ANM: Ploi torențiale, vijelii și grindină

 

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis două avertizări valabile în cea mai mare parte a țării până mâine, 7 iulie 2023. 

Cod Galben 

În intervalul 6 iulie, ora 12 – 7 iulie, ora 10, în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, Moldova, precum și în vestul și nordul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.  

 Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (viteze în general de 55…65 km/h), vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 40 l/mp.            

Fenomene specifice instabilității atmosferice vor fi vineri în majoritatea zonelor, iar pe parcursul zilei de sâmbătă, aria acestora se va restrânge către regiunile sudice.  

Cod Portocaliu 

În intervalul 6 iulie, ora 14 – 7 iulie, ora 2, în zona de munte, sudul Banatului, nordul Crișanei, Maramureș, vestul și estul Transilvaniei, centrul Moldovei, precum și în vestul Olteniei vor fi averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină de medii dimensiuni. 

În intervale scurte de timp, 1 – 3 ore, sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat peste 50…70 l/mp.