CNCH Tecuci la ceas aniversar – FOTO

 

În urmă cu exact 145 de ani, mai exact la 7 mai 1878, Adunarea Deputaților aprobă propunerea parlamentarilor de Tecuci, respectiv publicistul Gh. Misail și farmacistul Costache Racoviță, cu privire la înființarea la Tecuci a unui gimnaziu real, de altfel, prima instituție de acest gen din Sudul Moldovei. Cursurile încep la 4 septembrie 1878 cu o clasă de 51 de elevi și 7 profesori, unii provizorii, alții suplinitori. Primul director al gimnaziului a fost prof. Ion Mazăre, care preda matematică alături fiind Ion Pavlov la fizică și naturale, Calistrat Hogaș pentru istorie și geografie, V. Zota la română și franceză.  

De-a lungul timpului, acest colegiu rămâne înscris ca primul gimnaziu real de băieți între anii 1878-1921, primul liceu teoretic între anii 1921-1977, primul colegiu național din anul 2003 și azi. Este o unitate de învățământ care a dat țării 8 academicieni, 10 profesori universitari și alte mari personalități. Între anii 1977- 1990 a deținut titulatura de Liceu Industrial iar din anul 1990, devine Liceul Teoretic „Calistrat Hogaș” pentru ca în anul 2003 să obțină titulatura de Colegiul National „Calistrat Hogaș”. 

Acum, cu ocazia împlinirii a 145 de ani de activitate, colegiul a organizat mai multe activități începând cu ziua de luni 6 noiembrie 2023, atunci când la Biblioteca locală, la sala de lectură, clasele de jurnalism ale colegiului conduse de prof. Ana Mazilu au organizat o activitate dedicată jurnalismului la care au fost invitați să vorbească elevilor Dan Vîță și Iancu Aizic. 

Miercuri, sărbătoarea colegiului a început la ora 10 când în cancelaria colegiului au fost invitați profesorii activi alături de cei ce au predat aici, alte persoane și numeroși elevi. Apoi, la Centru de Documentare și Informare, a avut loc activitatea intitulată „Pe firul amintirilor – de la Gimnaziu de băieți la Colegiu Național”.  

Manifestarea a fost deschisă de director Iulian Cătălin Filimon, care pentru început a făcut o succintă prezentare a istoriei colegiului pe care cu onoare îl conduce. Apoi, au fost prezențați invitații speciali începând cu reprezentanta ISJ Galați, prof. Aura Otilia Maza, primarul municipiului Lucian Costin, viceprimarul Oliver Drăgan, consiliera județeană Liliana Cambanache, reprezentanți ai Casei de Cultură, ai Bibliotecii și Muzeului, ai Poliției locale, Tiberiu Jalbă, foști profesori și directori ai acestui liceu – colegiu. Menționează apoi faptul din anul 2003 liceul se numește CNCH, sărbătorind acum 20 de ani de existență. 

Primul dintre invitați care a luat cuvântul, a fost reprezentanta ISJ Galați, prof. Aura Otilia Maza care începe prin a mulțumi profesorilor acestui colegiu pentru eforturile depuse în pregătirea și instruirea elevilor. Mulțumește în continuare și profesorilor care au fost alături de acțiunile inspectoratului la diferite evaluări și examene naționale și felicită conducerea colegiului pentru faptul că este primul Colegiu Național din Tecuci. Conducerea Colegiului îi oferă o Diplomă de Excelență. 

În continuare, a luat cuvântul primarul municipiului, Lucian Costin, emoționat pentru faptul că acum se află în fața foștilor profesori și mulțumește în special profesoarei Gabriela Tudor, care i-a fost diriginte și l-a pregătit, alături de ceilalți elevi, pentru viață, urând colegiului „La mulți ani!”. 

 A urmat dir. adj. prof. Oana Martin care a făcut o scurtă prezentare a celor două evenimente ce se sărbătoresc acum – 145 de ani de la înființare și 20 de ani de Colegiu Național, oprindu-se la formularistica necesară pentru a obține titlul de colegiu, atunci la conducerea liceului se afla prof. Viorica Tiron. Se amintește faptul că acest titlu, de colegiu, nu este transmisibil și el trebuie periodic reactivat, conform unor criterii care trebuie îndeplinite, în prim plan fiind performanța. 

A luat apoi cuvântul fosta dir. adj. prof. Mariana Vâlcu, începând prin a spune că „Azi, se mai adaugă un an pe umerii bătrânului dar mereu tânărului liceu” și încheie prin a sublinia două cuvinte necesare mereu „Săvârșire și mai ales, Desăvârșire”. 

 A fost invitat fostul profesor al liceului, Vladimir Radu care începe prin a ne aminti de anul 1957 când a venit aici că elev în clasa I, vorbind apoi de anul 1967 când a devenit elev în clasa a V-a la Școala „Dimitrie Sturdza”. Aduce în același timp și salutul unui alt fost profesor de aici, Doru Scărlatescu, azi profesor la Universitatea Al.I. Cuza din Iași, cu regretul că nu poate fi prezent. Profesorul Radu continuă spunând că liceul nu a avut momente de întrerupere a cursurilor nici în anii Primului Război Mondial, când o parte a școlii era Spital pentru răniți, iar astăzi, la orice adiere de vânt sau eveniment natural, se opresc cursurile. Profesorul Radu amintește și de unii conducători ai ISJ Galați cum ar fi I. Vasiliu și Gh. Felea. 

A luat cuvântul Servilia Oancea, fosta elevă a liceului devenită profesor universitar la Iași și care menționează că participa la aniversările liceului de când s-a sărbătorit o sută de ani de existența a acestuia, de atunci fiind prezentă la toate întrunirile. Apreciază activitatea tuturor profesorilor, în special cei de fizică care au pregătit-o, vorbind de buna colaborare pe care o are și acum cu prof. Gabriela Tudor dar nu uită de de profesorii Teodora și Emil Bostan, la loc de cinste stând și prof. de română Elena Lazia. În final, oferă mai multe cărți de specialitate – fizică – destoinicei profesoare Gabriela Tudor. 

A urmat un moment omagial, atunci când diriginta Oficiului Poștal nr. 1 Tecuci, Gina Manea, a dorit cu sprijinul tânărului Tiberiu Jalba, să lanseze oficial plicuri, vederi și timbre cu antetul CNCH punând acum primele ștampile oficiale. 

În fața bustului Calistrat Hogaș din curtea colegiului a urmat o slujbă de pomenire oficiată de preotul Vasile Ramfu. 

 Apoi, toți cei prezenți la eveniment, s-au deplasat la Sala de spectacole „Ion Petrovici” pentru a asista la un spectacol pregătit de prof. Marcela Călianu. Spectacolul a fost deschis de cei doi prezentatori, Răzvan Popa și Aura Pohrib, care pentru început l-au invitat pe scenă pe directorul colegiului  Cătălin Filimon, făcând o scurtă istorie a colegiului și amintind de câțiva profesori de renume cum ar fi G.G. Ursu, Ștefan Rugină și mulți alții. Apoi, a fost invitat președintele Consiliului Elevilor- Vlad Prisăcaru, după care au fost oferite de conducerea Colegiului mai multe diplome de Excelență pentru școlile care au dat cei mai mulți „Boboci” acestea fiind: Școala „Iorgu Iordan”, Școala „Dimitrie Sturdza” și Școala nr. 1 Matca. Au fost apoi acordate diplome unităților colaboratoare: Casa de Cultură, Biblioteca, Muzeu, CSS Tecuci, Poliția Tecuci, Fundației Pelin, dar și profesorilor și directorilor care s-au remarcat în activitățile școlare. 

 A urmat apoi un reușit program artistic cu evoluția pianistului Ion Ticu, interpreții de muzică ușoară Alesia Mărmureanu, Ilaria Bejan, Sara Mihai, Roxana Dănceanu, Gabriel Mocanu, Alexandra Zaharia, Grupul de dans țigănesc și Formația „Altița” pregătite de coregraf Niocoleta Cucoaneș, Grupul „Armonia”, dar și soliști de muzică populară. În final, s-a ascultat Imnul Colegiului, compus de Mircea Călianu pe versurile lui Ioan Tîrziman. 

 

O manifestare foarte reușită la finalul căreia spunem și noi „La mulți ani CNCH!”. 

  

Iancu Aizic