Încântător recital aniversar la Ateneul din Tecuci

 

Duminică, 11 iunie, Ateneul Fundației Pelin a găzduit un nou și reușit recital instrumental, susținut de această dată de apreciata pianistă Andreea Emanuela Tinca și dedicat aniversării a 70 de ani de la decesul compozitorului Serghei Prokofiev. 

Serghei Serghievici Prokofiev a fost un recunoscut compozitor, pianist și dirijor care a stăpânit foarte bine mai multe genuri muzicale, fiind considerat unul din cei mai importanți compozitori ai secolului XX. S-a născut la 23 aprilie 1891 și a decedat la 5 martie 1953. A fost absolvent al Conservatorului din Sankt Petersburg, după care se face repede cunoscut în URSS. În anul 1917, cu aprobarea guvernului din acel timp, pleacă în SUA, apoi în Germania și se stabilește în Paris unde se căsătorește cu interpreta spaniolă Carolina Podina, având cu aceasta și doi copii. În anul 1936 revine în Rusia unde obține 6 Premii „Stalin” și apoi Ordinul „Lenin” – care i se acordă Post Mortem pentru întreagă activitate, în anul 1957, dar mai ales pentru lucrarea – Simfonia nr. 7. A mai primit și titlul de Artist al poporului și Ordinul „Steagul Roșu” al muncii din URSS, o mare cinste în acele timpuri. 

Acum, recitalul aniversar „Prokofiev 70” ne-a fost oferit de apreciata pianistă Andreea Emanuela Tinca, absolventă a Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, dar și a Academiei de muzică din București. A câștigat numeroase premii la concursurile naționale și internaționale la care a participat. 

În acest recital, ne-a prezentat piesele – Sonata k.v. 280 de Mozart, Sonata Opus 109 de Beethoven, Balada nr. 1 de Chopin și Sonata nr. 6 de Prokofiev. 

Publicul spectator prezent, deși în număr mic, a apreciat evoluția pianistei, aplaudând intens, minute în șir, prestația talentatei interprete. 

 

Iancu Aizic 

 

 

One thought on “Încântător recital aniversar la Ateneul din Tecuci

  1. Felicitări pianistei Andreea Tinca, pentru momentele artistice captivante printr-o interpretare de excepție, precum și Ateneului Fundației Pelin, pentru organizarea acestui frumos și important eveniment muzical, comemorativ !

Comments are closed.

You cannot copy content of this page