Reușit recital cameral la Ateneul Fundației Pelin

 

Sâmbătă, 6 mai 2023, la Sala Ateneu a Fundației Pelin spectatorii au putut asista la o excelentă lecție de cultură muzicală având la pupitru pe renumitul clarinetist Mihai Ailenei. Acesta, în cadrul recitalului cameral oferit de Trio Ailenei, având alături pe fiii Ecaterina la vioară și Tudor la clarinet, ne-a oferit o seară cu totul remarcabilă.   

Mihai Ailenei este un instrumentist cu o apreciată activitate concertistică, îmbinând cu mult profesionalism și activitatea pedagogică, el fiind Prim solist clarinetist al Filarmonicii de Stat din Iași și în același timp profesor asociat al Universității Naționale de Arte „George Enescu”. În calitate de solist, a susținut numeroase concerte în țară dar și în multe orașe din Europa obținând importante premii. Susține regulat masterclassuri de clarinet, în special în Italia.   

 Recitalul a fost deschis prin apariția pe scenă a clarinetistului Mihai Ailenei și a violonistei Ecaterina, invitându-ne să ascultăm cu mare atenție sunetele fermecate ale viorii și ale clarinetului. Continuă spunând că aici, la Tecuci, „se simte că acasă și că suntem cu toții, pentru el, o adevărată familie”. Consemnează faptul că deși titlul concertului este „Trio cameral” pentru început va fi doar duo – clarinet și vioară, invitându-ne să ascultăm câteva piese ale compozitorului G.F. Fuchs, realizate special pentru colegii lui de facultate și compuse în Allegro și Rondo.   

 După prestația celor doi instrumentiști, a apărut pe scenă tânărul Tudor Ailenei, clarinetist, elev în clasa a IX-a la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași. Acesta este pentru a treia oară la Tecuci, oraș unde, ne spune cu bucurie, a apărut pentru prima oară pe o scenă în recital. Dar, înainte ca să-și înceapă recitalul, Mihai Ailenei ne amintește faptul că la debutul lui Tudor de aici, adevăratul om de cultură Doru Eugen Pelin, căruia îi mulțumește și cu această ocazie pentru invitație, ne-a îndemnat să dăm și mai mult credit celor tineri pentru ca aceștia să ducă mai departe elementul artistic cu mare deschidere și acces la cultură și educație. Tânărul clarinetist ne-a prezentat piese din repertoriul compozitorului Bela Bartok, considerat de mulți specialiști, un fruntaș al acestui instrument. Piesele prezentate fac parte din colecția intitulată „Omagii”, dedicate celor ce au scris și compus diferite piese instrumentale care dăinuie în timp. În continuare, Mihai Ailenei ne vorbește de mari compozitori cum ar fi Wolfgan Amadeus Mozart și Carl Maria von Weber.  

 A revenit în scenă violonista Ecaterina Ailenei, studentă în anul III la Universitatea de Muzică „George Enescu” din București, alături de clarinetistul Mihai Ailenei, care ne spune că alcătuiesc un duo instrumentist atipic, cele două instrumente dând sunete și sonorități diferite. În continuare, am ascultat piese de G.F. Fuchs, B. Kovacks și L.W. Beethoven, dar și de Bach, a cărui muzică, ni se spune, stă și acum la baza creațiilor de diferite genuri – clasic, pop, folk și altele și a cărui muzică se cânta și se ascultă cu mare plăcere atât pe scene cât și în catedrale. Să nu uităm, spune renumitul clarinetist, faptul „că Bach a încetat din viață în anul 1750 și de atunci au trecut peste 270 de ani”.   

 Am putut asculta o improvizație pentru clarinete având la bază muzica autentică populară românească, în aranjamentul muzical realizat de apreciatul compozitor din Republica Moldova – Vasile Rotaru, cel care a fost un apropiat al lui Mihai Ailenei și căruia i-a promis că îi va prelua și populariza aceste creații, lucru pe care l-a făcut acum cu multă dăruire. În final, așa cum era normal, a apărut Trioul Ailenei, prezentând piese de Ludwig Van Beethoven.   

A fost cu adevărat o seară muzicală plăcută și reușită, dovada fiind aplauzele spectatorilor și faptul că după încheierea spectacolului instrumentiștii s-au întreținut mult timp cu spectatorii, atât în sală cât și afară, în fața Ateneului, bucuroși că muzica lor a plăcut spectatorilor. Le mulțumim acestora, mulțumiri adresând și managerului Ateneului, Doru Eugen Pelin!   

  

Iancu Aizic 

 

 

2 thoughts on “Reușit recital cameral la Ateneul Fundației Pelin

  1. Cu tot respectul pentru participanți, organizatori și spectatori, de ce nu aflăm cu câteva zile, măcar, mai înainte de aceste evenimente?! Cu si guranță ar fi mai plină sala de spectatori cu adevărat interesați de evenimente culturale precum cel tocmai desfășurat! Și nu e prima oară când aflăm despre un eveniment abia după desfășurararea lui, nu înainte, cum ar fi firesc!

    1. Evenimentul a fost anunțat în data de 27 aprilie pe pagina noastră de Facebook. Pentru a afla din timp evenimentele culturale care vor avea loc trebuie să vă abonați la pagina Ziarul Tecucean.

Comments are closed.