Județul Galați între extreme: Cod Galben de instabilitate atmosferică. Cod Portocaliu de caniculă

 

Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe avertizări valabile în următoarele zile pe tot cuprinsul țării. 

Cod Galben 

În intervalul 13 iulie, ora 10 – 14 iulie, ora 10, în cea mai mare parte a teritoriului, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h), vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp). 

Cod Portocaliu 

 În intervalul 13 iulie, ora 15 – 14 iulie, ora 8, în Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, jumătatea nordică a Moldovei și local în Banat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.  

Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70…90 km/h și izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, grindină de medii dimensiuni, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat peste 50…60 l/mp). 

Cod Galben 

 Joi, 13 iulie, valul de căldură se va extinde și se va intensifica în cea mai mare parte a țării, iar vineri, sâmbătă și duminică – 14, 15 și 16 iulie va persista îndeosebi în regiunile sudice.  

Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade. 

Nopțile vor fi tropicale, cu temperaturi minime de 18…24 de grade. Valul de căldură va persista și săptămâna viitoare. 

Cod Portocaliu 

Joi, 13 iulie, în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei valul de căldură și canicula se vor intensifica. Se vor înregistra temperaturi maxime în general de 38…40 de grade, iar minimele se vor situa între 18 și 24 de grade, astfel că disconfortul termic va fi accentuat.  

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. 

 

You cannot copy content of this page