„Archaeologica” – Omagiu adus cercetătorului Nicu Mircea

 

Vineri, 1 Septembrie 2023, cu ocazia atestării documentare a Tecuciului (1 septembrie 1435), în cadrul Școlii de Vară „Personalități ale României”, vom lansa lucrarea „Nicu Mircea – Archaeologica”, Ed. Pim Iași, 2023. 

Anul acesta se împlinesc 7 ani de la trecerea în eternitate a arheologului Nicu Mircea – muzeograf, arheolog expert, pasionat cercetător al istoriei locale, fost director al Muzeului de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci.  

Ca un omagiu adus celui care a condus muzeul mai bine de 20 ani și a contribuit la cunoașterea istoriei vechi prin cercetarea și valorificarea științifică a unora dintre cele mai importante situri arheologice din Moldova, dar și din țară, dorim să adunăm laolaltă toate aceste studii publicate în diferite reviste de specialitate.  

Astfel, volumul conține 26 studii referitoare la descoperirile arheologice din siturile Poiana-Piroboridava, Necropola Birituală Barcea, Negrilești-Curtea Școlii etc. Prin acest demers se dorește ușurarea muncii cercetătorilor din domeniul arheologie, creându-se un instrument de lucru util, datorită faptului că unele publicații de specialitate sunt mai greu de găsit prin biblioteci sau în spațiul virtual. Toate acestea vor însuma un număr de aproximativ 630 pagini tipărite alb – negru și color. 

Editarea acestui volum face parte din activitatea de valorificare a descoperirilor arheologice din zona de sud a Moldovei, dar și de promovare a acelor arheologi care și-au adus aportul la aceste descoperiri. Dorim ca prezenta lucrare să fie utilă, în special tinerilor și autenticilor cercetători ai istoriei locale și naționale cât și de interes pentru întreaga comunitate. 

 

Muzeograf, Dr. Paul Ciobotaru