Festivalul Național de Poezie „Costache Conachi” a ajuns la cea de a XXXI-a ediție la Tecuci, fiind organizat de Casa de Cultură în colaborare cu Primăria, Consiliul Local și Editura Junimea Iași, pe parcursul a două zile 27-28 octombrie. Anul acesta au participat la concurs cu creații 15 concurenți la secțiunea Debut volum și 29 la Grupaj de poezie.
Așa cum afirma managerul instituției culturale la deschiderea evenimentului, Gabriel Cristian Călugăru, „Acest festival născut din dragoste pentru cultura română, aici, în provincie, la Tecuci, a făcut ca poezia să strălucească deplin și neîncorsetată, încredințându-ne de necesitatea demersului nostru cultural”.
Activitățile derulate în prima zi au început cu ateliere de creație și receptare a textului poetic, desfășurate la Casa de Cultură și la Muzeul „Teodor Cincu”, fiind coordonate de poetele Mihaela Gudană, Dorina Vârlan și prof. Radu Vladimir. Aceste ateliere au avut sprijinul susținut al Bibliotecii Municipale alături de autorii de cărți Ștefan Andronache și Tănase Dănăilă.
Seara, Foaierul Casei de Cultură a devenit neîncăpător pentru participanții la evenimentul „Conachi. Moștenirea poetică”.
Managerul instituției, după urările de bun venit, a făcut cunoscut juriul din acest an: prof. lector dr. Livia Iacob de la Universitatea A.I. Cuza Iași; președinta filialei Sud-Est a Uniunii Scriitorilor din România – poeta Florina Zaharia; profesorul de matematici, autor a 24 de volume – Viorel Dinescu.
A urmat un film documentar retrospectivă realizată de Casa de Cultură, fiind vizionate comisiile juriului și concurenții premiați la acest festival în cei 31 de ani de poezie.
Prof. univ. Livia Iacob a avut o comunicare științifică plină de substanță despre personalitatea covârșitoare și opera patronului spiritual al festivalului, Costache Conachi. A vorbit pentru început despre cei care au impulsionat-o să scrie poezie și să iubească literatura -amintind despre Adrian Alui Gheorghe, Lucian Vasiliu, Mircea Dinescu – apoi despre faptul că valorile merg într-un fel comun, de cărturarii de altădată și studiul poeților, despre elementele care se regăsesc în poeziile lui C. Conachi. A continuat cu Limba idealului românesc creată de frații Văcărescu și Costache Conachi, poezia de dragoste și lirica, tipologia feminină invocată de poeții menționații.
O nouă carte de versuri semnată de poetul tecucean Cătălin Dumitrescu a fost lansată în cadrul Festivalului. Au analizat și recitat din această carte „Trepte de nisip” moderatorii Radu Vladimir, Constantin Oancă și Tănase Dănăilă. „Trepte de nisip include aproape 80 de titluri de poezie sinceră, curată lingvistic, curajoasă stilistic, bogată și diversă tematic. Un lector atent și lipsit de orice idee preconcepută poate savura în liniștea unui răgaz din zbuciumul zilnic al unei existențe trepidante sau obscure, versuri cu o încărcătură dulce-amăruie de sentimente și idei încredințate hârtiei de tânărul poet hărăzit cu talent și imaginație”, menționează printre altele prof. Radu Vladimir.
Seara s-a încheiat cu un regal de muzică veche românească susținut de membrii trupei „Trei Parale”: Beatrice Iordan la cobză și contrabas, Florin Iordan la cobză și cimpoi, Danil Pop cu vocea, fluier și daireaua, Mihai Balabaș la vioară – instrumente vechi aproape dispărute în mediul tradițional.
Sâmbătă, 28 octombrie, de la ora 10, la Sala Alexandru Mironescu a Casei de Cultură a început partea a doua a Festivalului de poezie „Costache Conachi”. Amfitrioni au fost membrii juriului, poeții gălățeni Viorel Dinescu și Florina Zaharia.
Fostă concurentă premiată a Festivalului de poezie de la Tecuci, cu mulți ani în urmă, Florina Zaharia a vorbit de bucuria regăsirii la acest eveniment de suflet, menționând că își va lansa cu această ocazie și ultima carte „# plânsul” apărută la Editura Junimea Iași în 2021.
„Multă lumea a întrebat de ce #, de ce plânsul? E o răzvrătire, e o grupare anume? De fapt am vrut să punctez faptul că acesta ne întoarce la zone ce duc în sufletul nostru. E vorba și despre un plâns interior și despre a plânge cu toate instrumentele cu care sufletul ți le oferă. Și nu mă refer aici la plânsul acela real care se aude cu pielea, cu mâinile, cu tot ce ține de ființa umană”, a menționat Florina Zaharia dându-i cuvântul poetului Dinescu pentru a-i prezenta cartea.
„Poetă talentată, i-am urmărit cu atenție suișurile poetice, încă de la debut, absolventă a Facultății de litere. Printre cărțile publicate până acum amintesc: goală pe străzi, possssssster, alexandru – manuscris de mângâiat, nueuflorina, bandageboby, așteptarea fără brațe, manifest trup. Despre Florina Zaharia au scris reviste din țară, critici de prestigiu, publicații de peste Prut. Am să iau drept călăuză pe Ioan Holban, cel care scrie și prefața acestei cărți, menționând că cu #plânsul, Florina Zaharia dă măsura exactă a valorii scrisului său”, precizează Viorel Dinescu și dă citire poeziilor #cinematograf și #briza.
Manifestarea continuă în Parcul central, la bustul poetului Conachi, în lirismul frumoasei toamnei, unde prof. Radu Vladimir vorbește publicului despre personajul poetic Costache Conachi, urmat de intervenții muzicale susținute de prof. de canto Claudiu Vișan și recitări susținute de doi elevi ai Colegiului Calistrat Hogaș.
Cel mai așteptat moment, premierea concurenților este susținut de prof. univ. Livia Iacob, unde au fost acordate următoarele premii.
Secțiunea debut Poezie în volum:
– Marinela Tcaci din Suceava, Premiul I și 500 lei
– Adrian Agheorghesei din Iași, Premiul II și 300 lei.
Secțiunea Grupaj Poezie:
– Iustin Butnariuc din Botoșani, Premiul I în valoare de 500 lei
– Bogdan Istrate din Iași, Premiul II în valoare de 400 lei
– Diana Maroșan din Timișoara, Premiul III în valoare de 300 lei.
Mențiuni la această categorie au primit: Gheorghe Gherman din Iași, Roxana Ilie din Suceava, Adela Șulea din Suceava.
A fost un eveniment bine organizat din care nu au lipsit poezia, muzica, comunicările și lansările de carte, un Festival din care fiecare participant sau concurent a avut ceva de învățat.
Felicitări premianților, organizatorilor și tuturor celor care și-au îmbogățit cunoștințele cu încă o strofă de suflet!