Muzică bună și expoziție de pictură la Ateneu – FOTO

  

Sâmbătă, 26 august 2023, Ateneul Fundației Pelin din Tecuci în colaborare cu Muzeul Național „George Enescu”, Asociația „Noesis Enesco” și Uniunea de Creație Internațională Muzică din România UCIMR au organizat o manifestare cu totul și cu totul deosebită intitulată „Zilele Enescu 2023”, cu ocazia împlinirii a 142 de ani de la nașterea marelui violonist și compozitor George Enescu.  

 Evenimentul a avut loc în cadruI Întâlnirilor Internaționale Muzicale „Georges Enesco – Tescani – Paris”, prezentând Turneul „Dialogul Artelor”, unde au fost prezenți și tineri interpreți. A fost un Concert – lectură deschis cu o expoziție de pictură, pe care am vizionat-o până la începerea concertului. Sunt lucrări realizate de artiști plasticieni participanți la Tabăra de Arte Viziuale de la Tescani.  

Aici, acum, au expus plasticienii Marcel Lupșe, Irina Dascălu, Cristina Ciobanu și Tudor Marinescu. Vorbind totuși de Enescu trebuie să reamintim faptul să discutăm de un compozitor, violonist, pedagog, pianist și, mai ales, de un mare dirijor român. Este considerat pe drept cuvânt cel mai important muzician român. S-a născut pe 19 august în localitatea Liveni-Vârnav de lângă Bacău, localitate care astăzi îi poartă cu mândrie numele. A decedat la 4 mai 1955 la Paris. De remarcat este și faptul că soția lui, Maria Tescanu – Rosetti a decedat în același an, 1955.  

De la vârsta de 8 ani până la 13 ani a studiat la Viena iar în perioada 1895-1899 a urmat Conservatorul la Paris. A fost deținător a numeroase premii naționale și mai ales internaționale. Importantă este și Casa Memorială „Enescu – Rosetti” care se află la Tescani, o localitate la 34 km. de Bacău și 17 km de Moinești, casă pe care, în urmă cu câțiva ani, am vizitat-o și eu cu mare plăcere la invitația bunului și regretatului meu prieten băcăuan, inginerul Butnaru. Casa Memorială a fost inaugurată în anul 1980 și pe aici au trecut mari personalități printre care și renumitul muzician Johnny Răducanu sau omul de cultură Andrei Pleșu.  

 Acum, manifestarea a fost deschisă de președintele Fundației Pelin, Doru Eugen Pelin, amintind ce a reprezentat Enescu pentru cultură noastră dar și faptul că acesta a trecut, prin anii 1918-1920, și prin Tecuci unde avea prieteni pe compozitorul Alexandru Demetriad și unde venea cu mare plăcere. În continuare, ne sunt prezențați oaspeții interpreți de azi, respectiv profesoara, pianistă și vocal-cooach Alina Pavalache, coordonator de proiect și profesor îndrumător, soprana și pianista Teodora Damian, mezzo-soprana Tina Roman, soprana Ilinca Pintilescu- toate absolvente a Liceului de Muzică din Bacău, însoțite și de valorosul bas Cezar Mititiuc, absovent al Conservatorului din Paris.  

Pentru început a luat cuvântul profesoara Alina Pavalache, cea care după ce ne-a prezentat cu mare plăcere pe cele trei tinere interprete și pianiste, ne-a mărturisit că este pentru a două oară la Tecuci și a revenit cu cea mai mare plăcere. Prima piesă prezentată a fost celebra „Ave Maria” de Wolfgan Amadeus Mozart, apoi o arie din operetă „Crai Nou” de Ciprian Porumbescu, după care profesorul Vasile Ghica ne-a prezentat cateva aforisme despre muzică, realizate de marele Emil Cioran. Și pentru că a pomenit acest nume, profesorul Ghica a ținut să remarce faptul că în sală se află și profesorul scriitor Ionel Necula. cel care a scos de sub tipar, până acum, peste o sută de cărți din care 13 despre marele Emil Cioran, publicul apaudand acest lucru.  

 A urmat o piesă din repertoriul compozitorului Adrian Pop și o alta din repertoriul compozitorului Frederic Chopin pentru ca în continuare, în partea a doua a concertului, să putem audia arii celebre din opere binecunoscute cum ar fi „Aria lui Oscar” din „Bal Mascat” de Giuseppe Verdi. Apoi, basul Cezar Mititiuc ne-a prezentat o arie din piesa „Nabucco” dar și o arie din „Răpirea din Serai” de Mozart.  

Nu a lipsit din repertoriu prezentat „Aria Blondei”. Au fost prezentate și arii din opera „Carmen” – de Georges Bizet și de același compozitor „Balada puricelui”. Și în final, pentru a se termina tot într-o notă comică, am ascultat „Duetul pisicilor” de Rossini. 

 La terminarea concertului, ariștii au ținut să mulțumească publicului pentru prezența și atenția acordată iar publicul a răspuns cu aplauze îndelungate. Profesorul Virgil Pavel a oferit profesoarei Alina Pavalache un buchet de flori și cartea realizată de dânsul despre marele sculptor Dan Mateescu, apreciind faptul că profesoara Pavalache se preocupă atent de creșterea tinerelor vlăstare muzicale. 

Profesorul Pavel a apreciat și prezența la eveniment a distinșilor profesori scriitori Ionel Necula și Vasile Ghica, reamintind tuturor faptul că „Tecuciul mustește de cultură” și dorește ca acest aspect să continue. Prin tot ce face acum, aici, la Tecuci, distinsul Doru Eugen Pelin, avem toate șansele ca Tecuciul să rămână înscris în cultura locală, județeană, națională, dar și mondială mai ales prin Festivalul Internațional al Aforismului. 

 

Iancu Aizic