv cele în care urmează a se desfăşura activităţi cultural-sportive sau zonelor de agrement, unde vor fi intensificate acțiunile pentru înlăturarea oricăror stări de pericol. 

Polițiștii rutieri vor acţiona pe traseele de acces către zonele aglomerate pentru combaterea principalelor abateri generatoare de accidente de circulaţie – viteza excesivă sau neadaptată condiţiilor de drum, imprudenţa pietonală, conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice. 

Prin măsurile de ordine dispuse pentru această perioadă se urmăreşte şi asigurarea unei intervenţii rapide şi eficiente ori de câte ori este sesizat un incident sau atunci când situaţia impune. 

Totodată, pentru a reduce riscul de victimizare, este bine să nu neglijaţi adoptarea unor minime măsuri preventive specifice situaţiei în care vă aflaţi. În acest context, polițiștii vă recomandă: 

În locurile de agrement, pentru a nu deveni victimele unor infracțiuni de furt sau tâlhării, acordați atenție bunurilor pe care le aveți asupra dumneavoastră și care pot prezența interes pentru răufăcători. 

De asemenea, este de preferat să nu vă deplasați singuri pe trasee mai puțin circulate (terenuri virane, parcuri, etc.) și să nu vă lăsați copii nesupravegheați. 

Evitaţi disputele verbale şi implicarea în conflicte şi mai ales discuţiile în contradictoriu cu persoane irascibile, enervate sau aflate în stare de ebrietate. 

Acceași grijă pentru bunuri vă recomandăm să o manifestați și la cumpărături, mai ales când vă aflați în magazine sau zone aglomerate.

Dacă petreceţi minivacanţa în altă localitate închideţi şi asiguraţi la plecare toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie. De asemenea, limitați cercul persoanelor care cunosc detalii despre plecarea dvs. de la domiciliu. 

Atenţie la ceea ce postaţi pe site-urile de socializare (dumneavoastră sau copiii dumneavoastră)! Informaţiile privind planurile de vacanţă sau fotografiile plasate pot constitui indicii uşor de valorificat de infractori. 

 Pentru a ajunge în siguranță în locurile în care doriți să vă petreceți concediul, nu vă urcați la volan dacă sunteţi obosiţi sau dacă aţi consumat băuturi alcoolice. Adaptaţi în permanenţă viteza la condiţiile de trafic şi nu vă fixaţi un timp-ţintă, ci propuneţi-vă să ajungeţi la destinaţie în siguranţă! Încadrarea în grafic este un stimul periculos, asociat întotdeauna cu sporirea vitezei şi manevrele periculoase de depăşire. 

Reduceţi considerabil viteza în mediul rural, unde veţi întâlni cu siguranţă mulţi biciclişti, atelaje hipo şi grupuri de persoane care se deplasează pe carosabil ! 

Dacă sunteţi victima unei infracţiuni, dacă aţi asistat sau aveţi cunoştinţă despre săvârşirea unei fapte antisociale adresaţi-vă celei mai apropiate unităţi de poliţie sau apelați numărul unic de urgență 112, se artă în comunicatul IPJ Galați!