Județul Galați: Drumuri afectate de ninsoare. Recomandări ale polițiștilor

 

În prezent la nivelul județului Galați traficul rutier nu este blocat însă este îngreunat și se circulă în condiții de iarnă, întrucât, pe unele drumuri naționale și județene, carosabilul este acoperit cu zăpadă și polei. Sunt manifestări de vânt puternic în nordul județului. 

Pe DN 24 D, între localitățile Bursucani și Bălăbănești ninge abundent și se acționează cu un utilaj de deszăpezire de la Secția de Drumuri Naționale Galați. Traficul este îngreunat și din cauza unui tir rămas pe partea carosabilă. 

La ora 19:30 se acționa cu utilaje de deszăpezire pe DN 24 D și între localitățile Cuca – Tulucești, pe DN 26 între municipiul Galați – comuna Vânători și comuna Foltești, pe DN 25 între localitățile Șendreni și Braniștea, precum și Drăgănești – Ivești și pe DN 24 între municipiul Tecuci și comuna Ghidigeni, transmite IPJ Galați. 

Chiar dacă Codul Rutier și celelalte reglementări legale nu prevăd o dată de la care aceste anvelope devin obligatorii, mașinile trebuie să fie dotate cu cauciucuri de iarnă atunci când șoferii circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. 

Dacă porniți la drum și acesta este uscat, puteți întâlni porțiuni unde există risc de formare a poleiului, de aceea evitați să conduceți, chiar și pe distanțe scurte, dacă autoturismul nu este echipat corespunzător. 

În contextul condițiilor meteo nefavorabile, pentru creșterea gradului de siguranță în deplasările pe drumurile publice și pentru  prevenirea cauzelor generatoare de evenimente rutiere, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Galați transmit următoarele recomandări:  

– Acționarea pedalei de accelerație trebuie făcută cu moderație, mai ales atunci când drumul este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei; 

– Dacă vă grăbiți să ajungeți la destinație, nu uitați că timpul este prețios pentru toată lumea. Țineți cont că implicarea în orice eveniment rutier vă va consuma mult mai mult timp decât dacă vă deplasați cu prudență; 

– Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte-amendă (între 1.305 și 2.900 de lei), și reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație; 

– Folosiți luminile de întâlnire și pe timpul zilei, mai ales în condiții de vreme nefavorabilă! Curățați în permanență farurile, lămpile de semnalizare, geamurile autovehiculului, asigurați buna funcționare a ștergătoarelor de parbriz și folosiți corespunzător instalația de ventilație-climatizare!

– În condițiile unui trafic aglomerat, precipitațiile (sub formă de lapoviță sau ninsoare), precum şi vântul puternic, pot determina apariția unor blocaje rutiere temporare. Păstrați-vă calmul, nu uitaţi de politețea rutieră şi nu blocați intersecțiile. De asemenea, nu vă angajați în depășirea coloanelor de autovehicule; 

– Nu folosiți telefonul fără dispozitive de tip „mâini libere” şi nu vă urcați la volan obosiți sau sub influența alcoolului ori a substanțelor cu efect psihoactiv!  

– Pentru pietoni recomandăm să sporească atenția, să evite pe cât posibil folosirea pârții carosabile, mai ales după lăsarea întunericului sau în condiții de vizibilitate redusă, şi să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor; 

– De asemenea, nu vă îngustați câmpul vizual cu articole de vestimentație voluminoase şi traversați prin locurile permise, după ce vă asigurați că șoferii au observat intenția de a traversa şi fără a vă grăbi, pentru ca aceștia să aibă timpul necesar pentru a opri în condiții de siguranță. 

Totodată, înainte de a pleca la drum, verificați starea traseului pe care urmează să îl parcurgeți și pregătiți autovehiculul pentru drum, verificând funcționarea sistemelor de iluminare-semnalizare, ventilare-degivrare, dar și verificând informații actualizate despre situația traficului, pe care le puteți găsi pe situl oficial al Poliției Române, la secțiunea Infotrafic. 

Având în vedere avertizările meteorologice privind condiții specifice de iarnă, se reamintește conducătorilor auto să respecte toate regulile de circulație, precum și să adapteze permanent viteza de deplasare la condițiile de drum și la cele de trafic. 

Polițiștii rutieri gălățeni vor fi prezenți în teren, pentru supravegherea, îndrumarea și controlul traficului rutier.