Sărbătorirea Zilei Aviației la Tecuci – FOTO

 

Istoria Aviației Militare Române începe cu zborul realizat de inginerul Aurel Vlaicu la 17 iunie 1918. În fiecare an, la 20 iulie, se sărbătorește Ziua Aviației Române și a Forțelor aeriene. 

La aceasata dată, conform Calendarului Ortodox, este prăznuit Sfântul Proroc Ilie Tesviteanu, ocrotitorul spiritual al aviatorilor.  

Tecuciul este considerat leagănul aviației și în fiecare an, beneficiind de prezența neobositului comandor Dorel Chiș, avem parte de sărbatori de neuitat. Și în acest an, joi, 20 iulie 2023, Primăria Tecuci în colaborare cu Statul Major al Forțelor Aeriene și Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronautice Filiala Tecuci a organizat sărbătorirea Zilei Forțelor Aeriene la sediul Muzeului Aviației din zona complexului Kaufland. 

 Manifestarea a fost deschisă de comandorul Dorel Chiș care, după ce a mulțumit celor prezenți pentru participarea la acest eveniment, a dat cuvântul părintelui Ion Obreja pentru efectuarea slujbei religioase, amintind persoanele decedate și urând celor prezente multă sănătate și „La mulți ani!”. A fost intonat Imnul Național al României, după care comandorul Chiș a făcut o scurtă istorie a aviației, amintind de anul 1918 când aici, la Tecuci, s-a înființat un detașament al aviației iar în anul 1920 a fost constituit primul Centru de Instrucție pentru ca la începutul anului 1950 să ia ființă Batalionul de parașutiști. Tot la Tecuci, în anul 1953, găsim Școala de  ofițeri de aviație „Aurel Vlaicu”, care a funcționat până în anul 1958 după care a fost transferată la Bobocu – Buzău. În anul 1986, aviația a revenit la Tecuci având la conducere pe comandorul Dorel Chiș, unitate care a funcționat până în anul 2001.  

În anul 2012, începe organizarea Muzeului Aviației la inițiativa acestuia și cu sprijinul autorităților locale dar și a unor inimoși sponsori, aducându-se aici și aeronave care au fost reparate și recondiționate și puse la dispoziția doritorilor de aviație. În continuare, vorbitorul mulțumește acestora pentru sprijinul permanent acordat, scoțând în evidență meritele regretutului comandor Octavian Top și ale comandorului (R) Gh. Gabriel Ifrim, conducător al echipei de restaurare.  

 Se menționează faptul că, acum, patrimoniul Muzeului este de circa 1 milion lei. În continuare se trece la acordarea distincțiilor și diplomelor, menționându-se faptul că acestea au fost acordate conform ordinelor MApN. Astfel, conform Ordinului Șefului Statului Major al Apărării nr. 65 din 12.06.2023, se conferă Emblema de onoare a Statului Major comanorului (R) Ifrim Gh. Gabriel Cătălin, căpitanului comandor (R) Ion Florin Maziliu și maistrului militar (R) Adrian Dănuț Dănăilă. 

Apoi, prin Ordinul Statului Major al apărării nr. 66 din 12.06.2023 se conferă Emblema de Merit – Primăriei municipiului Tecuci – primar Lucian Costin, Consiliului Local Tecuci, ec. Janin Cătălin Pavel și ing. Gavrilă Tuchiliuș. 

Prin ordinul Șef St. Major nr. 16 din 10.06.2023, se acordă Emblema de Onoare a forțelor aeriene ing. Viorel Susanu.  

 Se acordă în continuare Meritul Partener clasa a III-a următorilor: ec. Cătălin Dodu, Panaite Mihalache, maistru milit. (r) Lucian Codău, lt. comandor (R) Romeo Bocănescu, cpt. comandor (R)Tudor Câmpanu, comandor (R) Ovidiu Mancea, Steluța Grigore, ing. Doru Ioniță, N. Dogaru, ing. Sorin Neacșu, Alexandru Top, Rareș Tăușancea, Adrian Top, Cerasela Top, Iulian Florin Manole, Ovidiu Rădulescu, Ramona Crișan.  

În continuare, au fost oferite Diplome de Excelență, acordate de Asociația Română pentru Propagandă și Istoria Aeronauticii următorilor: Primar Lucian Costin, viceprimar Oliver Drăgan, col .(R) Mircea Lupașcu, ing. Constantin Petrea, Lt.col. (R) Luigi Oprea, Mihail Liviu Caluian, Ionel Tudor, ing. Mircea Diaconiță, ing. Cristi Popovici, Costel Avram, Gelu Aevoaie, preot Cornel Păduraru, preot Petru Ojoc, Claudiu Crișan, Teodor Șerban, expert cont. A. Tudorache, Ionel Stan, Nicu Dumitru, Cristian Bentu , Gh. Olaru, Ionel Ciocănel. 

În cuvântul său, Primarul mun. Tecuci, Lucian Costin, distins cu una din Diplomele acordate de Statul Major al Apărării Naționale, a apreciat activitatea Muzeului de Aviație, Muzeu ce constituie aproape o exclusivitate în domeniu, promițând că în continuare să acorde tot sprijinul de care este nevoie. 

 În continuare, s-a putut vizita muzeul și aeronavele expuse în fața muzeului, unde doritorii, însoțiți de copii au intrat în interior pentru fotografii. Am revăzut o parte din muzeu dar și expozititia de fotografii, ziare și alte documente interesante de la etajul muzeului. Am revăzut documente din urmă cu zeci și chiar o sută de ani, dar și renumita valiză pe care o purta parașutista Smaranda Brăiescu în drumurile ei.  

În final, purtând o discuție cu comandor Dorel Chiș, am aflat că Ziua Aviației se sărbătorește doar la București și Tecuci. Un lucru cu care noi, tecucenii, ne mândrim. Adresăm și din acest colț de pagină felicitări organizatorilor și mai ales sponsorilor care au fost în număr foarte mare.  

În final, trebuie să mai consemnăm faptul că la această manifestare,s-a remarcat prezența muzeografilor de la Muzeul „Teodor Cincu” din Tecuci în frunte cu managerul Daniel Dojan, a profesorului doctor Cezar Ungan, Președinte al Asociației Cultul Eroilor Subfiliala Tecuci, însoțit de un consistent grup de elevi de la CNSH, îmbrăcați în elegante costume specifice asociației, precum și prezența distinsului cercetător în istoria locală Daniel Bradea, nelipsit de la evenimentele cultural-artistice sau sțiințifice care se desfășoară pe raza municipiului nostru și nu numai.  

 

Iancu Aizic