Concursul internațional „Gheorghe Petrașcu”, festivitatea de premiere și expoziția laureaților – FOTO

 

La Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci a avut loc astăzi, 28 noiembrie, festivitatea de premiere a  Ediției a II-a a Concursului Internațional „Gheorghe Petrașcu”. Totodată, publicul numeros a putut admira expoziția laureaților din acest an și de la prima ediție a concursului. 

După prezentarea evenimentului, făcută de managerul instituției, Daniel Dojan, în care a vorbit de artă, cultură, frumos și creație, menirea încurajării tinerelor talente să se afirme, a reamintit că „Ziua de astăzi, 28 noiembrie, este o zi importantă, ziua Unirii Bucovinei cu România”. A urmat o scurtă proiecție cu semnificația acestei zile. A menționat și că toate tablourile premiate care erau expuse intră în patrimoniul Muzeului tecucean, în colecția de artă. 

Despre Gheorghe Petrașcu a fost invitat să vorbească Sebastian Crăciun – președinte al Asociației Pro-Valores, PR al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Concursul poartă numele primului academician român provenit din rândul artiștilor vizuali – „Gheorghe Petrașcu”, vorbitorul povestind despre viața, familia, tematica acestuia alcătuită fiind din peisaje urbane și marine, gravură, clădiri, nuduri, portrete și autoportrete, pastel, naturi statice, interioare și flori. A avut 15 expoziții personale, Gheorghe Petrașcu fiind primul artist vizual primit în Academia Română. 

„În încheiere vreau să-mi exprim bucuria de a mă afla aici, la Tecuci, în orașul său natal, la a doua ediție a unui concurs internațional care-i poartă numele, și astfel se evocă și duce mai departe arta unui adevărat model – Gheorghe Petrașcu”, și-a încheiat frumoasa prezentarea Sebastian Crăciun.  

 A fost vizionată a altă proiecție cu tablourile semnate de Gheorghe Petrașcu, o expoziție de toamnă, realizarea acesteia fiind făcută de prof. Ștefan Andronache.  

Reamintim că juriul concursului a fost prezidat de pictorul Gheorghe Dican – vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România și au fost analizate lucrările celor 66 de participanți din Republica Moldova, Belgia și România. 

În partea a doua a evenimentului au fost nominalizați premianții, respectiv: 

– Trofeul creat special de artistul ceramist George Dragomir a revenit tânărului pictor gălățean Cosmin George Caraman, în vârstă de 22 de ani, în prezent masterand al Facultății de Arte din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din orașul pe de Dunăre 

 – Premiul I la categoria de vârstă până la 18 ani a mers în Republica Moldova, fiind obținut de Otilia Prisecaru, eleva de 15 ani a Liceului Privat „Da Vinci” și cursantă a școlii de pictură Anatol Ghimpu 

– Premiul al II-lea a revenit la prima categorie de vârstă tinerilor Filip Chiriac de 16 ani, din Republica Moldova și lui Vlad Minculescu, 17 ani, din Constanța, iar la categoria +19 ani, laureat este Ionuț Cristian, de 36 de ani, din localitatea Băișoara, județul Cluj 

– Premiul al III-lea a fost acordat doar la categoria mare de vârstă, fiind împărțit între Ana Claudia Riza, 22 de ani, din Galați și Gabriel Alexandru Smărăndache, 21 de ani, din satul Soreni, jud. Dolj. 

Din păcate, doar o singură concurentă – Otilia Prisecaru din Republica Moldova a putut fi prezentă la de decernarea premiilor. 

Evenimentul s-a încheiat cu muzică. Două tinere talente, Irina Apostu și Daria Tătaru, eleve la clasa de canto a Casei de Cultură, coordonată de prof. Claudiu Vișan, au făcut publicul să aplaude intens după frumoasa prestație artistică.

Astfel s-a scurs o altă ediție a Concursului Internațional „Gheorghe Petrașcu”, amprentele acestuia rămânând flacără vie în custodia Muzeului Tecucean.