„Când vioarele tăcură… poezia lui răsună” la finalul unei alte ediții – FOTO

 

Biblioteca municipală „Ștefan Petică”, cu sprijinul nemijlocit al Primăriei și Consiliului Local Tecuci, dar și al Societății SARD Unirea Tecuci și a Familiei Dorin și Lavinia Cazacu, a organizat marți, 17 octombrie 2023, Festivitatea de premiere a laureaților celei de a X-a ediții a Concursului de creație literară dedicată patronului spiritual al Bibliotecii tecucene – Ștefan Petică sub generosul titlu „La 119 ani după…”. Este deci vorba de ediția jubiliară a concursului de creație literară „Când vioarele tăcură …. Poezia lui răsună”. 

 În acest an, juriul concursului a fost format din poeta – scriitoare Violeta Daniela Mândru, poetul profesor Ionuț Petică – descendent al familiei Petică și președinte fiind apreciatul profesor Vladimir Radu, membru al Consiliului Local  Tecuci. La fel ca și în celelalte  ediții, o altă descendentă a familiei Petică – profesoara univ. doctor Nicoleta Călina Presură, care din diferite motive nu a putut fi  prezentă, a dorit să fie totuși aproape de acest concurs, participând  financiar pentru acordarea premiilor. 

La concursul din acest an s-au înscris și au participat peste 120 de concurenți de la diferite școli din Tecuci dar și din țară, participanți fiind și din zona Maramureșului. 

Pentru început, o mare parte din concurenții la acest eveniment, alături de întreg colectivul Bibliotecii, au depus coroane de flori la bustul marelui poet Ștefan Petică, de pe Aleea Personalităților din Parcul Al.I. Cuza. 

 În lipsa managerului bibliotecii, Daniela Grigoraș, manifestarea a fost deschisă la Sala Helios de bibliotecara Diana Cioclu, care începe prin a ura un călduros „Bun venit!” tuturor, la împlinirea a 119 ani de la plecarea printre stele a marelui poet tecucean. Suntem acum, aici, continuă vorbitoarea, la cea de a X-a ediție a acestui festival care a debutat în anul 2014, la inițiativa profesoarei universitare de la Craiova, Nicoleta Călina Presură, descendentă a familiei Petică. Acesta a pornit ca un simplu concurs școlar de descoperire de noi talente și iată, acum, am ajuns să jurizăm 124 de participanți, cu diferite creații  literare. Estre rezultatul faptului că atunci când perseverăm, putem culege și roade frumoase. Pe aici, au trecut și laureații noștri Bianca Mădălina Partenie și Laura Tiron, elemente de mândrie pentru noi și nu numai.  

În continuare, ne-a fost prezentat juriul festivalului, după care bibliotecara Diana Cioclu a prezentat mesajul managerului Daniela Grigoraș, care nu a putut fi prezent la eveniment. 

 Invitat să ia cuvântul, profesorul Vladimir Radu ne-a vorbit despre Ștefan Petică, adevăratul părinte al simbolismului românesc, cel care a realizat o trainică unire între poezia franceză și cea română, subliniind faptul că noi, tecucenii, trebuie să ne mândrim că biblioteca municipiului nostru poartă acest nume. Continuă spunând „Faptul că am avut la acest concurs un număr de peste 120 de concurenți, ne face să credem că – Poezia trăiește și nu va muri. De aceea, eu îi felicit pe toți cei ce au avut curajul să scrie și să ne trimită materialele, pe care alături de colegii din juriu, le-am analizat cu multă atenție. Chiar dacă am remarcat și unele stângăcii, unele expresii gonflate, trecem peste acestea, apreciem îndrăzneala și știm ce înseamnă emoțiile debuturilor în lumea poeziei”.  Intervenind în discuție, moderatoarea Diana Cioclu a ținut să remarce faptul că „Un popor fără trecut, e un popor uitat. Așa că, vă rog să scrieți în continuare”. 

A luat apoi cuvântul un alt membru al juriului, profesorul poet Ionuț Petică, care începe spunând „Bine ați venit acum, aici, în sufrageria bunicului meu!”. În continuare, își amintește cu plăcere de faptul că în anul 1998 era elev la CNCH, având profesor pe Vladimir Radu. Apoi, dă citire mesajului prof. univ. doctor Nicoleta Călina Presură care nu a putut veni la acest mult dorit eveniment. Privind în sală și văzând-o plină, poetul Ionuț Petică ne spune că nici la Timișoara nu a avut atâția spectatori. 

 Poeta – scriitoare Daniela Violeta Mândru a prezentat interesante citate ale marilor critici literari despre importanța și valoarea lucrărilor realizate de poetul Ștefan Petică. 

A luat apoi cuvântul profesoara Enea Lavinia  Cazacu, a cărei mamă a fost învățătoarea profesoarei de azi, Călina Nicoleta Presură. 

S-a urmărit în continuare o frumoasă diaporamă intitulată „În căutarea liniștii” – realizată de profesorul Ștefan Andronache. 

La acest concurs, premiile acordate în bani, alături de diplome și cărți, au avut următoarea valoare: Mențiune – 50 lei, Premiul III – 100 lei, Premiul II – 150 lei, Premiul I – 200 lei și Marele Trofeu 500 lei. 

 Au fost acordate Diplome de participare tuturor concurenților și profesorilor care i-au pregătit. 

Poetul Ionuț Petică a mai acordat două premii  speciale de câte 100 lei fiecare. Am urmărit apoi un interesant material video realizat de bibliotecara Dorothy Drumov. 

Trofeul „Ștefan Petică” l-a primit eleva Ilaș Vanessa-Miriam, clasa a XI-a, de la Colegiul Național „Spiru Haret” Tecuci, prof. Maxim Liliana. La final au fost acordate mențiunile și premiile următoare: 

 

 

Iancu Aizic