Lucian Costin: „Tecuciul nu-i al vostru, să vă bateți joc de el”

 

Odiseea lucrărilor de înlocuire a rețelelor de apă și canalizare continuă la Tecuci. După reclamații repetate și abateri constatate, după sancțiuni și declarații, s-a ajuns la faza sesizării Inspectoratului de Stat în Construcții. 

Miercuri, 28 iunie 2023, în cadrul ședinței Consiliului Local Tecuci, problemele generate de lucrări au fost readuse în atenția publică prin vocea primarului Lucian Costin.  

„Acest contract este un cumul de factori, din punctul meu de vedere cel mai mare vinovat în toată povestea asta se numește Rotary…  

 Vreau să vă mai spun o chestiune, tot ce vedeți în centru se va lăsa și se vede că se va lăsa. Astăzi am intrat în posesia unor planșe de la proiectul tehnic cu detalii despre cum trebuia să facă cei de la Rotary atât montajul la conductele de apă și canalizare cât și felul în care trebuia făcută săpătura și modul de aducere la starea inițială. Nimic din ceea ce scrie în proiectul tehnic nu s-a concretizat, motiv pentru care lucrez la o plângere penală pe care o pregătesc pentru toți factorii care se fac responsabili de această lucrare… 

Mă uitam pe acea fișă din proiectul tehnic, trebuia să fie un grad de compactare de 95%, ori eu vă spun că grad de compactare mai mult de 30% nu are”, a declarat în cadrul ședinței primarul Lucian Costin. 

 Edilul a reiterat faptul că s-a plecat greșit cu această lucrare în sensul în care fostul Consiliu Local a dat tot amplasamentul, toate străzile, către Apă Canal Galați fără măcar să pună o condiție: „Te-apuci maxim de două, trei, străzi, le-ai finalizat pe acestea te apuci de următoarele”.   

Ieri, 5 iulie, Poliția Locală Tecuci a anunțat că firma constructoare a primit 26 de sancțiuni în total de 66.000 lei pentru abaterile constatate. „În cazul firmei Rotary, cea care execută lucrări de apă și canalizare pe domeniul public, ne-am cam răcit gura de pomană, așa încât am trecut la amenzi”, se arată în comunicat. 

În același timp, primarul tecucean a solicitat expertiza specialiștilor. Edilul a sesizat Inspectoratul de Stat în Construcții cu privire la calitatea lucrărilor executate de Rotary. A fost cerută o expertiză tehnică pentru verificarea asfaltului folosit, deoarece în foarte multe zone terenul s-a tasat, în unele cazuri cu 70 – 80 de centimetri. 

„Este revoltător. La adăpostul protecției, probabil, a unor actori politici, Rotary își imaginează că-și poate bate joc de un oraș întreg. 

 Deși a primit cadou de la PSD și fostul primar Hurdubae întregul amplasament, Rotary are obligația de a aduce străzile la forma inițială, după finalizarea lucrărilor, dar în urma lor este mai rău ca înainte (a se vedea refacerile din zona centrală, str. Ștefan cel Mare, str. D. Hîrlescu ș.a.).  

Acum, am cerut implicarea și altor instituții ale statului, cu atribuții în acest domeniu și nu mă voi opri. Tecuciul nu-i al vostru, să vă bateți joc de el”, a declarat primarul Lucian Costin.