La multă stare de bine, Școala mea dragă! – FOTO

 

La multă stare de bine, Școala mea dragă! 

 În luna octombrie 2023 s-a derulat în unitatea noastră proiectul educațional dedicat zilelor Școlii Gimnaziale „Dimitrie Sturdza” Tecuci. „La multă stare de bine, școala mea dragă!” 

Inițiativa a fost îmbrățișată de întreaga comunitate școlară și a diversificat aria activităților bucurându-se de o participare entuziastă și activă a elevilor, părinților, partenerilor și cadrelor didactice. 

Pentru a obține performanță elevii și cadrele didactice au nevoie ca școala să fie „liantul care unește factorii eficienți dar și în atitudinea, filosofia și teoria acțiunii pe care se fundamentează școala. Mentalitatea care poate aduce reforma întregului sistem este cea care generează în mod inevitabil o motivație individuală și colectivă și abilitățile corespunzătoare pentru a transforma sistemul” (Hattie).  

Implementând acest proiect, care a fost un real succes am subliniat că: 

„Şcoala să nu fie nimic altceva, decât ateliere pline de activitate. Numai astfel vor putea să probeze toţi, în propria lor practică, adevărul că: învăţând pe alţii ne învăţăm pe noi înşine” – J. A. Comenius. 

Calendarul activităților: 

– „De la grup la echipă” – sesiune de formare pentru personalul didactic și didactic auxiliar – formator Vasile Brașovanu; 

– „Frunzărel și Frunzărina” – teamwork between classrooms, atelier de învățare colaborativă; 

– „Magia toamnei în școala mea!” – bondig elev-părinte-școală ateliere de decorare dovleci/felinare, fructe și legume haioase în parteneriat  părinte/elev/profesor; 

– „Stare de bine prin dans!”- flashmob – „Dansez pentru școala mea”; 

– „Gânduri” – număr omagial al revistei școlii; articole de specialitate ale cadrelor didactice; publicarea creațiilor elevilor școlii;  

– „Școala mea cu stare de bine ” – concurs de desene realizate prin tehnici diferite;  

– „O floare pentru starea de bine a școlii” – realizarea unei expoziții cu flori de toamnă; amenajarea curții cu rigole cu flori;  

– „File de istorie” – moment dedicat personalității lui Dimitrie Sturdza, activitate în parteneriat cu Muzeului de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci”; 

– „Ce-ți doresc eu ție!” – mesaje de la elevi; interviuri cu elevii scolii;  

– „Sport la ceas de sărbătoare” – Cupa „Dimitrie Sturdza” Tecuci; 

– „E mult de-atunci…” – activitate dedicată scriitorilor români născuți în luna octombrie; 

– „Starea de bine din coșul toamnei” – ateliere de artă tranzientă;  

– „La pas cu toamna” – excursii tematice, de învățare outdoor.  

O școală cu stare de bine este o școală în care emoționalul primează și este catalizatorul reușitelor cognitive. Trăirea emoțiilor pozitive extinde registrul cognitiv și comportamental al persoanelor care împărtășesc relația, îi face mai receptivi la ceea ce se întâmplă în mediu și mai creativi și mai flexibili în abordarea situațiilor de zi cu zi. 

Starea de bine cognitivă este asociată cu realizarea și succesul. Bunăstarea cognitivă este importantă pentru dobândirea cunoștințelor și învățare.  

Starea de bine emoțională se referă la conștiința de sine și adaptarea emoțională. Bunăstarea emoțională este în parte dependentă de capacitatea de auto-reflecție.  

Starea de bine socială se referă la experimentarea unor relații pozitive și conectarea cu ceilalți și este importantă pentru un comportament pro-social și empatia față de ceilalți.  

Starea de bine fizică reprezintă măsura în care o persoană se simte sănătoasă și în siguranță din punct de vedere fizic. Bunăstarea fizică crează premise pozitive pentru sănătate.  

Bunăstarea spirituală se referă la sentimentul unei persoane de sens și scop. Acesta poate include conexiunea la cultură, religie sau comunitate și include convingerile, valorile și noeme etice.  

Starea de bine poate fi modelată printr-o serie de influențe generale, inclusiv gradul în care există o posibilitatea de alegere, atingerea obiectivelor semnificative, relații pozitive, bucurie, creștere și dezvoltare personală, sănătate și siguranță.  

Cea mai comună metodă de măsurare a stării de bine, utilizarea de multiple măsurători distincte, implică evaluarea așa numiților indicatori ai stării de bine, cum ar fi stima de sine, motivația sau interrelaționarea. 

Activitățile derulate în cadrul proiectului „La multă stare de bine, școala mea dragă!” au avut un feedback pozitiv și o cerere de sustenabilitate a demersului, ceea ce, ca inițiator, nu poate decât să mă încânte. 

Prof. Marieta Florentina Golea, directorul Școlii D. Sturdza Tecuci  

  

La multă stare de bine, școala mea dragă! 

 Din intenția și inițiativa doamnei director Florentina Golea, a luat ființă proiectul cu acest titlu. Ne-am înscris în proiect, cadre și elevi și am participat la activități. Sesiunea de formare pentru coeziunea grupului, ateliere de lucru în parteneriat cu părinții, concurs de desene „Școala mea în strai de sărbătoare” atelier de învățare colaborativă – „Frunzărel și Frunzărica” sunt câteva din activitățile desfășurate. 

Nu am știut ce înseamnă acest proiect până nu am simțit în fiecare copil și coleg amplificarea stării de bine. Cum s-a manifestat? În energia creatoare evidențiată de expoziția cu creațiile copiilor, în entuziasmul din flashmob-ul care a reunit elevii școlii, în zâmbetul și bucuria participării tuturor la împodobirea școlii cu flori și în uimirea noastră, a celor mari, care am constatat surprinși că ne simțim tare bine și că venim cu mai mult drag la școală. 

Eu l-aș numi „Proiect pentru sufletul școlii”- fiindcă școala trăiește prin sufletele pe care le primește în fiecare zi în lăcașul ei. Acest proiect a înmulțit bucuria în fiecare inimă a participanților, deci sufletul școlii, ca o inimă uriașă, și-a extins starea de bine, și-a consolidat forța vitală, pregătindu-se astfel să primească noi elevi spre a-i determina și pe ei să simtă starea de bine dintr-o inimă de școală de 10. 

Sunt profund recunoscătoare tuturor celor care au sprijinit acest proiect și sunt bucuroasa că fac parte dintr-o echipă al cărei obiectiv este înmulțirea stării de bine.  

Prof. înv. primar, Iuliana Ceparu 

  

„La multă stare de bine, școala mea dragă!” 

 Ziua Școlii „Dimitrie Sturdza” a fost, de fapt, Luna Școlii. O lună întreagă în care prioritară a fost starea de bine a tuturor celor care dau viață și sens școlii prin muncă și rezultate pe măsură, prin implicare, dăruire și prin zâmbetele cu care vin zi de zi la școală, deopotrivă elevi și cadre didactice. 

O lună caracterizată de emoție și stare de bine oferită de toate activitățile desfășurate, de la ateliere de învățare colaborativă, bonding elev-părinte-școală, concurs de desene, până la flashmob de excepție. 

Nu a lipsit nici culoarea din peisaj. Școala noastră s-a îmbrăcat în culorile toamnei prin expoziția tematică „Târgul toamnei” și multitudinea de flori care au împodobit holurile și curtea școlii. 

Și creativitatea a fost la loc de cinste în această lună prin lucrările realizate de copiii noștri talentați, care și-au exprimat aprecierea prin desene, picturi, versuri și mesaje de prețuire pentru școala lor dragă. 

Iar toate acestea nu ar fi fost posibile fără colaborarea și munca în echipă a tuturor celor care s-au implicat în acest proiect, care ne-a oferit totodată un sentiment de apartenență la această comunitate minunată numită Școala „Dimitrie Sturdza”. 

Prof inv. primar Iulia Antoche  

  

Câteva Rânduri… 

 Înţelepciunea milenară a poporului chinez spune că „numai cu timp şi răbdare, frunzele de dud devin borangic”, stabilind prin aceasta criteriul de bază în aprecierea muncii educative – TIMPUL.  

Timpul este cel care ne oferă satisfacţiile mult aşteptate în activitățile  desfăşurate cu elevii, în timp li se dezvoltă spiritul şi sufletul, dar timpul acţionează doar împreună cu RĂBDAREA, pe care noi, dascălii, o avem și o folosim din plin.   

În TIMP și cu RĂBDARE se naște STAREA DE BINE a școlii. Proiectul „La multă stare de bine, școala mea dragă!”, al cărui scop a fost asigurarea unui confort  emoțional și psihologic în școală, a avut un puternic răsunet pe plan local, fiind unul dintre cele mai de succes  demersuri  educaționale desfășurate de Școala Gimnazială „Dimitrie Sturdza” Tecuci. Activitățile diverse, creative și interesante și mobilizarea impresionantă de factori educaționali – elevi, cadre didactice, părinți, comunitatea locală, numeroși parteneri – au  adus un suflu nou în școala noastră, mai multă culoare, mai mult sunet, mai multă emoție… Toate acestea au dezvoltat încrederea elevilor în ei înşişi şi capacitatea de a relaţiona cu cei din jur, i-a ajutat să devină mai creativi și mai buni, cu alte cuvinte au scos la iveală zăcăminte sufleteşti de care dispuneau şi până atunci, dar pentru care nu existau suficiente sau eficiente instrumente, tehnici şi metode de „forare”.  

Să nu uităm niciodată că sufletul copilului e ca azurul cerului. Vorbele repezite îl întunecă şi picături de rouă brăzdează chipul lui. Blândeţea şi gingăşia aduc zâmbetul pe faţa copiilor, asemenea razelor de soare. Haideţi să dăm fiecăruia un pic de frumos printr-o privire senină, plină de dragoste, printr-o vorbă dulce, frumoasă, printr-un cântec fermecător, suav, de care îşi vor aminti mereu! 

„Pentru a fi educatori perfecţi, ar trebui să fim întruna conştienţi nu numai de ceea ce se petrece înlăuntrul nostru, dar şi de ceea ce simt aceia cărora ne adresăm”. (Andrei Berge) La multă stare de bine, școala mea dragă! 

Prof. înv. primar, Dumitra Pârvana 

  

La multă stare de bine, școala mea dragă! 

 Pentru Școala Gimnazială „Dimitrie Sturdza” Tecuci, luna octombrie a fost luna creativității, a cooperării, a comunicării asertive, a competiției, a coeziunii, a respectului pentru mediu și comunitate, a bucuriei. 

Aceste valori au fost puse în practică prin activitățile dedicate zilei școlii reunite în proiectul „La multă stare de bine, școala mea dragă!”, ce a avut drept scop creșterea gradului de incluziune și generarea de performanță educațională pe baza unui model de educație ce pune accentul pe dimensiunea de stare de bine psihologică (wellbeing) în școală la nivelul elevilor și cadrelor didactice. 

Timp de aproape o lună de zile întreaga comunitate școlară s-a implicat cu mult entuziasm în activități foarte variate:  

– activități de team building pentru profesori: „De la grup la echipă”; 

– ateliere de învățare colaborativă: „Frunzărel și Frunzărina”; 

– ateliere de decorare dovleci/felinare, fructe și legume haioase, parteneriat părinte/elev/profesor: „Magia toamnei în școala mea”; 

– flashmob: „Dansez pentru școala mea”; 

– concurs de desene: „Școala mea în strai de sărbătoare”; 

– întâlnire imaginară cu personalitatea lui Dimitrie Sturdza; „File de istorie”, activitate în parteneriat cu Muzeul de Istorie; 

– anniversary card, cu mesaje pentru școală din partea elevilor; 

– activități dedicate scriitorilor români născuți în luna octombrie: „E mult de-atunci”; 

– numărul aniversar al revistei școlii: „Gânduri”; 

– activități sportive: „Sport la ceas de sărbătoare- Cupa Dimitrie Sturdza”; 

– atelier de artă tranzientă: „Magia toamnei în școala mea”; 

– activități eco-friendly: „O floare pentru școala mea”. 

„Nu există zile gri pentru cei care trăiesc colorat, iar la noi, totul e culoare. Astfel imposibilul devine posibil! Elevi minunați, profesori grozavi și părinți implicați au făcut să vibreze școala. Emoții până la cer și o palmă mai sus”, spune doamna profesoară Golea Florentina Marieta, directorul școlii. 

Fiecare elev, profesor, părinte au găsit în acest proiect modalitatea cea mai potrivită de a-și exprima respectul și recunoștința pentru școala în care înflorește pe zi ce trece „Starea de bine”. 

La mulți ani, Școala Gimnazială „Dimitrie Sturdza” Tecuci! 

Prof. înv. Primar Viorica Tudorache Marin 

  

La multă stare de bine, școala mea! 

 Ziua școlii „Dimitrie Sturdza” a prilejuit organizarea unor activități specifice, activități care, anul acesta, au fost menite să dezvolte acea stare de bine atât de necesară dezvoltării emoționale, creativității, dar și a capacității de învățare a elevilor.  

Pentru că starea de bine este strâns legată de învățare și motivație, la inițiativa dnei Director Golea F., în școala noastră s-a desfășurat proiectul „La multă stare de bine, școala mea dragă!”. Cu mic cu mare, de la prichindeii de pregătitoare până la adolescenții de clasa a VIII-a, elevii au participat la activități interesante, motivante, unele dintre ele implicându-i chiar și pe părinți, toate susținând cooperarea și învățarea, munca în echipă și colaborarea. Este știut faptul că părinții reprezintă un factor esențial  în promovarea sănătății și atmosferei prietenoase din școală, fiind un partener important al educației. 

Fluturașii de la CP-B, susținuți de părinți, au participat la atelierul părinte-elev- profesor, la activitatea „Magia toamnei în școala mea”. Au creat fructe și legume haioase, au pictat dovlecei care s-au transformat , pe rând, în dl și dna Vânătă, Ariciul Riciu, Dna Conopidă și Dl Dovlecel, unul mai haios decât altul! Climatul pozitiv în școală și o relație bună școală-familie vor asigura mediul pentru dezvoltarea unor niveluri ridicate de auto-încredere și stimă de sine!  

Profesorii au reușit prin aceste activități din proiect să susțină cooperarea și învățarea , asigurarea unei atmosfere prietenoase, încurajatoare , dezvoltarea creativității elevilor – ceea ce ne dorim să continuăm pe tot parcursul anului școlar! 

Prof. înv. Primar Elena Țarălungă  

  

La ceas aniversar… 

 La Școala Gimnazială „Dimitrie Sturdza” Tecuci, luna octombrie a adus cu sine alaiul florilor înmiresmate de toamnă și speranțe ale împlinirilor prin proiectul  intitulat sugestiv „La multă stare de bine, școala mea dragă!”. 

Zilele de sărbătoare dedicate patronului spiritual al școlii, Sf. Dumitru, Izvorâtorul de Mir, au cuprins activități educative inedite, captivante, menite să-și pună amprenta asupra tuturor elevilor. A fost o sărbătoare a celor care au nobila misiune de a semăna lumină și înțelepciune, dar și a învățăceilor care vibrează la tot ceea ce este bun și frumos în jurul lor.  

Proiectul-eveniment inițiat de doamna director, prof. Florentina Golea, a fost primit cu mult entuziasm de către copii, care s-au implicat activ în realizarea acțiunilor. 

De bună seamă că întreaga comunitate a școlii a trăit în armonie cu tot și cu toate, fiecare încercând să dea vigoare clipelor, să păstreze legătura de suflet, dobândind valori de netăgăduit. La mulți ani, Școala 10! 

Prof. Claudia Ghica 

  

Școala mea…

 Şcoala este locul în care, copil fiind, dobândim uzanţe, cunoştinţe, un modus vivendi care îşi va pune mai mult sau mai puţin amprenta pe toatǎ viaţa şi activitatea noastrǎ ulterioarǎ, locul unde învǎţǎm sǎ ÎNVǍŢǍM, sǎ trǎim şi sǎ iubim, sǎ-i iubim pe cei ce ne sunt mentori, pe înaintaşi, cultura şi progresul. 

Școala Gimnazială „Dimitrie Sturdza” își propune să creeze o generație de elevi europeni, cu capacități de adaptare la o lume în schimbare, pentru a deveni cetățeni activi, responsabili, toleranți, demni, implicați, capabili să identifice, să analizeze și să rezolve probleme. 

Schimbul de impresii, voia bună şi jocul au constituit atmosfera ultimelor zile în şcoala noastră. Într-o atmosferă deosebită, cu înaltă încărcătură emoţională, în prezenţa a numeroşi elevi, cadre didactice s-a desfăşurat proiectul aniversar „La multă stare de bine, şcoala mea dragă!”, care a fost marcat de importante şi felurite activităţi specifice, privind activitatea şi performanţele acestei prestigioase instituţii de învăţământ. Programul activităţilor a fost unul amplu şi diversificat, modul de abordare, calitatea comunicărilor şi pertinenţa moderatorilor sunt unul dintre factorii care caracterizează colectivul acestei instituţii de învăţământ.  

Echipa școlii noastre a prezentat activități relevante în care elevii au fost încântați să participe, entuziasmaţi de activităţile propuse şi au construit amintiri de neuitat. 

Prof.  Sanda Stînă  

  

În școala mea 

 În școala mea, starea de bine este o prioritate atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice și conducerea școlii. Se pune un mare accent pe crearea unui mediu sigur, armonios și stimulant, în care fiecare elev să se simtă confortabil și să își dezvolte la maximum potențialul. 

Una dintre modalitățile prin care se promovează starea de bine în școala mea este prin organizarea activităților extracurriculare diverse, dedicate sărbătoririi zilei școlii. „La multă stare de bine!” a fost sloganul pe care l-am îmbrățișat anul acesta.  

Elevii au avut ocazia să participe la cluburi, ateliere, competiții și evenimente culturale sau sportive. Aceste activități le oferă oportunitatea de a-și exprima creativitatea, de a-și dezvolta abilitățile și pasiunile și de a socializa cu colegii lor. De asemenea, acestea contribuie la dezvoltarea unei stime de sine pozitive și la creșterea motivației pentru învățare. 

În ceea ce privește relația elev-profesor, se pune un accent deosebit pe comunicare și colaborare. Profesorii sunt deschiși și disponibili pentru a răspunde la întrebările și nevoile elevilor și îi încurajează să își exprime opiniile și ideile. Sunt organizate întâlniri periodice între profesori și elevi, în care se discută despre progresul acestora și se dezvoltă un plan individualizat de învățare, adaptat nevoilor fiecărui elev. 

Școala noastră acordă o atenție specială promovării valorilor precum respectul, toleranța și solidaritatea. Prin intermediul unor proiecte și activități specifice, elevii învață să își respecte colegii și să îi accepte în ciuda diferențelor de gen, etnie sau religie. Se organizează campanii de solidaritate și voluntariat, în care elevii sunt implicați în diverse activități de ajutorare a comunității. 

În ceea ce privește infrastructura școlii, aceasta este bine întreținută și modernizată constant, pentru a oferi un mediu plăcut și sigur elevilor. Sunt amenajate săli de clasă dotate cu echipamente moderne, laboratoare, bibliotecă și săli de sport. De asemenea, există și spații verzi în curtea școlii, unde elevii se pot relaxa în pauzele dintre ore. 

În concluzie, starea de bine în școala mea este promovată prin intermediul unui mediu sigur, armonios și stimulant. Activitățile extracurriculare, relația profesor-elev, valorile promovate și infrastructura modernă sunt doar câteva dintre aspectele care contribuie la crearea unei atmosfere pozitive și la dezvoltarea integrală a fiecărui elev. 

Prof. Nicoleta Epure  

  

Sărbătoare pentru o „Școală Grozavă” 

 Cum am fi putut sărbători mai adecvat „Ziua Școlii”, dacă nu printr-o serie de activități menite să ne unească și la care să contribuie fiecare dintre noi?  

În cadrul proiectului aniversar „La multă stare de bine școala mea dragă”, dascăli, elevi, părinți, personalul școlii au colaborat pentru un scop comun și pentru menținerea unei stări de bine în sufletele noastre, făcându-ne să ne simțim ca o adevărată și mare familie într-o școală grozavă. 

Este nevoie de mult pentru a face o școală grozavă – vine cu muncă asiduă și determinare. Climatul școlar, un personal coeziv, implicarea comunității și un lider puternic sunt factorii cheie care determină măreția. 

Profesorii, personalul, administrația unei școli grozave tind să fie fericiți. Oamenii fericiți sunt prietenoși. Prin urmare, atunci când întâlnești zâmbete, bune maniere, căldură, devotament, implicare, empatie și coeziune sunt șanse foarte mari să fii într-o școală grozavă. La mulți ani, școala mea dragă! 

Prof. înv. primar Cristina Alionte  

 

Școală cu stare de bine  

 Starea de bine este strâns legată de motivație și învățare. Nimeni nu poate fi bun dacă nu e în starea de bine. Copiii petrec la școală mult timp și și starea lor de bine le influențează capacitatea de învățare.   

Mediul școlar poate îmbunătăți starea emoțională. Prin activitățile desfășurate au cooperat, au fost implicați și elevii mai timizi. Prin jocurile de rol, prin concursurile de desene la care au obținut premii – Școala mea în strai de sărbătoare – sau flash mob sau expoziție de desene. Au fost creativi, au avut un mediu propice, au explorat, au îndrăznit a face ceva diferit, au avut o stare de bine. 

Prof. Mariana Iacomi  

  

Ziua școlii 

 Ziua școlii a fost pentru noi toți, profesori, elevi, părinți, un prilej de a ne bucura, de a colabora.  

Am putut oferi școlii nenumărate daruri venite din suflet. Am cântat și am dansat împreună pentru școala noastră, i-am realizat cele mai frumoase portrete, i-am dăruit cele mai frumoase frumoase flori, toate aceste lucruri contribuind la cultivarea și dezvoltarea, în rândul elevilor, a spiritului de echipă, simțului estetic-creator. 

Prof. înv. primar Nicoleta Arghire

 

Asta e Școala mea!  

 Atunci când eram copil mă mândream că învăț la Școala nr. 10 și spuneam tuturor: „Asta e școala mea!”. Era această școală printre cele mai bune din oraș, iar eu mă străduiam să învăț bine, să iau premii la olimpiade pentru a face cinste școlii mele. Acum, după aproape 50 de ani, iată-mă învățătoare în școala mea dragă. Sunt la fel de mândră ca atunci: școala în care predau este printre cele mai căutate de părinți, profesorii – dascăli dedicați, spațiile de învățare frumoase și moderne. 

Luna octombrie a însemnat pentru noi, profesorii, dar și pentru elevi și părinți un moment în care ne putem manifesta recunoștința pentru că învățăm într-o astfel de școală. Și pentru că nu era suficient timp să organizăm activitățile dedicate zilei școlii într-o singură zi, de Sfântul Dumitru, s-au organizat diferite manifestări pe tot parcursul lunii, reunite în proiectul „La multă stare de bine, școala mea dragă!”. 

Prima dintre aceste activități „De la grup la echipă” – team building pentru profesori și personalul didactic auxiliar, m-a făcut să înțeleg, încă o dată, că mă pot baza pe colegii mei, în orice situație. 

Încet, încet școala s-a umplut de flori. Curtea, holurile, clasele, cancelaria au fost colorate în culorile toamnei de către crizantemele aduse cu drag de copii. Atmosfera de sărbătoare a fost completată spectaculos de expoziția „Magia toamnei în școala mea”, unde și-au găsit locul zeci de dovleci și fructe și legume haioase realizate în parteneriat părinte/elev/profesor în cadrul unor ateliere atractive. Bucuria de pe chipurile copiilor când și-au recunoscut produsele în expoziție a fost dovada clară că ei se simt bine în clasa și în școala în care învață.  

Aceeași bucurie și recunoștință au manifestat-o prin culoare, realizând desene și picturi adunate în cadru expoziției „Școala mea în strai de sărbătoare”. O explozie de energie, culoare, veselie a fost în curtea școlii când toți elevii au participat la un flashmob: „Dansez pentru școala mea”, iar când au strigat în cor: „La mulți ani, școala mea!” a fost un moment minunat, emoționant, înălțător. 

Activitățile au fost multe, diverse, interesante, captivante și au dat ocazia fiecărui membru al comunității școlare „Dimitrie Sturdza”, elevi, profesori, personalul școlii, părinți să găsească modalitatea potrivită de a-și arăta recunoștința și bucuria că sunt parte din această școală minunată. 

Asta e școala mea, o școală de nota 10! 

Prof. Mirela-Magda Paraschiv