Înființată în anul 1898 ca școală profesională de fete cu doar două clase, având drept ctitori pe Dimitrie Petre Anastasiu – mai pe scurt Tache Anastasiu – și soția lui, Elena, a funcționat până în anul 1959 ca Liceu de Fete – Liceul nr. 1 Tecuci. În anul 1959 devine Școală (liceu mixt). În anul 1974, este transformat, pe rând, în liceu de chimie și industrial și din anul 2011 primește titulatura de Colegiul Național „Spiru Haret”. Principalele caracteristici ale colegiului sunt Tradiție, Prestigiu și Performanță. Pe aici au trecut profesori renumiți, iar dacă ar fi să numim doar câțiva din elevii ce au dus faima acestui liceu numim în primul rând pe fosta elevă Clara Lăcrămioara Moraru, cea care a fost considerată de către un renumit Institut European „Femeia care inspiră Europa”. Ea a ajutat și ajută permanent această unitate de învățământ, dar și altele din țară sau de peste hotare. Și-a făcut studenția la Sibiu și a colaborat cu postul Radio România. Mai numim aici un șef de promoție – Petru Sobiețski, cel care fiind din comuna Nămoloasa a înființat „Premiile Sobietsk” și care se oferă, anual, celor mai buni elevi din respectiva localitate.
Prin acest colegiu au trecut scriitorii – poeți Constantin Oancă și Aurel Brumă, părintele poet Ignatie Grecu, profesoara Ileana Tulică, fata regretatului poet Ovid Caledoniu, doctorul Bogdan Simion, profesorul Adrian Miron, actrița Tamara Buciuceanu-Botez, actorul regizor Mihai Baranga, prezentatoarea TV Anca Serea, eleva Gianina Druță, cea care obținea mereu importante premii la concursurile literare la care participa și, mai nou, Bianca Mădălina Partenie, acum având colaborări cu Guvernul României, ș.a.
Luni, 29 mai 2023, am fost invitat la ultima ora de dirigenție a clasei a XII-a B, diriginte fiind prof. Oana Gheorghe. Întotdeauna, când pașii mă duc spre acest liceu, pe care l-am absolvit și eu, gândurile aleargă la neuitata melodie a lui Florin Bogardo cu inegalabila interpretare a Stelei Enache – „Ani de Liceu”, dar și la neuitatele clipe petrecute aici, alături de colegii mei .
Am intrat acum plin de emoție în clasa frumos ornată, pregătită de sărbătoare de elevi, părinți și profesori.
Distinsa dirigintă a spus printre altele: „Am ajuns acum la o importantă bornă de unde se poate privi atât în urmă, să vedem ce am făcut până acum, dar și înainte, să studiem atenți pașii următori. Eu v-am oferit doar șevaletul, voi, cu pensulele în mâini, puteți realiza ce doriți în viitorul tablou al vieții. V-am fost diriginte și profesor de chimie, am fost și doresc să fiu și în continuare Catalizatorul vieții voastre. Vă urez drum bun în viață dar să nu uitați acești pași pe care vă îndrum să-i urmați – Rezervați-vă oricând, dar mai ales atunci când sunteți în dileme, cel puțin 10 minute de gândire.
Pasul următor ar fi să aveți mereu răbdare. Apoi, să acceptați, atunci când este cazul, suferința, pentru că, după aceea, veți fi mai puternici. Încercați să vă înconjurați numai de oameni pozitivi, optimiști. Să încercați mereu să îi ajutați pe cei în nevoi. Căutați să fiți mereu obiectivi și mai ales flexibili, deschiși spre orice propunere care ne poate fi de ajutor în viață. Să fiți mereu plini de generozitate și respect față de cei din jur. În plus, vă las pe voi să vă găsiți alte idei și, mai ales, idealuri în viață. Eu vă urez drum bun și am mare încredere în voi! Mai doresc să vă spun că am venit aici, la ultima noastră întâlnire, cu o Trusă de prim ajutor. Să vedem ce găsim noi aici. În primul rând, o pereche de ochelari, cu aceștia să vedem și mai bine ce ne oferă viața. Avem o forfecuță, cu ea vom tăia răul dacă e nevoie. Avem și pansamente, cu ele ne vom pansa eventualele răni, dacă se vor ivi. Mai avem un pliculeț cu ceai, atunci când suntem în derivă și nu știm ce să facem, ne oprim, ne odihnim și servim un ceai, pentru a ne relaxa. Și mai avem și un ghem de sfoară. Pentru că aici noi am devenit o mare și adevărată familie și vă voi ruga, pe fiecare, să vă exprimați câte un gând, acum la despărțire, purtând din mână în mână, legătura cu sfoara din ghem”.
Și astfel au vorbit toți elevii, deșirând ghemul care s-a întins în sală ca o pânză de păiajen. Unii au putut vorbi, cei mai mulți, stăpâniți de emoție, au început să plângă și alături de ei chiar și diriginta lor. Unii din elevi spuneau, în glumă desigur, că „parcă ar mai dori să mai repete un an, de dragul liceului”.
În final, au luat cuvântul și profesorii, respectiv profesoara Nicolau, prof. Cristi Corcioveanu, prof. Gabriela Pamfile. Dintre părinți, a vorbit Laura Hobincu. Și așa a fost ultima oră de clasă.
A doua zi, marți, 30 mai am participat la festivitatea de închidere a anului școlar pentru elevii claselor a XII-a. Prezentatori au fost elevii Matei Arhire și Isabelle Niță. Curtea școlii era plină de elevi și părinți și peste tot auzeai Imnul Liceului cu frumoasele versuri „Nimic nu e greu / Când ești elev de liceu”.
După ce s-a vorbit de importanța evenimentului la care participăm, au fost invitate să între în așa zisa scenă clasele terminale respectiv clasele a XII-a A, B și C de matematică informatică, a XII-a D, Biologie, a XII-a E – Științe sociale și a XII-a F, Filologie și în final clasa a VIII-a. A luat în continuare cuvântul directorul interimar al Colegiului, prof. Eugenia Olariu, care a vorbit de importanța acestui eveniment, solicitând un moment de reculegere în memoria celui ce a fost profesor Ion Grecu, plecat dintre noi mult prea devreme.
„Să nu uitați că sunteți ultima generație a colegiului condus cu mult profesionalism de directorul profesor Grecu. Închei, felicitând profesorii care v-au pregătit și urându-vă numai realizări frumoase în viață!”, a spus distincta prof. Olariu. Au luat apoi cuvântul șefii promoției, respectiv Ana Maria Arhire și E. Sălăvăstru de la cl. a XII-a A, Adriana Diaconu de la clasa a XII-a F și Anisia Dojană de la clasa a VIII-a.
Absolvenților li s-au oferit Diplome și totul s-a încheiat pe frumoasa melodie „Ani de liceu” în interpretarea elevei Georgiana Panaitiu.
Iancu Aizic
Galerie foto: