În drumurile lui, celebrul Motan Încălțat a trecut și prin Tecuci

 

Minunatele povești ale copilăriei noastre trăiesc și vor trăi mereu și ne amintim cu drag și cu foarte mare plăcere de ele. Alături de nemuritoarele povești ale lui Ion Creangă, ale Fraților Grimm, și multe altele, la loc de cinste se află și încântătoarea poveste a Motanului Încălțat. În fapt, era vorba de o poveste a poetului francez Charles Perrault, care a realizat și numeroase povești ce au luminat și condus copilăria multor generații.  

 Acest basm a fost realizat în anul 1697, deci acum peste 300 de ani. Basmul a fost repede răspândit în întreagă Europa și nu numai. Era vorba de un morar dintr-un sat, sărac, care avea trei copii. La moartea lui a lăsat moștenire fiului cel mare moară, mijlociului măgarul iar celui mic, motanul care se pripășise la casa lui. Cel mic, derutat de faptul că va avea doar un motan drept moștenire, și-a arătat mirarea, dar motanul l-a încurajat neștiind că acesta era unul special. Și, într-adevăr, prin diferite trucuri el aduce stăpânului putere, bogăție și liniștea de care avea nevoie.   

De-a lungul timpurilor, mai mulți regizori și compozitori, pornind de la ideea basmului, i-au adus acestuia mai multe modificări și îmbunătățiri. Astfel, în anul 1961, compozitorul Cornel Trăilescu transformă acest basm într-o opera comică pentru copii, în trei acte.   

Spectacolul a fost deschis de gazda Ateneului, Doru Eugen Pelin, spunând printre altele că se bucură pentru faptul că o echipă de tineri artiști-interpreți vor prezenta la Tecuci un spectacol în premieră. Deci, Tecuciul s-a bucurat de această mare onoare. Vorbitorul continuă prin a aprecia valoarea acestor tineri și văzând totuși publicul din sala cu numeroși copii, afirmă că opera comică, mai ales pentru copii, va avea viitor. Spectacolul ne-a oferit o mare bucurie, dovadă aplauzele și florile pe care publicul le-a oferit în final, cu mare plăcere.   

Spectacolul a avut la bază un libret semnat de Tudor Mușatescu și Nina Stoicevaescu  iar pe scenă am putut urmări pe Teodora Constantinescu – soprană, Daniel Andrei Găină Cojuharov – tenor, Elvira Bolovan – soprană, Teodopra Iurcovschi – mezzosoprană, Alexandru Daniel Bărbieru, Andrei Hâncu și Andrei Marinache – baritoni, Alexia Selcu – pian. Pregătirea muzicală și acompaniamentul la pian – Ioana Valentina Cojuharov. Coregrafia – Alexandru Daniel Bărbieru. Videoproiecții – Estera Osorhan și Ioana Valentina Cojuharov. Regia – Daniel Andrei Găină Cojuharov.    

Sincere felicitări tuturor acestora și, mai ales, președintelui Fundației Pelin care reușește să aducă astfel de spectacole în orașul nostru. Rămânem totuși cu regretul că acest spectacol, oferit gratuit copiilor, nu a avut numărul de copii cât ne-am fi dorit și aici găsim vinovații educatorii de la grădinițele din oraș care nu au dorit să vină la acest spectacol cu micuții lor. 

 

Iancu Aizic