Ediția a doua a Școlii de vară: Istorie, personalități, artă și lansare carte la Muzeul tecucean – FOTO

 

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci în parteneriat cu Primăria Municipiului Tecuci, Muzeul Vrancei și Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați au organizat a doua ediție a Școlii de vară. Tema din acest an este „Personalități ale României”, iar manifestarea se desfășoară pe parcursul a două zile, 1 și 2 septembrie 2023. 

Astăzi, de la ora 10, sala a devenit neîncăpătoare, fiind prezenți participanți de toate vârstele, știind că avem și atestarea documentară a Tecuciului – ajuns la 588 de ani de existență (1 septembrie 1435 – 1 septembrie 2023). Gazda și moderatorul evenimentul a fost managerul muzeului, Daniel Dojan. 

Pentru început, cei prezenți au  fost invitați în sala dedicată arheologiei la dezvelirea unei plăci comemorative dedicată fostului director Nicu Mircea. Dezvelirea a fost făcută de soția acestuia iar sala îi va purta numele – Sala arheolog Mircea Nicu. 

După introducere și prezentarea primei ediții a Școlii de vară, directorul Daniel Dojan a menționat: „De data aceasta ne-am dorit o nouă temă a Școlii de vară, o temă care privește personalitățile României, dar în special cele locale pentru că istoria națională s-a construit la bază. Vreau să mulțumesc celor două muzee partenere, Muzeul Vrancei care este reprezentat de Mădălina Racoș – muzeograf, șeful secției de Istorie în cadrul Muzeului Vrancei – Ionuț Iliescu și Muzeograf dr. Florin-Daniel Mihai. Tot astăzi se împlinesc 588 ani ai Tecuciului și-n partea dreaptă vedeți această stemă imensă în formă de strugure și o hartă a județului Tecuci. Mărturiile istoriei locale trebuie prezentate, ele nu ies decât din pământ pentru că din pământ ies exponatele acestui muzeu. Dacă în trecut am dedicat activitatea lui Constantin Solomon, acum ne-am aplecat asupra altei personalități care ar fi împlinit 80 de ani, sunt șapte de când a trecut la cele veșnice. A fost cercetător în arheologie, director al acestui Muzeu, colegii mei i-au dedicat un volum de vreo 630 de pagini, un volum care cuprinde cam tot ce înseamnă arheologia la Tecuci și editorul acestui volum este colegul meu Paul Ciobotaru pe care îl invit să facă prezentarea acestei cărți”. 

„Într-adevăr este un volum voluminos, dar nu noi suntem responsabili de aceasta ci însăși persoana despre care vorbim, dl. Nicu Mircea, pentru că acest volum conține toate studiile științifice și articolele publicate de acesta în decursul vieții și care reprezintă valorificarea științifică a cercetării arheologice întreprinse de acesta”, a spus muzeograf dr. Paul Ciobotaru, apoi a continuat cu prezentarea vieții și activității celui care a fost Mircea Nicu. Absolvent al facultății A.I. Cuza Iași, a condus Muzeul tecucean peste 20 de ani, are descoperirile arheologice din multe situri: Poiana-Piroboridava, Necropola Birituală Barcea, Gârbovăț, Nicorești, Ghidigeni, Brăhășești, Negrilești – fiind identificatorul acestui site, a locuirii antice. Conduce 15 cercetări arheologice, ca muzeograf contribuie la sporirea patrimoniului muzeului, realizează expoziții interesante, colaborează cu specialiști din muzee ale Academiei române. „Dânsului îi datorez formarea mea ca arheolog, a dorit să-și lase un urmaș aici, la muzeu, care să-i continue activitatea. A obținut niște venituri proprii cu ajutorul cărora s-a realizat Aleea Personalităților din Parcul central, busturile celor 10 personalități, ornamentele din dreptul Băncii BCR au fost realizate aici, la muzeu, de către colegi sub îndrumarea dânsului. Întreaga lui carieră s-a axat pe cercetarea și valorificarea științifică a tuturor artefactelor descoperite în decursul activității sale. 

Cartea de față conține 26 de studii și articole, editarea acestui volum face parte din activitatea de valorificare a descoperirilor arheologice din zona de sud a Moldovei dar și de promovare a acelor arheologi care și-au adus aportul la aceste descoperiri. Dorim ca prezenta lucrare să fie utilă, în special tinerilor și autenticilor cercetători ai istoriei locale și naționale cât și de interes pentru întreaga comunitate. Sper ca dl. Nicu Mircea să fie mulțumit de noi, prin activitatea noastră sper să ne ridicăm la standardele pe care dânsul le-a stabilit aici în muzeu”, a încheiat prezentarea muzeograf dr. Paul Ciobotaru. A mulțumit pentru că a fost posibilă susținerea financiară unei asemenea cărți valoroase, iar mulțumirile sau îndreptat și către muzeograf Daniela Alecsă, care l-a ajutat la editarea electronică.  

Apoi i s-au adus mulțumiri d-nei prof. Nicu pentru prezență și a oferit un buchet de flori alături de cartea dedicată soțului.  

A urmat la pupitru prof. Radu Vladimir, consilier local, care a vorbit în numele autorităților locale. A adus în discuție personalitățile, modelele, valorile, recunoașterea: „O personalitate ca Nicu Mircea a știut ce trebuie să facă în Tecuci și în jurul acestuia. Dar a pornit de la ideea că  Tecuciul este o străveche vatră de cultură, pentru că au fost și săpături arheologice aici, la Tecuci. Mergând pe urmele înaintașilor și cei de astăzi continuă munca lor. Autoritățile, Consiliul local, Primăria, sprijină activitățile derulate aici pentru că o școală de vară tematică, istorică, este o realitate în țară. Aici se încearcă să se insufle tineretului istoria și dragostea pentru istorie. Este ziua începutului anului bisericesc, ziua atestării documentare a târgului Tecuci, vor fi pe parcursul întregii luni septembrie manifestări culturale, simpozioane, la care vă invităm să participați. Data aceasta de 1 septembrie coincide cu activitatea Școlii de vară și nu întâmplător a fost aleasă. Felicitări colectivului Muzeului pentru a evalua și reevalua munca celor care au fost înaintașii noștri în beneficiul locuitorilor acestui oraș!”. 

A fost rândul muzeografului dr. Florin-Daniel Mihai de la Muzeul Vrancei să prezinte tema „Spionajul în timpul Războiului pentru Întregirea Neamului (1916-1919): activitatea grupului Chilian”.  

Reamintim că în luna iulie a.c. a fost organizat, la muzeul tecucean, atelierul de pictură coordonat de  profesor Constantin Ilaș, unde elevii au creat adevărate opere aducând pe pânză frumusețile arhitecturale ale clădirii Casei Cincu. Lucrările elevilor au fost expuse în sala mare a Muzeului iar prof. Constantin Ilaș împreună cu elevele au fost felicitați pentru activitatea desfășurată. Au fost expuse tablouri realizate de:  Alexandra Haraga – Școala Gimnazială „Iorgu Iordan”, Miruna Pîrlea – Școala Gimnazială „D. A. Sturdza”, Raluca Avram – Colegiul Național „Spiru Haret”, Elena Panayotov – Colegiul Național „Spiru Haret”, Diana Manole – Liceul de Artă „Gheorghe Tătărăscu” Focșani, Patrizzia Bîrsan – Școala Gimnazială „Iorgu Iordan”, Miruna Profir – Școala Gimnazială „Iorgu Iordan”, Ioana Țincoca – Colegiul Național „Spiru Haret, Cristian Gavrilă – Școala Gimnazială „Iorgu Iordan”, Ștefania Dimofte – Școala Gimnazială „Iorgu Iordan”, Crina Aniță – Colegiul Național „Spiru Haret”.  

După o scurtă pauză, muzeograf Mădălina Racoș, tot de la Muzeul Vrancei, a vorbit despre „Generalul Alexandru Mărgineanu – reconstrucția satului Mărăști”, iar muzeograful Iliescu Ionuț, șeful secției de Istorie în cadrul Muzeului Vrancei a avut ca temă ,,Maiorul Gheorghe Pastia (1847-1929), ctitorul Teatrului și Ateneului Popular din Focșani”. 

A fost o zi încărcată de istorie iar cei care au ratat astăzi evenimentul pot participa mâine, 2 septembrie, ora 10, când se va desfășura cea de a doua parte, invitați fiind muzeograf dr. Valentin Bodea de la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” din Galați cu tema „Priorități edilitare ale primarilor orașului Galați (1920 – 1930)” și muzeograf Daniela Alecsă  de la Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci cu tema „Ștefan Corodeanu, dascăl de vocație”.