„Săptămâna sănătății mintale” – Fii conectat cu mintea ta!

 

Sănătatea mintală se dezvoltă în toate etapele vieții – copilărie, adolescență și maturitate – și este definită de nivelul psihologic al stării de bine, astfel încât ființa umană să funcționeze în condiții satisfăcătoare,  adaptat mediului și societății. Sănătatea mintală ne oferă capacitatea de a ne bucură de viață, de a identifica un echilibru mental și emoțional, să dăm un sens trăirilor zilnice. 

Suntem bucuroși să vă anunțăm că în perioada 9-13 octombrie, Școala Gimnazială „Elena Doamna” Tecuci va derula proiectul „Săptămâna Sănătații Mintale” – proiect aprobat și finanțat de Start ONG, Kaufland România și Act for Tomorow. Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, social, mediu, sănătate, cultural. Valoarea totală a programului este de 500.000 de euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor publice de învățământ preuniversitar și grupurilor informale / de inițiativă. 

Obiectivele proiectului sunt următoarele: 

– Promovarea unui stil de viață sănătos și a serviciilor de consiliere școlară pentru prevenirea comportamentelor de risc și a bolilor mintale în rândul elevilor și al adolescenților; 

– Implementarea stării de bine / acceptării la nivelul clasei / școlii și crearea unor rutine de wellbeing,  pentru a permite elevilor să se cunoască și să se valorizeze; 

– Exersarea unui set de abilități socio-emoționale, care le va permite elevilor să își exprime și regleze emoțiile; 

– Crearea unui context favorabil dezvoltării relaţiilor de calitate cu profesorii și colegii, pe baza următoarelor direcții de acțiune – autonomie, mediu de învăţare, interacţiuni sociale, incluziune; 

– Promovarea unui climat școlar sigur prin  sisteme de sprijin de la egal la egal („peer-support”). 

Vom promova și sensibiliza comunitatea școlară și cea locală cu privire la importanța acestui tip de sănătate. Prin activitățile propuse ne dorim să aducem starea de bine în sălile de clasă și nu numai, conectarea cu sine și cu ceilalți, dar mai ales echilibrul emoțional și psihic; atât în rândul elevilor cât și al părinților, cadrelor didactice sau membrilor comunității noastre locale. Vă vom ține la curent cu demersurile proiectului  și  vă așteptăm cu mic cu mare – părinți, elevi și cadre didactice, ori membrii ai comunității, la Conferința „Ziua Sănătății Mintale” ce va avea loc pe data de 10 octombrie 2023, începând cu ora 16, la Sala Media a Casei de Cultură Tecuci. 

Fii în echilibru! 

 

Start ONG este un program lansat de Kaufland România şi implementat de Asociaţia Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educaţie, sănătate, mediu, social şi cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanţare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituţiilor non-administrative şi grupurilor informale / de iniţiativă. 

Școala Gimnazială Elena Doamna Tecuci  este o instituție publică de învățământ, care a obținut de curând distincția de școală europeană. Ancorată în realitatea societății românești de transformare și adaptare a învătămantului la cerințele ce se impun pentru o școală deschisă și inclusivă în comunitatea pe care o deservește, este puternică și bine poziționată în sistemul de învățământ local și județean, perceptivă la dinamică schimbărilor societății. 

 

Făinarea Alina Iuliana, Lefter Adriana 

Coordonatori proiect