Încântător recital de chitară la Ateneul tecucean

 

Vineri, 12 mai 2023, Ateneul Fundației Pelin din Tecuci a găzduit un nou și reușit recital. De această dată s-a asistat la un recital de chitară intitulat „În pași de dans”, oferit de Duo Hesperus, format din chitariștii Costin Soare și Ioan Bănescu.  

 Costin Soare este unul din cei mai apreciați și activi muzicieni români, îmbinând în mod fericit frumoasa carieră concertistică, fiind chitarist și lutist, cu cea pedagogică, fiind și profesor la CNA Dinu Lipatti din București.  

Ioan Bănescu este student în anul I la masterat în cadrul Universității de Muzică din București, fiind unul din tinerii chitariști români cu o intensă activitate concertistică. A participat la numeroase concursuri din țară, obținând numeroase premii. A  urmat cursuri conduse de unii din cei mai apreciați profesori și interpreți cum ar fi  Marcin Dylla, Robert Evers, David Pavlovits sau Rafael Aguirre. 

 La recitalul de față, după ce am ascultat uvertura de deschidere, chitaristul Costin Soare ne spune că se bucură de revenirea la acest minunat Ateneu, unde a mai concertat împreună cu un alt instrumentist și a rămas încântat de primirea făcută aici, la Tecuci. În continuare, ne spune că prima parte a recitalului a conținut doar lucrări românești aparținând compozitorului Sabin Drăgoi și a cuprins frumoase dansuri  românești. Apoi, am fost invitați la o călătorie muzicală în vestul  Europei, în Spania, mai exact în Catalonia secolului XX cu lucrări aparținând compozitorului Federico Mompou. Traseul muzical a continuat în Andaluzia, cu piese compuse de Joaquin Turina, tot din secolul XX și care ne-a impresionat cu ale lui sunete de aur, cum spune chitaristul.  

În continuare, distinsul profesor Costin Soare ne spune că, în general, piesele pentru chitară sunt compuse doar de chitariști și mai rar de nechitariști, dar există și nechitariști care compun pentru acest instrument.  

 Călătoria muzicală a continuat în America Latină, mai exact în Brazilia, unde am făcut cunoștință cu melodii de adevărată improvizație, cu sunete exact ca de clopoței.  Și tot din partea Braziliei, am audiat în continuare piese de compozitorul Heitor Villa – Lobos, considerat un adevărat monstru sacru al tangourilor. Apoi, am audiat și piese de Astor Piazzolla, în special lucrarea compusă special  pentru două chitare, respectiv primul și al doilea tango. Au urmat piese compuse de Egberto Gismonti cum ar fi lucrarea „Apă și vin” dar și altele. În final, ne spune apreciatul chitarist, pentru că a început recitalul cu un compozitor român, va încheia tot cu un compozitor din țara noastră, respectiv tulceanul Dan Variu cu un număr de șase piese, ultima fiind Dansul Flamengo.  

Un recital pe gustul și sufletul spectatorilor și adresăm felicitări organizatorilor și celor doi minunați chitariști! 

 

Iancu Aizic 

 

You cannot copy content of this page