Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul în 24 iunie. Sărbătoare cunoscută ca Sânziene sau Drăgaica

 

În calendarul ortodox, sâmbătă, 24 iunie 2023, este trecută o mare sărbătoare pentru români: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Ziua este cunoscută în cultura strămoșească sub denumirea de Sânziene (Drăgaicele), iar românii respectă o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții cu această ocazie.

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul cade în Postul Sfinților Petru și Pavel, zi în care se dă dezlegare la pește. Ioan Botezătorul s-a născut cu 6 luni înaintea lui Iisus Hristos, Cel pe care avea să-L boteze în râul Iordan. Sfântul Ioan a venit pe lume în cetatea Orini și se trăgea din seminția lui Aaron.

Despre viața Sfântului Ioan Botezătorul nu sunt cunoscute foarte multe detalii. Se știe doar că s-a retras în pustie și și-a dedicat viața lui Dumnezeu, propovăduind cuvântul Unicului Său Fiu trimis pe pământ pentru a mântui omenirea. Rolul lui Ioan a fost acela de a-l dezvălui lumii pe Mesia, fiind unul dintre profeții trecuți în Biblie.

Cununa de sânziene aruncată pe acoperiș le spune femeilor dacă se vor mărita sau nu

În ziua Sânzienelor au loc bâlciuri și iarmaroace, iar la balurile de la țară tinerii se întâlnesc cu scopul de a-și cunoaște sufletul pereche. În țară au loc tot felul de târguri de Sânziene în special în zona Munteniei și a Moldovei. Cele mai cunoscute astfel de târguri se deschid la Buzău, Focșani, Ipătești, Câmpulung Muscel, Broșteni și Giurgeni.

În noaptea dinaintea Sânzienelor fetele care vor să își viseze ursitul își pun flori de sânziene sub pernă. Se spune că ielele vin și le protejează pe tinerele necăsătorite ori le avertizează în legătură cu deciziile pe care vor să le ia în dragoste. Fetele aruncau o cunună de sânziene pe acoperișul casei, iar dacă florile rămâneau acolo, atunci ele se măritau în acel an. Dacă florile cad de pe acoperiș, anul nu e bun pentru măritiș.

În anumite zone rurale fetele se scaldă în dimineața de Sânziene în rouă pentru a avea noroc și sănătate. În alte locuri, în special prin Oltenia, de Sânziene se fac tot felul de descântece și deochiuri despre care se spune că vindecă sufletele femeilor greu încercate sau alungă blestemele. Sânzienele sunt adesea comparate cu ielele. Unii etnologi spun că nu există diferențe între iele și Sânziene, alții spun că ielele aduc numai lucruri rele, în timp ce Sânzienele sunt binevoitoare cu oamenii.