Pagube în 22 de județe provocate de vijeliile și precipitațiile abundente

 

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) informează că 53 de localități din 22 de județe (AB, AG, BC, BH, BT, BV, CS, CT, CV, HR, HD, MM, MS, NT, OT, SM, SB, SV și TL) și municipiul București au fost afectate, în cursul zilei de ieri, 26 iulie 2023, de manifestarea fenomenelor hidrometeorologice periculoase. 

Pompierii au depus eforturi pentru degajarea unor elemente de construcție, 6 stâlpi și nu mai puțin de 117 copaci căzuți pe carosabil, autoturisme și clădiri. Intervenții prompte au fost efectuate și pentru evacuarea apei din 1 anexă, 7 beciuri, 2 subsoluri de bloc și 2 străzi. Ca urmare a acestor evenimente, 9 case, 16 blocuri și 18 autoturisme au fost avariate. 

Tragicul bilanț cuprinde și 4 persoane care și-au pierdut viața. Trei dintre acestea au fost lovite de fulger în județele Botoșani și Caraș-Severin, în timp ce o altă persoană a decedat ca urmare a căderii unui copac peste autoturismul în care se afla, în județul Alba. 

De asemenea, un alt incident a avut loc în județul Ilfov, unde un copac prăbușit a lovit un autoturism aflat în mers, soldându-se cu rănirea unei persoane care a fost transportată la spital.  

Aceste situații înregistrate la nivel național reprezintă dovada clară că fenomenele meteo periculoase nu trebuie ignorate, iar frecvenţa de manifestare a acestora s-a intensificat în ultima perioadă. 

Țineți cont de recomandările autorităților, respectați măsurile și avertizările transmise prin sistemul RO-ALERT sau prin alte surse de informare.  

Multe dintre efectele unor situaţii de urgenţă pot fi limitate sau chiar eliminate, dacă se acţionează la timp şi se cunoaşte modul corect de reacție. De aceea, este bine să fim informaţi dinainte asupra pericolelor cu care ne putem confrunta și să ne însuşim măsurile de prevenire a eventualelor situaţii de urgenţă. Consultați ghidurile disponibile pe platforma națională de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro/ . 

Evoluția situațiilor înregistrate la nivel național este monitorizată permanent la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți. 

În continuare, echipajele operative rămân la datorie pentru gestionarea cu eficiență a situaţiilor de urgenţă şi acordarea măsurilor de prim ajutor specializat persoanelor aflate în dificultate, se arată în comunicatul IGSU.