Premiera Primul Meu Film Documentar #25 la Casa de Cultură

 

Ne întâlnim sâmbătă, 9 decembrie 2023, la Sala Studio a Casei de Cultură Tecuci, pentru o seară de scurtmetraj documentar. Și nu orice scurtmetraje, ci cele realizate de tinerii care au făcut parte din atelierul Primul Meu Film Documentar (#PMFD25), ediția Tecuci.

Atelierul a durat o săptămână, s-a desfășurat în luna noiembrie și a avut 16 participanți, care au ales să privească orașul natal ca pe un subiect, care au răscolit după realități anume pe care să ni le prezinte, care au învățat ce înseamnă să creezi un documentar și care vor fi mai bine echipați, de acum încolo, pentru a interpreta și înțelege lumea. 

Ne vom uita și vom aprecia împreună următoarele scurtmetraje documentare:  
Fragmente timpurii; Povestea unui supraviețuitor; Ciclul vieții de motociclist; Pasiune și povești: clubul nostru de istorie; Speranțe, frici și un milion de gânduri; Cercetășerie. 

 Proiectul „Primul meu film documentar. Atelier practic pentru liceeni”, a ajuns la ediția #25 după ce a străbătut țara în lung și-n lat: Bârlad, Tulcea, Sibiu, București, Blaj, Caracal, Cahul și Timișoara. S-a oprit la Tecuci, unde și-a găsit un partener pe măsură în Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”. În cadrul acestei ediții, au fost organizate și două proiecții de film documentar, care au adus împreună comunitatea tecuceană și au creat spațiu pentru conversații legate de istorie și importanța ei. 

Participarea la această premieră este gratuită și se adresează tuturor celor interesați, indiferent de vârstă. Mai multe detalii despre eveniment puteți găsi pe pagina de Facebook Asociația Vira și a Muzeului de Istorie „Teodor Cincu”. 

 

Proiectul Primul meu film documentar – atelier practic pentru liceeni – Tecuci este implementat de Asociația Studio Zona în parteneriat cu Asociația VIRA și Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”, proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență și cofinanțat de Primăria Municipiului Tecuci. Bugetul total al proiectului este de 187.423 lei, din care 168.483 este finanțarea nerambursabilă PNRR, iar 18.940 este cofinanțare asigurată de autoritatea publică locală, Primăria Municipiului Tecuci. Perioada de desfășurare a proiectului este august 2023 – mai 2024. Cod proiect: 153.  

Asociația Studio Zona este un proiect de istorie publică, inițiat de cercetători de la Facultatea de Istorie a Universității București și de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, concentrat pe istoria urbană și culturală și a aspectelor complementare (politice și sociale) din secolul al XX-lea. 

Asociația Vira este un ONG cultural cu activitate structurată pe cinci direcții: documentare vizuală, educație non-formală, cultură și patrimoniu, dezvoltare locală prin cultură, organizare comunitară și o echipă alcătuită din sociologi, istorici, documentariști vizuali. Inițiatori ai proiectului PMFD. 

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” este un muzeu de arheologie, artă plastică, numismatică, istorie modernă și contemporană din Tecuci. Muzeul deține cea mai însemnată parte a patrimoniului arheologic descoperit la Poiana, cetatea antică Piroboridava. 

 

Asociația Vira