Șantierul Arheologic Negrilești – Campania 2023

 

Pentru al treilea an consecutiv Primăria Tecuci finanțează cercetarea științifică  

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci în parteneriat cu Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați desfășoară în această perioadă o nouă cercetare arheologică în situl Negrilești. Campania este coordonată de arheologii Costel Ilie și dr. Paul Ciobotaru.  

 Semnalat în anul 1981, de către arheologul tecucean Mircea Nicu, în urma unei săpături de salvare a fost constatată existența unei locuiri civile din perioada neoliticului timpuriu (cultura Starčevo-Criş), bronzul târziu (cultura Noua), perioada post romană (cultura Sântana de Mureş-Cerneahov), evul mediu timpuriu (cultura Dridu) şi secolul al XIX-lea. 

Situl arheologic Negrileşti este inclus în Lista Monumentelor Istorice din anul 2004, la poziţia 57, cod Gl-I-s-B-02988, are o suprafaţă de aproximativ 10.000 mp şi se află situat în curtea şcolii gimnaziale din sat. 

 

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci 

 

 

One thought on “Șantierul Arheologic Negrilești – Campania 2023

  1. Bună ziua!
    În primăvara anului 1980 eram directorul școlii din Negrilești și profesor de istorie.Datorită ploilor, o parte din malul stâng al râului Bârlad s-a surpat (în apropiera conacului ce a aparținut boierilor Jurgea).Atunci am dus la muzeul din Tecuci câteva resturi ceramice pentru cercetare.Alte câteva am dus la muzeul din Galați și am discutat cu muzeografii Râpă Dan și Mihalache Brudiu.Inițial prof.Nicu Mircea nu a fost prea interesat de așezarea de la Negrilești întrucât era angajat în cercetarea de la Poiana, iar finanțarea pentru un nou obiectiv se obținea greu și cu întârziere.În lucrarea mea pentru gradul didactic întâi am inclus informații și fotografii referitoare la așezarea arheologică de la Negrilești.
    Cu sinceritate,
    Adrian Horodnic

Comments are closed.

You cannot copy content of this page