Tarifele și conduita Apă Canal motive de revoltă și la Tecuci

 

Valul de nemuțumiri privind tarifele la apă potabilă și canalizare practicate de Apă Canal SA Galați a ajuns și la Tecuci. Cetățenii se întreabă, pe bună dreptate, de ce apa potabilă și canalizarea sunt atât de scumpe.  

Pe lângă tarife, recent au fost luate în discuție serviciile oferite, calitatea apei primite, dar mai ales modul în care societatea înțelege să își trateze clienții, respectiv pe tecuceni.  

„La Tecuci, pentru că suntem mai la periferie, se practică două feluri de tarife, stradal și la blocuri. Toate avariile care au fost au fost pe stradă nu la blocuri, la blocuri, aproape la toate, s-au schimbat conductele de apă, dar pierderi plătesc doar cei de la blocuri. Au consum 6 m.c. de apă, dar plătesc 12 m.c. Noi nu cărăm apa cu ciurul pe scări, sau cu găleata s-o vărsăm. Vine prin conductă și nu are cum să se piardă. Nu mai pun problema că-i prețul ca la apă minerală. Dacă faceți comparație între facturi o să vedeți că factura la apă e mai mare decât cea la gaz metan sau de la curent electric. Nu este normal în secolul XXI când apa este un drept elementar ca ăștia să își bată joc”, a menționat la ultima ședință ordinară consilierul local Constantin Ursulică.  

Cu această ocazie, consilierul a reamintit societății gălățene că pompele care împing apa la Tecuci, casa de apă, puțul de mare adâncime plus jumătate din infrastructură, la care nu au umblat ei, sunt făcute prin banii noștri, ai tecucenilor. De la Revoluție încoace am plătit lună de lună facturi mai mari ca să ne dotăm. 

„Când ne-a văzut că suntem gata ne-au luat sub aripa lor, ca să ne exploateze. Se anunță că se bagă apă la Matca. De unde apă la Matca? Tot de la noi, pe banii noștri. E meritul celor de la Galați sau e munca noastră, a celor care au fost și mai sunt în continuare? Vă rog frumos, dacă aveți pârghii, nu lăsați să-și bată joc de noi gălățenii, să o facă la ei acasă, între ei. Noi nu avem nevoie de stăpâni”, a adăugat consilierul local. 

În replică, primarul Lucian Costin a precizat că va convoca o întâlnire cu administratorii de blocuri, în luna septembrie, după perioada de concedii.  

„Aștept să treacă această perioadă de concedii și vom face o nouă întânire, să vedem cum putem să îi ajutăm, pentru că sunt mari probleme în ceea ce privește partea de apă și canalizare. Pe Gheorghe Petrașcu sunt destul de multe probleme”, a declarat edilul tecucean. 

Primarul a menționat că există la finanțare un proiect pentru modernizarea canalizării de pe Gheorghe Petrașcu. Sunt trei canalizări care merg în paralel și niciuna bună, la un moment dat se varsă dintr-una în alta, e un labirint care trebuie îndreptat, să venim cu o sursă de finanțare pentru o canalizare nouă, o canalizare care să nu mai dea bătăi de cap celor de la bloc. Sunt câteva blocuri cu mari probleme, se înfundă canalizările, se înfundă gurile de scurgere, iar toată mizeria se deversează la subsolul acestor blocuri. 

„Nu este normal ca locatarii să stea în aceste condiții. Vina se pasează de la unul la altul, că nu este Apă Canal, că sunt locatarii. Eu cred că vina este undeva la mijloc, locatarii pentru că aruncă tot felul de chestiuni care nu ar trebui aruncate în aceste sisteme de canalizare, Apă Canal pentru că unele rețele sunt colmatate, sunt prăbușite, poate, și nu știm exact. Le-am spus: Hai să vedem unde e problema, să o rezolvăm! Stați că-i aici, stați că nu-i aici, stați că-i dincolo”, a mai adăugat Lucian Costin. 

Dezastrul la care am fost supuși cu privire la lucrările celor de la Rotary a fost sesizat de către conducerea Primăriei la corpul de control al Inspectoratului de Stat pentru Construcții de la București. În urmă cu două săptămâni a fost un control pe tot ceea ce înseamnă lucrare din partea firmei Rotary.  

 „Vedeți și dv. cum arată centrul, centru care trebuia adus la forma inițială de către cei care au băgat aceste coloane de canalizare și de apă. Din păcate nu arată cum trebuie, lucrările se vor surpa pentru că nu au procedat la o compactare conform prevederilor legale. Cei care trag aceste ponoase sunt participanții la trafic, fie că vorbim de tecuceni, fie că vorbim de cetățeni din jurul Tecuciului, sau simpli oameni care tranzitează acest oraș”, a subliniat primarul Lucian Costin.  

Edilul a încheiat menționând faptul că vor fi accesate fonduri europene pentru modernizarea întregului tronson din zona centrală. Mai devreme sau mai târziu, indiferent de ce vor dispune autoritățile statului, partea de zonă centrală va fi modernizată așa cum trebuie.