Conferință: Dificultățile meseriei de diplomat al României comuniste în America Războiului Rece

 

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci organizează în cadrul proiectului educațional Clubul de Istorie „Excelsior” o nouă conferință, sâmbătă, 25 noiembrie 2023, începând cu ora 10:30. Invitatul acestei noi întâlniri este istoricul Dr. Paul Octavian Nistor, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie „A. D. Xenopol” Iași – Academia Română. Tema conferinței va fi: Dificultățile meseriei de diplomat al României comuniste în America Războiului Rece. Capcane profesionale, spionaj, riscuri politice și întâmplări tragice. 

După cel de-al Doilea Război Mondial, României, căzută în sfera de influență a Moscovei, i s-a impus un regim comunist, precum și o politică de ostilitate față de Occident și de solidaritate cu „lagărul socialist”. Statele Unite ale Americii, superputerea lumii libere, erau văzute, în context ideologic, drept cel mai mare rival și sursa principală a răului capitalist și imperialist. 

 Totuși, după moartea lui Stalin, datorită antipatiei crescânde dintre Gheorghiu-Dej și liderul sovietic Nikita Hrușciov și a presiunii exercitate de Uniunea Sovietică asupra Bucureștiului, România comunistă a decis să se deschidă față de Vest și să se apropie de Statele Unite ale Americii. În anii ’60-’70 ai secolului XX, bunele relații dintre România și SUA s-au consolidat, culminând cu vizitele reciproce ale președinților celor două state și cu creșterea spectaculoasă a volumului comerțului bilateral. 

În tot acest timp, diplomații României comuniste nu au avut un destin profesional și uman prea ușor, pe teritoriul american. Ei erau urmăriți și hărțuiți de FBI, blocați în multe dintre acțiunile pe care și le propuneau. La rândul lor, acești diplomați ai Bucureștiului, încercau să constituie în SUA rețele de influență și spionaj, supravegheau colonia de româno-americani, făceau propagandă agresivă în favoarea blocului comunist și încercau să obțină din America noi tehnologii, precum și relații economice privilegiate. 

Intrarea este liberă. Vă așteptăm! 

 

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”