Lucrări de mântuială într-un proiect de apă și canalizare – VIDEO

 

Un reportaj marca Observator a indignat comunitatea tecuceană. Sunt aspecte discutate mult în ultima vreme, probleme duse în derizoriu de către persoane iresponsabile cărora nu le pasă de viitorul acestui municipiu.  

Lucrările care se desfășoară în cadrul unui proiect de apă și canalizare nu fac altceva decât să irosească banii publici. Deși responsabilii spun că totul decurge conform proiectului, echipa Observator a filmat muncitorii turnând asfaltul direct peste pământ și praf. Din păcate, rezultatul muncii de mântuială se vede – șoseaua se surpă.  

„Strada Vasile Conta, Tecuci. Un muncitor singur, la volanul unui compactor, restul colegilor au turnat și au plecat. Așa se asfaltează în 2023, în Tecuci, într-o lucrare care implică schimbarea rețelei de apă și canalizare, pământ și lângă pus asfalt”, consemnează reporterul Observator.  

În acel moment, pe strada menționată exista și un muncitor care compacta. Tecucenii se uitau încremeniți la operațiunea aflată în plină desfășurare.  

„De ce nu vine cineva să verifice, un diriginte de șantier? Nu e treabă ca lumea făcută, e treabă de mântuială”, avea să declare unul dintre tecuceni. 

Șeful lucrărilor la rețeaua de apă și canalizare, care este și reprezentantul firmei, spune că totul merge conform proiectului. Mai mult, ceea ce echipa Observator a filmat nu ar fi adevărat. 

Înregistrarea consemnează și dialogul dintre reporterul Observator și Marian Tunaru, responsabil lucrări: 

 „Marian Tunaru: Veniți mâine să vedeți cum pregătim și ce turnăm.  

Reporter: Deja compacta băiatul acolo.  

M.T.: Ce compacta? Pământul, balastul nu se compactează? 

R: Compacta asfaltul proaspăt turnat, încă ieșea căldură din el, era prospăt turnat. 

M.T. Nu știu ce ați văzut, ați făcut carotă, aveți abilități?”.  

Lucrările din Tecuci executate de către această firmă au intrat și în vizorul administrației locale. „Am sesizat corpul de control de la Inspectoratul de Stat în Construcții, lucru care a dus la o expertiză acum două săptămâni pe teren, în ceea ce privește calitatea acestor lucrări. Ne gândim și la o sesizare din punct de vedere penal asupra constructorului, pentru că nu este normal ceea ce se întâmplă”, a declarat primarul Lucian Costin.  

Poliția Locală a amendat și ea constructorul, doar anul acesta de 26 de ori. „Au fost amendați undeva la 26 de procese verbale în cuantm de aproximativ 70.000 lei. În fiecare zi avem discuții cu ei, le dăm somații atât verbale cât și scrise”, a precizat șuful Poliției Locale Tecuci. 

Calitatea lucrărilor se vede și în incidentele produse pe străzi. O mașină a căzut cu roata într-o surpare proaspăt produsă, iar șoferul a avut noroc cu polițiștii locali care au sărit în ajutorul lui și au împins mașina.  

Trebuie precizat faptul că lucrările se desfășoară în cadrul unui contract încheiat între firmele Rotary și Apă Canal SA Galați, dirigintele de șantier fiind numit și plătit de către beneficiar, respectiv Apă Canal Galați. Asfaltările prezentate nu fac parte din modernizările prin care trec străzile din Tecuci cu proiecte derulate de către administrația tecuceană. 

Se cuvine să ținem cont de aceste lucruri, fiindcă în ultimul timp s-au înmulțit dezinformările pe marginea lucrărilor de apă și canalizare executate în orașul nostru. Problemele semnalate sunt ori duse în derizoriu de către așa-ziși cunoscători, ori sunt transferate rău intenționat în vina Primăriei tecucene profitând de faptul că în același timp la nivelul orașului sunt executate lucrări de asfaltare. 

 

sursa video: Munikipiul Tecuci