Muzica pe înțelesul tuturor sau Metamorfoze românești în Recital-conferință – FOTO

 

Duminică, 23 iulie 2023, Ateneul Fundației Pelin din Tecuci a găzduit un interesant recital-conferință. De această dată în recital am putut urmări pe flautista Diana Nedelea și pianista Loreta Porumbescu. Pentru început am avut deosebita plăcere să o ascultăm pe apreciata Lavinia Gheorghe, vorbind pe înțelesul tuturor, despre frumusețea muzicii. 

Lavinia este o talentată etnomuzicologă specializată în studiul și cercetarea muzicii tradiționale. Are o vastă experiență în domeniu și a contribuit semnificativ la înțelegerea și promovarea muzicii, a colindat și a studiat în diferite comunități și culturi din lume, cu accent pe muzică lor tradițională. Își propune în continuare să promoveze diversitatea culturilor prin intermediul muzicii tradiționale. 

De altfel, deschizând evenimentul de acum de la Ateneu, ne-a vorbit de frumusețea folclorului nostru și ne-a invitat să urmărim și un material video cu renumita „Horă a mărțișorului”, de Grigoraș Dinicu. Apoi ne-a vorbit și de marele Enescu, de „Poema Română” și de minunatele lui rapsodii. Ne vorbește în continuare și de Petre Dinescu după care ne prezintă o piesă din repertoriul păstoresc. Ni se reamintește și faptul că în anul 1920 se înființează Uniunea Compozitorilor din România. Revenind la Enescu, ne spune că cele două rapsodii ale acestuia sunt asemănate cu două covoare pe care nici nu îndrăznești să le calci. Ne vorbește în continuaree și de compozitorul Bela Bartok și ni se prezintă tot video piesa intitulată „Jocul cu bâta”. Ne este în continuare prezentată piesa „Sonata pentru flaut și pian”  de Sigismud Toduță, urmată de audierea piesei „Hora Stacatto” de Grigoraș Dinicu, piesă care a reprezentat pentru dânsul examenul de absolvire. 

Apoi, au intrat în scenă cele două interprete instrumentiste – flautisata Diana Nedelea și pianista Loreta Porumbescu. Diana Nedelea este o flautistă talentată și apreciată în lumea muzicii. S-a născut și a crescut într-o familie de muzicieni, a absolvit Facultatea de Muzică specialitatea flaut și a continuat să se perfecționeze prin participări la numeroase masterclass-uri în țară și peste hotare. Este considerată una dintre cele mai reprezentative și apreciate flautiste din țară.  

 Loreta Porumbescu este o remarcabilă pianistă, cunoscută pentru virtuazitatea și sensibilitatea sa în interpretarea muzicii clasice. A studiat la conservatoare prestigioase și a avut profesori renumiți. A susținut numeroase concerte atât în țară cât și peste hotare obținând și premii importante. Este apreciată de critica de specialitate pentru talentul ei incontestabil. 

Acum, cele două instrumentiste, ne-au delectat cu piese de Bela Bartik, Elinescu, Sigismund Toduță și Dinicu – Heifetz.  

A fost un concert reușit, plin de învățăminte și lucruri pe care unii dintre noi abia acum le-am aflat. 

  

Iancu Aizic