Ediția XXIX a Festivalului „Floare de April” – Un spectacol excelent, pe durata a 12 ore – FOTO

 

Cronica și premiile festivalului. Marele Trofeu Eugen Bertea a rămas la Tecuci, fiind câștigat de interpreta Alesia Rozalina Munteanu  

Sâmbătă, 29 aprilie 2023, Sala de spectacole „Ion Petrovici” a Casei de Cultură a municipiului Tecuci a găzduit cea de a XXIX-a ediție a apreciatului concurs de muzică ușoară pentru copii și tineret intitulat „Floare de April”.  

 Festivalul a debutat în anul 1994, atunci când la conducerea Casei de Cultură se afla coregrafa Mariana Enache. Acest festival a câștigat an de an în valoare și popularitate. Astfel, pe aici, prin acest juriu, au trecut compozitori și interpreți renumiți precum: Claudiu Bulete, Marcel Iorga, Eugen Bertea, Mihai Trăistariu, Daniel Iordăchioaie, Nico, Luminița Anghel, George Băicoianu, Cristi Corcioveanu, Ileana Șipoteanu, George Vamvu, Ina Bobeică, Liliana Dumitrache și mulți alții. Printre cei ce au câștigat trofeul la Tecuci s-a numărat și gălățeanca Minodora Dedis, cea care la câțiva ani de la acest mare succes a câștigat și trofeul renumitului Festival de muzică ușoară de la Mamaia. De asemenea, un alt trofeu a fost câștigat de tânăra tecuceancă Valeria Drăguș, astăzi soprană la Teatrul de Operă și Operetă „Nae Leonard” din Galați. 

De obicei, festivalul se deschidea cu intrarea pe scenă a renumitului și regretatului Grup Angeli, înființat și condus de familia Marcela și Mircea Călianu, și care interpreta Imnul Festivalului, pe muzica lui Mircea Călianu și text Andreea Codiță, o interpretă a grupului.  

În această ediție concursul a avut juriul format din tenorul Valentin  Vasopol, prof. Claudiu Vișan, apreciata interpretă Bibi, solistul Tudor Turcu și președinte de juriu compozitorul Claudiu Bulete.  

 La concurs s-au înscris peste 100 de concurenți, împărțiți în cinci grupe. După ce au fost ascultați toți concurenții, până la aflarea rezultatelor, am urmărit trupa de dans „Mini Dolls” – a coregrafei  Nicoleta Cucoaneș, iar în pauze apreciații soliști Bibi și Tudor Turcu au oferit doritorilor fotografii color cu aceștia, oferind și autografe și făcând poze cu cei care erau amatori.  

Am ascultat apoi recitalul tinerei soliste Alexandra Zaharia, cea care a obținut Marele trofeu în anul 2017, apoi un microrecital al solistului Mallo, alias Liviu Satmari, de la Școala „Theo Music” din Galați a tenorului Valentin Vasopol, apoi recitalul solistei  Georgiana Panaitiu, cea care a avut și funcția de prezentator al festivalului. 

A urmat recitalul  câștigătoarei trofeului Ediției XXVIII a festivalului, solista  Laura Ion, care a oferit un spectacol pe cinste cu întreaga scenă plină de copii. 

 Recitalul tenorului Valentin Vasopol a început cu piesa „De-aș avea și eu o floare” pe textul nemuritorului poet Eminescu, aceasta cu trimitere la altă Floare de April, iar a doua piesă ne-a reintrodus în lumea marelui Tom Jones. A urmat un alt recital, total incendiar, oferit de solistul Tudor Turcu, câștigător în anul 2012 a Concursului X Factor și acum considerat un înlocuitor al solistului Dan Bittman. Acesta ne-a făcut să retrăim bucuria rockului și a încheiat cu frumoasa piesă pe motive populare „Nu ne vom trezi / Până-n zori de zi”! 

La final, ultimul recital a fost cel al interpretei Bibi, primită cu multe aplauze și primind buchete de flori.  

 A fost apoi rândul decernării premiilor de către întreg juriu care a urcat pe scenă, începând cu cele 10 invitații oferite de compozitorul Claudiu Bulete la Festivalul din Macedonia ce va avea loc între 8 și 13 august 2023, cu taxa de înscriere gratuită. 

Aici au fost nominalizați: Miruna Poenescu, Amalia Ștefan, Teodora Andrei, Alina Marina Filip, Nikolas Ghiorghiu, Daria Andreea Hîncu, Roxana Dănceanu, Sara Zaharia, Inga Arabadji și Alesia Munteanu.  

Decernarea premiilor a fost următoarea:  

Grupa 4-6 ani  

 Mențiuni: Andreea Crișan, Irina Maria Rădăvoiu și Alessia Maria Ștefu 

Premiul III: Anissia Lazăr  

Premiul II: Nora Curcă 

Premiul I: Ema Tabac 

Trofeul categoriei: Maria Clarisa David  

Grupa 7 – 9 ani  

 Mențiuni: Irina Apostu, Alesia Maria Dragomir și Loriana Iorga  

Premiul III: Iuliana Ariton 

Premiul II: Nikolas Ghiorghiu 

Premiul I: Sara Natalia Tîrnăveanu 

Trofeul categoriei: Cristina Tabac 

Premiul Ziarului Tecucean: Daria Maria Cucoară și Nikolas Ghiorghiu  

Grupa 10-12 ani  

 Mențiuni: Sara Zaharia, Daria Andreea Hîncu, Sabina Raisa Toth și Anton Antonia 

Premiul III: Daria Tătaru 

Premiul II: Alex Popoacă 

Premiul I: Miruna Grigoraș 

Trofeul categoriei: Giulia Elena Haidău 

Premiul oferit de Ziarul Tecucean: Raisa Sabina Toth.  

Grupa  13-15 ani  

 Mențiuni: Clara Gheorghe, Adelina Elena Niculae, Teodora Andrei  Premiul III: Sofia Gabriela Oancă 

Premiul II: Alina Marina Filip 

Premiul I: Amalia Ștefan 

Trofeul Categoriei: Alesia Maria Panaite 

Premiul Ziarului Tecucean:  Alesia Maria Panaite  

Grupa 16-18 ani  

 Mențiuni: Inga Arabadji, Adriana Storparu, Alexia Denisa Tîrîlă, Mirela Oana Lepădatu și Elena Stan 

Premiul III:  Anya Ene 

Premiul II: Roxana Dănceanu 

Premiul I: Evelyne Gugoașe 

Trofeul categoriei: Delia Andreea Racu.  

În final, juriul a strigat în cor numele câștigătorului Trofeului Festivalului care poartă numele marelui compozitor tecucean Eugen Bertea: Alesia Rozalina Munteanu. 

Marele trofeu a avut valoarea de 1.000 lei, iar trofeele grupelor au fost de câte 300 lei.  

Și astfel s-a încheiat ediția cu numărul XXIX. Felicitări organizatorilor și tuturor care au contribuit la reușita acestui festival! 

 

Iancu Aizic