Programat inițial să se desfășoare în Parcul „Regina Elisabeta”, din cauza timpului nefavorabil relocat în Sala de spectacole „Ion Petrovici”, vineri, 26 mai 2023, începând cu ora 19, a avut loc cea de a VII-a ediție a Festivalului de creație și interpretare „Folk… Minor”.
Ca de obicei, spectacolul a fost deschis de sufletul și totodată inițiatorul acestui festival, profesorul cantautor Cristi Corcioveanu, cel care după ce a urat un călduros „Bun venit!” interpreților și spectatorilor a ținut să mulțumească celor ce l-au sprijinit în realizarea obiectivului propus, Primăriei și Consiliului Local Tecuci, Casei de Cultură Tecuci.
A urcat apoi pe scenă prima interpretă, cea mai mică membră a Clubului de Folk pe care îl conduce profesorul Corcioveanu, micuța Ilinca Doroteea Curcă, ea interpretând piesele „Zori de zi”, din repertoriul folkiștilor Ștefan Hrușcă și Vasile Șeicaru și „Pseudofabula”, piese frumos și corect interpretate, spre bucuria profesorului Corcioveanu, cel care de fapt a acompaniat toți interpreții.
A urmat micuța dar de acum consacrată interpreta Maria Nectaria Lungeanu, despre care profesorul Corcioveanu a ținut să ne spună că e cea mai veche membră a clubului de folk. Ea ne-a prezentat două piese din repertoriul internațional și piesa „Praf de stele”. A intervenit imediat profesorul Corcioveanu cu frumoasele lui amintiri despre regretatul și valorosul „Cenaclu Flacăra” condus de neobositul Adrian Păunescu, după care profesorul se miră de faptul că acum, acești micuți interpreți de 8-11 ani, cânta cu ușurință în primul rând la chitară, pe care abia o pot ține bine în mâna, și apoi cântă în engleză, noi, în tinerețe, fiind dominați de limba rusă!
Pe scenă a urmat tânăra Ștefania Gabriela Coroiu, despre care profesorul Corcioveanu ne spune că are doar un an de studiu la clubul pe care îl conduce. Ștefania este elevă în clasa a X-a la CNSH Tecuci și acum ne-a prezentat trei piese din repertoriul internațional și ultima piesă în limba română – „Să-mi dai scrisorile înapoi”.
A urmat recitalul cantautorului Cristi Corcioveanu care a început cu piesa „Greierele și furnica” pentru că în sală erau mulți tineri elevi – „furnicuțe”, apoi piesa din repertoriul folkistului Alexandru Andrieș – „Banca din parc”. A urmat piesa „Meseria de copil” timp în care în sală au intrat elevii participanți la Întâlnirea Cercetașilor, fiind prezenți în Tecuci 600 de cercetași. Sala a devenit neîncăpătoare, mulți luând loc pe jos, pe culoare, dar bucurându-se de muzica foarte bună. Cristi și-a continuat recitalul cu piesa îndrăgită de public „Femeia ideală”. Recitalul s-a încheiat cu piesele „Amintire cu haiduci” cu binecunoscutul refren „Unde-s pistoalele, unde-s pumnalele / Caii și flintele haiducilor” și în final poate cea mai nostalgică piesă a cantautorului Cristi Corcioveanu – „V-am povestit !”. Am fost martori la un încântător recital, care a încălzit cu adevărat numerosul public și nu știu dacă Cristi, a cântat altă dată în față unui public așa de numeros.
În final, a apărut în scenă trupa de rezistență a spectacolului, Fără Zahăr”. Este vorba de duo-ul dorohoian Bobo Burlăcianu și Bobi Dumitraș. Trupa prezintă muzică și umor care abordează mai multe genuri muzicale pe versuri comice, având mai ales satiră socială. Au prezentat acum piesele „D-la munte”, „O cal frumos” și multe altele, toate pline de bună dispoziție. Membrii trupei au format acest grup încă din liceu, iar în anul 1997, la terminarea liceului, s-au mutat la Iași, dând spectacole la Casa de Cultură a Studenților din Iași, participând la numeroase festivaluri studențești, obținând și multe premii. Au realizat mai multe discuri, iar în anul 2005 au obținut „Discul de Aur” pentru vânzările primului lor album, apoi apare cel de-al doilea album intitulat „Episodu’ 2 – De la Dorohoi”. În anul 2017 trupa „Fără Zahăr” debutează și în teatru compunând muzică și versuri pentru un întreg spectacol intitulat „Familia Fără Zahăr”. Colaborează cu numeroase teatre muzicale din țară. După ce aceștia au mai prezentat acum, aici, alte piese foarte mult aplaudate, s-au oprit din program pentru a mulțumi organizatorilor pentru invitație, apreciind prezența cercetașilor, spunând spectatorilor tecuceni „dacă nu sunteți cuminți și organizați, vă dăm pe mâna cercetașilor!”.
Se adresează apoi și tinerilor, spunându-le „Nu uitați, aveți acum tot dreptul de a vă plânge, oricând și oricui!”. Au trecut apoi și la interpretarea unor cântece așa zis patriotice, satirice, și vorbind de România întreabă publicul „De ce ați rămas aici, în țară, nu ați găsit altă țară?”. Văzând din nou sala plină, cei doi ne spun că văd aici, la Tecuci, o adevărată Sală a Palatului, dar, parcă, puțin mai mică. Au urmat piesele „Mă duc la munte”, după care, privind iar sala, au ținut să facă remarca „Mă uit la câți sunteți acum aici și cred că sunteți de două ori cât tot Dorohoiul” – orașul lor. Au urmat piesele „Mă întorc în satul meu” și „Mi s-a înfundat closetul”. De multe ori, cei doi interpreți au cerut publicului să fluiere și aceștia s-au bucurat nespus.
Aplauzele au fost pe măsura calității spectacolului oferit timp de o oră de îndrăgiții interpreți care, pentru mulți dintre spectatori, au fost chiar Cu zahăr. În final, grupul ne-au prezentat alte piese la chitară, Bobi spunând „că am asistat la un spectacol de Chitară alternativă”, adică, dacă nu ne place, avem alternativă să nu-i ascultăm sau să plecăm. Adresăm felicitări grupului „Fără Zahăr” pentru prestație!
Iancu Aizic
Galerie foto: