Festivalul „Fereastră către știință” din Tecuci – 10 ani de inspirație pentru tineri

 

La Tecuci, în perioada 14 – 17 septembrie, va avea loc Festivalul „Fereastră către Știință”, ediția a X-a, cu tema „Peste 100 de ani”. 

Activitățile vor avea loc offline la adresa str. 1 Decembrie 1918, nr. 137A, clădirea MTC din Tecuci și online, pe Zoom și pe pagina de Facebook a festivalului. 

Festivalul „Fereastră către știință” este un proiect apărut din dorința de a populariza știința printre oameni de toate vârstele și de a arăta că știința e frumoasă și accesibilă tuturor celor curioși. De asemenea, reprezintă un prilej pentru copii să întâlnească numeroși experți și oameni pasionați de meseria lor, să le adreseze întrebări și să se simtă inspirați și motivați în alegerea carierei. 

 La ediția din acest an vor participa specialiști în diverse domenii, din Tecuci și din toată țara și vor transmite publicului din entuziasmul lor în: astronomie, fizică, chimie, istorie, inginerie, jurnalism, medicină și altele. Prezentările vor fi pe înțelesul tuturor, iar la finalul fiecăreia se vor putea adresa întrebări. Pe lângă prezentări, vor mai avea loc demonstrații și experimente, concursuri, observații cu telescopul, microscopul, aventuri și explorări cu ochelari VR, ateliere creative și proiecții de filme. 

Festivalul „Fereastră către Știință” invită tinerii de toate vârstele să participe, gratuit, joi – 14 septembrie și vineri – 15 septembrie, la un atelier de electronică, unde vor învăța într-un mod creativ și dinamic noțiuni de bază din electronică, cu care interacționăm în viața de zi cu zi. 

După 4 zile în care ne-am răspuns la întrebări despre cum va arăta omenirea peste 100 de ani, duminică, 17 septembrie, tecucenii sunt invitați să lase o amintire pentru urmași, în Capsula Timpului. Aceasta va fi îngropată în curtea muzeului de istorie, în ultima zi a festivalului, cu instrucțiuni să fie readusă la suprafață doar pe data de 17 septembrie 2123. 

Vizitatorii vor mai putea cumpăra cărți interesante din știință și suveniruri, pentru a susține activitatea din cadrul festivalului. 

Participarea este gratuită, iar programul complet, pe zile, poate fi accesat aici. De asemenea, se poate urmări pagina de Facebook a evenimentului pentru noutăți. 

Festivalul este realizat în parteneriat cu Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”” din Tecuci și Primăria Tecuci. 

Sponsorul principal al ediției a X-a este MTC Construct. 

 

Despre Asociația CCDPU – BENDIS 

Asociația „Centrul de Consiliere și Dezvoltare a Potențialului Uman – BENDIS” își propune să ofere oportunități de dezvoltare personală pentru copii, adolescenți și adulți și are ca scop realizarea de acțiuni, activități și programe în domeniul consilierii și psihoterapiei. Din anul 2014, aceasta și-a asumat rolul de a populariza știința prin organizarea festivalului „Fereastră către știință”. 

Pagină Facebook: https://www.facebook.com/fereastracatrestiinta 

Pagină Instagram: https://www.instagram.com/fereastracatrestiinta/ 

 

Reprezentanți: 

Bogdan Ghiorghiu, organizator festival, profesor de matematică și fizică, astronom, comunicator științific 

Daniela Mitrofan, co-fondatoare și președintă a Asociației BENDIS, psihoterapeut, trainer educațional.