Șah la… Casa de Cultură – FOTO

 

Așa cum menționam într-un material anterior, cu toate că suntem în plină vară, în adevărat sezon estival, activitatea în unitățile de cultură din Tecuci continuă să atragă elevii aflați acum în vacanță. 

La Casa de Cultură de exemplu referentul Dan Viță, recunoscut ca un mare iubitor al șahului, este acum inițiatorul și conducătorul unui curs introductiv în acest sport al minții. Să nu uităm că regretatul poet si senator Adrian Păunescu lupta pentru introducerea sahului ca obiect de studiu în școli. 

Dan Vîță a îndrăgit șahul încă din timpul școlii și astfel în anul 1980 a participat la categoria lui de vârstă la finala Campionatului național de șah, care s-a desfășurat la Predeal, unde a obținut un onorant loc doi. 

La Tecuci s-a dedicat mereu acestui joc și în anul 2012 SARD-Unirea Tecuci, condusă de ec. Cătălin Dodu, a dat startul competiției de șah intitulată „Cupa Unirii”. În anul 2016, Dan Vîță a obținut trofeul iar în celelalte ediții a fost mereu pe podiumul concursului. 

Acum, proiectul de care am amintit are la Casa de Cultură ca partener Societatea SARD-Unirea Tecuci. Dan Vîță are în pregătire un număr de 56 de cursanți cu vârste cuprinse între 7 – 14 ani.  

 De remarcat este faptul că în această perioadă mai funcționează la Casa de Cultură cercul de canto condus de prof. Claudiu Vișan, de dansuri condus de coregrafa Nicoleta Cucoaneș, de Istorie și Civilizație – condus de prof. Nicoleta Chiscop, dar cercul de șah are cei mai mulți înscriși, respectiv 56 de elevi. 

Sperăm ca din acești cursanți să răsară un viitor capion, așa cum afirma Președintele SARD-Unirea, ec. Cătălin Dodu, care speră că peste 4-5 ani să avem un campion cel puțin județean. Să amintim faptul că Tecuciul a dat un mare campion la șah –  Monel Tratatovici, născut la 15 august 1952, Maestru al Federației Internaționale de Șah, vicecampion al României la juniori în 1968, vicecampion balcanic la Sofia în 1970, de două ori campion studențesc, în 1974 și 1977, și având șase participări la Campionatul național pentru desemnarea campionului țării. 

Nădăjduim să avem din cei 56 concurenți cel puțin un campion. 

 

Iancu Aizic 

 

 

You cannot copy content of this page