Omul de cultură Vasile Ghica la ceas aniversar

 

Cetăţean de Onoare al Municipiului Tecuci, profesor, scriitor, autor de aforisme, tată şi bunic, Vasile Ghica împlineşte astăzi, în zi de sărbătoare, frumoasa vârstă de 83 de ani.  

Vasile Ghica s-a născut la data de 8 noiembrie 1940, în comuna Priponeşti, într-o familie de oameni simpli, agricultori. După absolvirea Liceului „Gheorghe Roşca Codreanu” din Bârlad şi a Facultăţii de Filologie din Iaşi a lucrat ca profesor şi inspector şcolar. Este membru al  Uniunii Scriitorilor din România, publicând  mai multe volume de aforisme, proză umoristică şi eseuri.  

 Renumitele sale aforisme au  fost traduse şi publicate în mai multe limbi internaţionale, făcându-se remarcate în Spania, Italia, Franţa şi Liban.  

Câteva din titlurile cărților care îl prezintă și reprezintă pe autor: „Surâsuri migdalate” (1989), „Cristale de fum” (1991), „S.O.S. Iubirea!” (1995), „Chef pe Titanic”, „La balamuc, birjar!”, „Nasc și la Tecuci oameni”, (toate trei în 2008).  

În anul 2013 apare la Torino în „Antologia dell’aforisma romeno contemporaneo” şi în „Cultura romena”, la Beirut în „Prix litterairés” iar în anul 2014 în „Torino in  Sintesi”.  

În  anul următor, 2015, îşi lansează volumul „În  ghearele râsului”, acesta fiind editat la Beirut în română, franceză şi arabă, la Forumul Alianţa Civilizaţiilor.  

 Tot în anul 2015 este declarat Cetăţean de Onoare al Municipiului Tecuci pentru prestigioasa activitate desfăşurată pe plan cultural.  

Din anul 2017, Vasile Ghica şi Eugen Doru Pelin iniţiază la Tecuci „Festivalul Internaţional al Aforismului”, eveniment care a strâns de-a lungul ediţiilor personalităţi din diverse ţări.  

Totodată, realizează volumul „Gânduri desenate” în care cuprinde aforismele proprii și desenele realizate de elevii oraşului, acest volum fiind tipărit şi în Beirut, apoi distribuit în alte ţări.  

Împreună cu artistul plastic Bruno Tuffano din Elveţia, în anul 2018, publică volumul „Photaphorimes” chiar în Franţa.  

 La începutul anului 2019 apare cartea „Ecaterina / Cocuța Conachi – Vogoride (Ioana d’Arc a României)ˮ.  

De-a lungul anilor, scrierile semnate de Vasile Ghica au primit referinţe interesante de la cugetătorii români şi străini.  

Fiind un adevărat tezaur de cugetări, scriitorul nostru tecucean este prezent cu manuscrise pe rafturile marilor biblioteci din Germania, Franța, Anglia, Liban ş.a.  

Este un om activ, fiind prezent la acţiunile culturale, şi-a modernizat scrisul, afişând în noua tehnologie frânturi din gândurile dumnealui, iar cea mai mare bogăţie şi realizare este familia.  

La ceas aniversar, îi urăm sănătate, clipe nesfârşite de fericire şi un călduros „La mulţi ani”!