Cercetaşi din toată ţara întruniţi la Tecuci, gata oricând! – FOTO 

 

În fiecare an, la sfârșitul lunii mai, cercetașii din întreaga țară își dau întâlnire la Tecuci deoarece aici există statuia Cercetașului, cinstind astfel memoria înaintașilor. Statuia Cercetașului este singurul monument de acest fel din țară. Acesta a fost instalat pe soclu la Tecuci în anul 1924 și a fost ridicat în memoria cercetașilor căzuți în timpul războiului. Statuia a fost realizată de sculptorul Athanasie Constantinescu în atelierele Școlii Superioare de Arte și Meserii București. Însă, odată cu instalarea comunismului aceasta a fost dată jos și topită. În anul 1996 statuia este realizată de Dan Mateescu și repusă pe soclu, acolo unde îi era locul. 

Organizația Națională „Cercetașii României”, la invitaţia Centrului Local „Oltea Doamna” din Tecuci a participat în perioada 26-28 mai la manifestările prilejuite de sărbătorirea „Zilei Cercetașului”. 

 Începând de vineri, cercetaşi din multe localităţi ale ţării, în număr de 590, au poposit la Tecuci pentru a sărbători împreună evenimentul. Au întins corturile la Insulă, au vizitat centrul oraşului, au participat seara la festivalul „Folk… Minor” organizat de Casa de Cultură și au legat prietenii. Sâmbătă au făcut o drumeţie la pădurea de la Adam – com. Drăgușeni, unde au avut loc activităţi specifice. Seara de sâmbătă s-a încheiat cu focul de tabără, realizat de Serviciul Totul Verde din cadrul Primăriei Tecuci. 

Astăzi de la ora 9.30, Centrele locale de cercetaşi s-au deplasat la Statuia Cercetașului din zona Profiriu. 

Pe drum, în marșul lor li s-au alăturat primarul Lucian Costin, deputatul George Stângă, consilieri locali, cadre didactice și simpli cetățeni. 

Liderul Centrului local „Oltea Doamna” Tecuci – prof. Mihaela Munteanu și-a început discursul cu salutul obișnuit organizației: – Cercetași! / – Gata oricând!  

 „Iată-ne ajunși în ultima zi a campului Promisiunea Tecuci, ediția 2023, după două zile de activități în care am avut bucuria de a retrăi atmosfera minunată a acestui eveniment cercetășesc național. Nu a fost ușor să reluăm organizarea acestui camp după trei ani de întrerupere dar dorința puternică de a ne reuni din nou în jurul statuii Cercetașului de la Tecuci, alături de cercetașii din țară ne-au dat determinarea și puterea de a reuși. Scopul cercetășiei este de a contribui la educarea copiilor și tinerilor printr-un sistem de valori bazat pe promisiune și lege, de ajutarea construirii unei lumi mai bune în care oamenii sunt mai împliniți ca indivizi și joacă un rol constructiv în societate. Fiecare eveniment cercetășesc este o ilustrare a valorilor și principiilor noastre, în care tineri și adulți lucrează împreună pentru a arăta că cercetășia este un actor relevant în societatea românească, care contribuie la educarea copiilor și tinerilor din România. Ca în fiecare an, organizarea acestui eveniment complex a presupus colaborarea cu autoritățile și instituțiile locale cărora doresc să le mulțumesc în numele Centrului local Oltea Doamna Tecuci, dar și a celorlalte 15 centre locale prezente aici. Mulțumim Primăriei și Consiliului local Tecuci, Casei de Cultură și tuturor angajaților și instituțiilor care au făcut ca organizarea să fie în bune condiții a acestui eveniment național. Cuvintele sunt prea puține ca să descriem munca și efortul tuturor celor implicați. Vă mulțumim tuturor. Campul acestei ediții este cuvântul Împreună!” a spus printre altele prof. Mihaela Munteanu. 

A urmat la microfon cel mai important ambasador al  cercetășiei din Tecuci – prof. Vasile Ghica, cel care a contribuit la formarea Centrului local „Oltea Doamna”. A vorbit de Tecuci care este „sufletul cercetășiei române”, „capitala cercetașilor”, despre statuia Cercetașului, de prințesa Ecaterina Cocuța Conachi și drumul Unirii, ș.a. 

 Primarul Lucian Costin a menționat că „Tecuciul este inima cercetășiei românești, pe bună dreptate, pentru că aveam această statuie care a fost ridicată în semn de respect pentru jertfa cercetașilor din Primul Război Mondial. Comuniștii nu au iubit-o, au demolat-o, au topit-o, dar prin mâinile unui sculptor tecucean, Dan Mateescu, s-a reconstruit această statuie unică în Europa. 

«Gata oricând», dincolo de un slogan, reprezintă crezul, patriotismul, voluntariatul de care cu toții facem vorbire aici, la Tecuci, sunt lucruri care ridică calitatea cercetașului român. Voluntariatul dv., al celor care nu cer nimic la schimb, aș dori să-l avem în cât mai multe instituții publice, să vedem oameni dedicați pentru semeni. Vorbind despre cercetași, trebuie să vorbim despre eroi, despre patriotism, iar noi, autoritățile, trebuie să vă mulțumim pentru toată implicarea, pentru că veniți aici, în inima cercetășiei, la Tecuci, vă mulțumesc pentru că existați și pentru exemplul ce sunteți! Cercetășia este o adevărată școală care modelează caractere și avem nevoie de asemenea exemple”. 

A urmat depunerea coroanelor de flori la statuia Cercetașilor, fiind depuse de Primar și Centrul local Oltea Doamna, apoi a avut loc festivitatea depunerii Promisiunii 2023. 

Au fost prezente 15 centre de cercetași anul acesta, fiind din: Râmnicu Vâlcea, Iași, Suceava, Buzău, Pitești, București, Brăila, Galați, Tulcea, Ialomița, comuna Matca – jud. Galați și bineînțeles gazda – Centrul local Oltea Doamna Tecuci. 

A fost un weekend plin, cercetașii au învățat să își exprime propriile trăiri și sentimente într-un mod autentic, ajutându-i să se cunoască mai bine între ei, dezvoltând un sentiment pozitiv în grup, au învățat să respecte natura, să o protejeze, să aibă încredere în propriile lor puteri și abilități. Aceste cunoștințe dobândite de copii și adolescenți sunt esențiale pentru formarea caracterului și pentru dezvoltarea unei atitudini pozitive și responsabile față de lumea înconjurătoare. 

 

Galerie foto: