Cronică teatrală: În audiență la „Cafeaua domnului Ministru” – FOTO

 

Sâmbătă, 20 mai, Sala de spectacole „Ion Petrovici”’ a Casei de Cultură Tecuci a găzduit un frumos spectacol, oferit cu multă generozitate de Asociația Culturală „Eliada Cotimanis Art” formată din actorii Constantin Cotimanis, Iulia Dumitru și Ada Dumitru, intitulat „Cafeaua domnului Ministru”. Spectacolul a avut ca partener Fundația Pelin și acest lucru s-a simțit din plin prin sprijinul acordat. 

 Spectacolul este de fapt o comedie cu adevărat satirică despre clasa politică și interesele acesteia, fie că e vorba de instituțiile statale sau chiar de protejații acesteia. Piesa exprimă în mod caricatural viciile, abuzurile și alte multe probleme de moralitate. 

Acțiunea se petrece chiar de Ziua Europei și este sărbătorită la acest imaginar minister într-un mod particular de către ministru și noua lui șefă de cabinet. Să menționăm că autorul piesei este Horia Gârbea iar regia aparține lui Daniel Bucur care a reușit o încântătoare adaptare la textul. 

Foarte interesantă a fost și apariția ministrului – interpretat magistral de cunoscutul actor Constantin Cotimanis, care a apărut în sală dintr-o intrare laterală și s-a îndreptat spre scenă puțin amețit, rămas de la vechea sărbătoare de 1 Mai și cântând „1 Mai muncitoresc / Stau în pat și chefuiesc”. Această intrare în scenă ne duce cu gândul direct la acțiunea „Teatru în teatru””. 

 Apoi, în cabinetul ministerial, ministrul discuta cu noua lui șefă de cabinet probleme neinteresante în care ministrul își etalează faptul că a făcut mulți ani prin licee serale, că este ministru dar nu știe la ce minister și până la urmă ne explică că este la Ministerul Subdezvoltării Naționale. Interesantă este intrarea în scenă, tot din sală, a unei patroane de bordel, foarte supărată pe faptul că ministerul încearcă să-i închidă afacerea și ministru promite să o ajute să-și continue activitatea, chiar cu Fonduri Europene nerambursabile, aceasta fiind o afacere profitabilă. 

Comedia, de fapt conform spuselor autorului, este una cu un umor macabru, negru, grotesc și uneori absurd chiar. 

În final, interpretul magistralului rol de Ministru, Constantin Cotimanis, ține să informeze că această piesă nu are nici o legătură cu realitatea noastră, fiind vorba doar de o ficțiune. 

Am asistat totuși la un spectacol bine realizat, cu multe situații comice și replici de umor adevărat din care nu a putut lipsi nici memorabilul îndemn „Să trăiți bine!”. 

 Personal doresc să readuc în prim plan neuitatele cuvinte prin care patronul unei televiziuni de altă dată ne îndemna să-i ascultăm următoarea emisiune, zicând celor ce nu au fost la acest spectacol „Nici nu știți ce ați pierdut!”. 

Însă, așa cum ne-a spus în final apreciatul actor, va reveni la Tecuci cu altă piesă și atunci, poate, vor fi mai mulți spectatori. 

Felicitări și mulțumiri Asociației Culturale Eliada pentru faptul că au așezat și Tecuciul pe harta deplasărilor lor în turneele prin țară și îi așteptăm mereu cu mare drag! 

  

Iancu Aizic