Ploi torențiale, vijelii și grindină în cea mai mare parte a țării. Caniculă și disconfort termic în sudul Moldovei

 

Administrația Națională de Meteorologie a emis două avertizări valabile astăzi și mâine în cea mai mare parte a țării. 

Cod Galben 

În intervalul 5 iulie, ora 12 – 6 iulie, ora 2, în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, jumătatea de nord a Moldovei, nord-vestul Munteniei, precum și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.  

Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 40 l/mp. 

În următoarele zile fenomene specifice instabilității atmosferice vor fi în majoritatea zonelor țării. 

Cod Portocaliu 

 În intervalul 5 iulie, ora 14 – 5 iulie, ora 23, în zona de munte, sudul Banatului, în cea mai mare parte a Olteniei și a Transilvaniei și în nord-vestul Moldovei vor fi averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină de medii dimensiuni. În intervale scurte de timp, 1 – 3 ore, sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat peste 50…70 l/mp.

Disconfortul termic ridicat și canicula sunt prezente în continuare, astăzi și mâine, în restul teritoriului. În cea mai mare parte a Munteniei, vestul Dobrogei și în jumătatea de sud a Moldovei temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade.