Se anunță vremuri negre pentru afacerile tecucene

 

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) este un organ de specialitate subordonat Inspecţiei Muncii. La nivelul județului Galați, ITM are puncte de lucru în municipiile Galați și Tecuci. 

Conform datelor prezentate pe site-ul instituției, ITM Galați exercită atribuţii de autoritate de stat în domeniul muncii, relaţiilor de muncă şi sănătăţii în muncă, în principal. Scopul este urmărirea îndeplinirii obligaţiilor legale şi respectarea legislaţiei muncii de către toţi angajatorii. 

La Tecuci, ITM Galați are punctul de lucru la parterul blocului Vila situat pe strada Alecu Russo, din anul 1996. De 26 de ani, biroul local deservește agenții din municipiu dar și pe cei din comunele limitrofe. 

De la 1 iunie 2023, reprezentanții agenților economici care derulau activități în domeniul muncii prin intermediul punctului de lucru din orașul nostru vor fi nevoiți să se deplaseze la Galați. Începând cu data menționată se va pune lacăt pe punctul de lucru de la Tecuci, iar biroul, cu tot cu angajați, se mută la Galați. 

Despre rațiuni economice nici nu poate fi vorba dacă luăm în considerare costurile generate de o astfel de mutare. Se pare că rațiunile sunt de ordin politic.  

Surse apropiate publicației noastre afirmă că decizia desființării biroului de la Tecuci vine deoarece șefii serviciului spun că sunt costuri prea mari. Asta în condițiile în care blocul cu pricina are cea mai mică chirie comparativ cu prețurile celorlalte sedii imobiliare din oraș. 

Surse din interiorul partidului pe care îl păstorește actualul prefect, fost candidat independent la Primărie, afirmă altceva. Ei spun că prefectul județului ar fi cerut sancționarea Primăriei Tecuci pentru lucrările executate de Apă Canal Galați precum și oprirea acestor lucrări, lucru care nu s-a întâmplat. Și, de fapt, de aici pornește decizia mutării ITM-ului local la Galați. 

Astfel, se așteaptă ca inspectorii de la ITM Galați care vor veni în Tecuci să facă ravagii în rândul firmelor tecucene și a celor din jurul municipiului. 

Totodată, cei care sunt numiți ori aleși în funcții importante acționează doar pe linie politică, în timp ce omul de rând, cetățeanul pe care trebuie să îl reprezinte în acțiune lor, nu mai contează deloc în această ecuație a răfuielilor personale sau a directivelor politice.