Reușit spectacol omagial la Sala „Ion Petrovici” – FOTO

 

Continuând seria manifestărilor dedicate sărbătoririi celei de a 105-a aniversări a Zilei Naționale a României, Casa de Cultură, cu sprijinul Primăriei și a Consiliului Local, dar și a Protoieriei Tecuci, a organizat începând cu ora 15.30 un spectacol muzical. Și-au dat concursul elevii clasei de canto de la Casa de Cultură pregătiți de profesorul Claudiu Vișan, dansatorii formației Altița coordonați de coregraf Nicoleta Cucoaneș și Corala Preoților din Parohiile Tecuci și Nicorești pregătiți și îndrumați de părintele Cătălin Constantin.  

Spectacolul a fost deschis de prezentatorul Mihail Vasilache care începe prin a ne îndruma să ne iubim și să ne respectăm patria noastră dragă, România. Continuă prin a reaminti momentul 1 Decembrie 1918, atunci când peste 100.000 de români adunați la Alba Iulia au sărbătorit acest măreț eveniment – Unirea! Ne spune în continuare că acest eveniment a fost posibil numai cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local, atenți la toate evenimentele și cărora, acum, li s-a adăugat și Protoieria Tecuci. 

 Primul interpret apărut pe scenă a fost Mădălin Bulai, cu o piesă din care am reținut frumoasele cuvinte „Cât trăim pe-acest pământ, Nu avem nimic mai sfânt decât Patria”! A urmat o melodie despre frumusețea doinei, despre dragoste și, mai ales, despre patrie, prezentată de Diana Păun. O altă piesă frumoasă și tot înalt patriotică a fost cea interpretată de tânăra solistă Anais Iftimie, care începe să se impună prin interpretările ei. Aceasta, cu atât mai frumos cu cât în spatele ei, în timp ce cânta, au apărut cei 40 de membri ai formației Altița, pregătiți de coregraf Nicoleta Cucoaneș. A urmat cunoscuta de acum Alexandra Zaharia după care a intrat în scenă solistă Ana Maria Bulancea, care ne-a spus prin cântec „Ea este țara mea”! A urmat Sara Mihai  cu o piesă prin care ne-a demonstrat bucuria și frumusețea dansului și jocului românesc. 

Cristina Tonu a ținut apoi să ne spună, tot prin cântec, că „Aici e țară mea” și cât de bine e acasă la noi, în România.  

A continuat Raluca Alexe cu frumoasa și nemuritoarea piesă patriotică „Treceți batalioane române, Carpații” cu o interpretare sublimă. A urmat Daria Tătaru cu o piesă dedicată patriei, urmată de o altă Darie – Vârlănuță cu același mesaj. Am ascultat apoi o altă frumoasă piesă – „Pentru limba noastră” prezentată de Antonia Ursu, urmată fiind de interpreta Ingrid Mihai.   

 Sara Zaharia a ținut să ne reamintească faptul că „Maica Românie e țara mea de dor” pentru ca următoarea interpretă să fie Greta Donu care ne-a prezentat o piesă plină de nostalgie patriotică intitulată „Iertare”. A urmat Ilaria Bejan cu piesa „Aici e inima, aici e țara mea” după care a pășit pe scenă micuțul dar talentatul Nikolas Ghiorghiu care ne-a spus prin cântec „Român voi fi mereu, cu demnitate”! Apoi, interpreta Diana Crăciun ne-a spus tot prin cântec „Țara mea e un colț de rai”  pentru ca programul să continue cu o piesă tot legată de țara noastră și frumusețile ei interpretată de Elena Lupu. A cântat solistul Cezar Popa după care prezentatorul Mihail Vasilache s-a transformat în interpretul Mihail Vasilache, prezentându-ne frumoasa piesă „Măi Române”, piesă la care sala a cântat împreună cu el. Biatrice Munteanu a încântat cu nostalgica piesă „Acasă-i România”, pentru ca ultima interpreta să fie Alesia Avram cu o piesă care ne-a demonstrat frumoasa îmbinare dintre cântec și joc, demonstrându-ne din plin frumoasele calități de dansatoare.  

Apoi, a urmat momentul mult așteptat, apariția pe scenă a Coralei Preoților din Parohiile Tecuci și Nicorești, un cor de 20 de persoane. Prima piesă prezentată a fost dedicată patriei și poporului român urmată de „Treceți batalioane române Carpații”. Apoi, piesa „Român voi fi mereu”, urmată de „Tu, Ardeal”, apoi „Avem o țară sfântă” și în final „Marșul lui Iancu”. 

Din frumoasa recitare a părintelui Petru Ojog s-a reținut „Nu avem arme nucleare dar avem în noi credință în Dumnezeu și Biserica ne-a fost și ne este Cazarmă”!

 În final să consemnăm prezența în sala a unor personalități tecucene începând cu părintele protopop Cornel Păduraru, profesorul Virgil Pavel – Cetățean de onoare al Tecuciului, președinta Asociației Pensionarilor Tecuci – neobosita Nuța Donici cu un grup de membri ai asociației și, nu în ultimul rând, veteranul de război Gheorghe Arhip, care ajunge curând la vârsta de 101 ani. Am avut onoarea să îl avem lângă noi, reprezentanții presei locale, și apoi să îl conducem, la braț, acasă la dânsul. A fost pentru noi o mare onoare. 

De aceea, spunem în final, La mulți ani, România, La mulți ani, tecuceni, și La mulți ani, nenea Gheorghe Arhip! 

 

Iancu Aizic