Ploi torențiale, vijelii și grindină în cea mai mare parte a țării

 

Administrația Națională de Meteorologie a emis două avertizări valabile până mâine, 31 iulie 2023, în cea mai mare parte a țării. 

Cod Galben 

 În intervalul 30 iulie, ora 12 – 31 iulie, ora 10, în Banat, Crișana și Transilvania, iar spre seară și noaptea mai ales în Oltenia și Moldova va fi instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin perioade cu intensificări de scurtă durată ale vântului, rafale în general de 60…70 km/h, vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină.  

Cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat 30…40 l/mp. Astfel de fenomene vor fi și în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse.  

Luni, 31 iulie, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în jumătatea estică, iar vântul va avea intensificări în extremitatea de sud-vest a țării. 

Cod Portocaliu 

În intervalul 30 iulie, ora 12 – 31 iulie, ora 10, local în zonele montane, în vestul Transilvaniei și în nord-vestul Moldovei, vor fi perioade cu averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale de peste 80 km/h), vijelii și grindină.  

În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat de peste 50…60 l/mp.