Recital de înaltă ținută artistică la Ateneu – FOTO

 

Sâmbătă, 1 iulie 2023, Ateneul Fundației Pelin din Tecuci a găzduit un recital intitulat „Sueno Latino”, un adevărat spectacol care a încântat, cu siguranță, inimile spectatorilor prezenți în sală. Sufletul acestei manifestări a fost apreciata pianistă Ioana Găină-Cojuharov, coordonatoarea acestui ingenios proiect. 

 Aceasta s-a născut în București și a început să cânte la pian de la vârsta de 6 ani. A studiat pianul la Colegiul Național de Muzică „Dinu Lipatti” și la Universitatea Națională de Muzică din București. A urmat apoi mai multe masterclass-uri pe care le-a susținut în Anglia, Italia, Polonia și Austria. Aceasta după ce, în anul 2017, a obținut Diploma de doctorat la Universitatea de Muzică din București. A participat la numeroase concursuri de măiestrie, dar și la concursuri naționale și internaționale în Bulgaria, Franța, Italia, Germania, Austria, Singapore și chiar SUA, de unde s-a întors cu numeroase premii. În SUA a câștigat și premiul I de Excelență în cadrul secțiunilor pian solo și compoziție. 

Revenind la recitalul din seara de 1 iulie, pot spune că am fost nelipsit de la recitalurile și manifestările de la Ateneu, dar parcă niciodată până acum nu am văzut scena așa de frumos aranjată și mai ales luminată. 

Recitalul a fost deschis cu o uvertura prezentată de cei 4 apreciați instrumentiști, respectiv Ioana Găină-Cojuharov la pian, Eugen Ionescu și Marina Pingulescu la vioară și Camelia Neață la violoncel. Interpreți au fost mezzosoprana Theona Iurcovschi, sopranele Cristina Ștefan și Cristina Popa, tenorul Daniel Andrei Găină-Cojuharov. 

Spectacolul a fost deschis de mezzosoprana Theona Iurcovschi cu o reușită interpretare a renumitei piese „Ave Maria” după care au urmat sopranele Cristina Ștefan și Cristina Popa și tenorul Daniel Andrei Găină – Cojuharov. Am urmărit și reușite duete formate din soprane sau soprane alături de tenor dar și alte combinații artistice. 

 În final, am ascultat o piesă interpretată de cei patru interpreți, acompaniați de cei patru instrumentiști. Am remarcat mereu pe față interpreților multe și frumoase zâmbete dorind parcă să ne demonstreze de fiecare dată frumusețea și eleganta muzicii. După fiecare piesă, interpreții primeau cuvenitele aplauze iar aceștia, înclinați în fața publicului, direcționau parcă aplauzele și spre talentații instrumentisi care le meritau și ei cu prisosință. 

Am mai remarcat, în public, prezența profesorului doctor Cezar Ungan cu un grup numeros de elevi de la CNSH, grup care, după spectacol, au solicitat și, bineînțeles au obținut autografe de la minunații interpreți și instrumentiști. E poate o dovadă că muzica începe să prindă aici, la noi, la Tecuci. 

Nu putem încheia această cronică fără a felicita pentru reușită interpreții, instrumentiștii și Fundația Pelin, pentru frumosul și reușitul spectacol oferit!

 

Iancu Aizic